- Cameron har blitt likere Høyre

Erna Solberg tror David Cameron vinner fordi han har blitt litt mer som Høyre.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(ABC Nyheter): Når Erna Solberg går på landsmøtetalerstolen i Oslo fredag, er det trolig klart at Storbritannias neste statsminister heter David Cameron.

De siste meningsmålingene tyder klart på at Labours Gordon Brown er på vei ut av Downing Street 10. David Camerons Konservative parti ligger an til å få flest stemmer, men trenger støtte fra liberaldemokratene for å få flertall i Parlamentet.

Det betyr at 14 år med Labour-styre er over. Høyres søsterparti tar trolig over styringen.

- Dette gir oss mer entusiasme og mer oppmuntring for vårt arbeid, slår hun fast.

Vinneroppskriften til Cameron fungerer også i Norge, tror hun.

- Det som har skjedd i Storbritannia, er at De konserative er blitt likere oss. Cameron har søkt nærmere det vi og svenskene står for som konservative partier, i stedet for å stå lengre til høyre som de tidligere gjorde, sier hun til ABC Nyheter.

Også Frp kjenner seg igjen i Cameron, men ikke på grunn av sentrumsdreiningen.

Les også: Kjemper om Camerons gunst.

- Lar oss inspirere

Hun peker spesielt på Camerons miljøengasjement. Norge var det første landet den britiske Tory-lederen besøkte etter han tok over som leder i 2005.

- Cameron satte miljøpolitikken i fokus da han besøkte Oslo, sier hun.

I tillegg har Cameron brukt mye energi på å forsikre velgerne at han ikke vil utfordre britenes offentlige helsevesen.

- Faktisk har Cameron vært en klarere forkjemper for offentlig finansiert helsevesen enn det Gordon Brown har vært, sier hun.

- Samtidig er de opptatt av å skape verdiene før de brukes. I forhold til den politiske plattformen vil det være en inspirasjon for oss å se at også Storbritannia får en konservativt ledet regjering, sier Solberg.

Gode meningsmålinger

Erna Solbergs store drøm er at den blå vinden fra Storbritannia skal blåse til Norge og feie de rød-grønne av banen i 2013.

Til helgen samles Høyre for første gang på flere år til landsmøte med gode meningsmålinger i ryggen.

Fortsetter oppturen fram til 2013, ligger Erna Solberg an til å bli Norges neste statsminister. Og dersom velgerne i Storbritannia ikke overrasker i dag, kan hun bli en del av en konservativ europeisk familie med Storbritannias David Cameron, Tysklands Angela Merkel og Sveriges Fredrik Reinfeldt.

- Det hadde vært veldig hyggelig, sier hun.

Nylig feide også konservative Fidesz sosialdemokratene i Ungarn ut av regjeringskontorene.

Les også: Høyre om i Ungarn

Solberg peker på at de konservative søsterpartiene står sammen om en offensiv miljøpolitikk, desentralisering og å modernisere Europa.

- Vil ta arbeidsmiljøloven

I Storbritannia preger fortsatte Margaret Thatchers ettermæle preger britisk politikk. Thatcher, kjent som «Jernkvinna», tok et voldsomt oppgjør med britisk fagbevegelse i 1980-tallet.

Solberg vil ikek si at hun har latt seg inspirere direkte. Likevel mener «Jern-Erna» at også Norge kunne ha godt av en lignende hestekur.

- Jeg tror ikke du klarer å finne en økonomi, selv på sosialistisk side, som ikke vil si at det Thatcher gjorde for å stoppe streikebølgene var avgjørende. Samtidig fikk hun omlagt økonomien sier hun.

- I Norge har vi en mer ansvarlig fagbevegelse. Men i forhold til offentlig sektor har vi behov for å tenke på en mer ansvarlig løsning overfor brukerne. Da kan vi ikke ri alle kjepphestene i forhold til arbeidsmiljøloven, sier Solberg.

Hun raser over det hun kaller fagforeningers vetorett mot nye turnuser.

- Den rødgrønne regjeringen har gitt fagforeningene vetorett, proklamerer Solberg.

Personvernpolicy