- Passive. Passive. Passive.

Høyre mener Støre er for passiv i EU-saker. Og at Høyre er det også.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(ABC Nyheter): Regjeringen har sendt sine statsråder til bare sju av 19 ministermøter som EUs spanske formannskap har invitert Norge til siden nyttår.

Det gir ifølge lederen av Stortingets utenrikskomité, Høyres Ine Eriksen Søreide, uttrykk for en altfor passiv holdning i regjeringens oppfølging av en aktiv europapolitikk, da Stortinget i dag diskuterte utenriksminister Jonas Gahr Støres redegjørelse om viktige EU- og EØS-saker

Og så ble tonen mellom Stortingets og regjeringens fremste utenrikspolitikere krass.

Les utenriksministerens innlegg her.

- Langt igjen

- Utenriksministeren har langt igjen til å oppfylle intensjonene om at Stortinget skal bli konsulert og informert i god tid før EU fatter vedtak. Mye av redegjørelsen handlet om beslutninger EU allerede har fattet, anklager Høyres utenrikspolitiske talskvinne.

- Det er underlig at utenriksministeren knapt nok nevnte EU-kommisjonens arbeidsprogram for 2010, påpekte Søreide og listet opp store saker EU planlegger der, og som hun mener Støre burde orientert Stortinget om.

Stortinget står fritt

Arbeiderpartiets Svein Roald Hansen påpekte imidlertid at Stortinget står fritt til å ta opp europasaker på eget initiativ.

- Stortingskomiteene har jo også fått anledning til å ta opp europasaker uavhengig av når regjeringen finner det riktig å ta dem opp, sa han, og sendte passivitets-ballen i retur:

- Jeg syns det er spesielt at Høyre, som varslet at de skulle løfte EU-saken, sitter stille. Når de har gått grundig gjennom EU-kommisjonens arbeidsprogram, bør de jo bruke mulighetene og ta opp saker fra den på eget initiativ, sa Hansen videre.

- Vi er alle passive

Hvorpå Høyre og Arbeiderpartiet ble skjønt enige om at de begge er for passive i europapolitikken sin.

- Vi skal ta til oss kritikken over at vi ikke har løftet flere EU-saker inn i Stortinget. Men hvilke saker har Arbeiderpartiet brakt inn, spurte Høyres Nikolai Astrup.

- Vi må alle erkjenne at vi burde vært mer aktive. Her er det mye å gjøre for mange, fulgte Ap-Hansen, forhenværende leder i Europabevegelsen, opp.

Dermed var Ap enig om at Ap er for EU-passiv på Stortinget, og H om at H er det. Men hva med utenriksministeren?

- Ikke ett ord. Ikke ett ord!

- To dager etter at Tysklands kansler Angela Merkel sto på talerstolen i Forbundsdagen og sa noe så alvorlig som at Europas framtid står på spill, så holder Høyres Ine Eriksen Søreide et ti minutters innlegg uten å si ett ord om den kritiske situasjonen i Europa. Ikke ett ord, fyrte Jonas Gahr Støre av, og avviste kritikken av seg selv.

- Jeg syns debatten om Europas krise er like viktig som EUs komitologistruktur, sa Støre.

Les også: Frykter for Europas fremtid

Han sa seg enig med sin partifelle på Stortinget, Svein Roald Hansen, i at stortingspolitikere fint kan ta opp Norges forhold til EU-kommisjonens arbeidsprogram.

- Det står Stortinget fritt til å laste ned og se hva programmet betyr. Jeg ser det ikke som regjeringens opplysningsplikt få uker etter at det blir lagt fram, å legge fram en analyse av den, slår Jonas Gahr Støre fast.

Flere saker fra ABC Nyheter

Personvernpolicy