- Hellas kan vinne valget for Brown

Skrekkbildene fra Hellas kan sikre Gordon Brown nye år ved makten.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

LONDON (ABC Nyheter): Alle meningsmålinger tyder på at De konservative vinner valget i Storbritannia, men likevel er det en sjanse for at Gordon Brown stikker av med seieren.

Se også: Det mest spennende valget siden krigen er igang


Det er to ting som gjør dette teknisk mulig. Den første er at valgoppslutningen ventes å være større enn noen gang siden 1992. Det andre er at meningsmålingene viser at hele 40 prosent ikke hadde bestemt seg for hva de skulle stemme.

- Kan skremme folk

- Det er en god sjanse for at bildene fra Hellas, og den økonomiske situasjonen der, skremmer folk til Labour. De vil da ha en trygg økonomisk politikk, og det kan få dem til å stemme på Labour, sier Storbritannia-ekspert Jan Erik Mustad til ABC Nyheter.

Se også:- Forbudt å fornærme folk

Han underviser ved Universitetet i Agder, og har fulgt valgkampene siden starten av 90-tallet svært nøye. Hvis folket ikke gjør sitt valg på bakgrunn av situasjonen i Hellas, tror han det er liten sjanse for at Brown beholder makten.

Les også: - Vi lever i et diktatur

Se også: Islamhatere i marsj

- Jeg har vel sagt at det er 70 prosents sjanse for at Brown ikke beholder makten. Det er De konservative som ser ut til å vinne, og selv om de ikke får et rent flertall, så vil de nok prøve å stille en mindretallsregjering, sier Mustad.

Trenger reform

Valgsystemet i Storbritannia gjør det svært vanskelig å lese et resultat ut av meningsmålingene. I 650 enkeltmannskretser stemmer folket, mens meningsmålingene er gjort på et nasjonalt plan. Det betyr at målingene ikke klarer å fange opp alle de regionale forskjellene.

Til syvende og sist avgjøres valget i cirka hundre valgkretser. Mustad, og en rekke andre valgeksperter sier at det er et alvorlig demokratisk underskudd som følge av valgkretsene.

Se også: Slik fungerer det

- Akkurat nå har man tre partier som kjemper om makten i et system som er formet for to partier. Det er egentlig ikke plass til tre partier i dette systemet. Derfor har man snakket mye om valgreform, sier Mustad.

Slik det ser ut nå kommer det til å bli en konservativ regjering, og da kan man se langt etter en ny valgordning.

Se også: - Stemmene våre betyr ingenting

- De konservative har tydelig sagt at de ikke er interessert i noen reform, mens Labour har sagt at de vil se på valgordningen. Dermed er det ikke sannsynlig at det blir noen reform hvis David Cameron får makten, sier Mustad.

Our Only Hope

Allerede har mange avlagt sine stemmer, og for noen har dagens avisoverskrifter hjulpet til med valget. Hvis man så The Sun i dag tidlig, kunne man se at de kom en klar melding. «Our Only Hope» var overskriften, med et bilde av David Cameron i de samme fargene som Barack Obamas berømte valgplakat.

Se også: Klissvåte og engasjerte

The Times kjørte den mer seriøse linjen, med «Fate of the Nation», mens The Independent spilte ballen over til folket med overskriften «The People´s Election».

Mens The Times understreket at valget som gjøres i dag rett og slett vil avgjøre hvordan landet blir seende ut de kommende årene, lot The Independent det skinne gjennom at dette valget har handlet om folket, og ikke politikerne.