Et nytt land kan oppstå

Artikkelen fortsetter under annonsen

I januar 2011 kan det oppstå et nytt land i Afrika: Sør-Sudan.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

I januar skal den sudanske befolkningen holde folkeavstemning om Sør-Sudan skal løsrive seg fra Sudan.

- Vi må forberede oss på at avstemningen vil føre til et nytt land i januar 2011. Det er det en stor mulighet for, sier Philip Crowley, en talsperson for regjeringen ifølge AFP.

De to landsdelene er forskjellige på mange måter, ikke minst når det gjelder befolkningen. Mens befolkningen i sør hovedsakelig er kristne, er majoriteten i nord arabere og muslimer.

Les også: En flom av våpen til Sør-Sudan

- Ingen tid å miste

Skulle resultatet bli et selvstendig Sør-Sudan, står problemene i kø. Mange komplekse temaer står uløste, for eksempel hvor grensen skal gå mellom de to landene, og ikke minst må oljeressursene fordeles. Oljen finnes hovedsakelig i sør, mens den sendes via oljeledninger i nord. Fordelingen av oljen forventes å bli et at de største stridstemaene.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Minst 55 drept i sammenstøt i Sudan

- Det er ingen tid å miste. Det er mange komplekse og viktige temaer som må løses, sier FNs spesialutsending til Sudan, Scott Gration.

Les også: Bekymret for Sudan

Han møtte regjeringen i den sudanske hovedstaden Khartoum denne uken, i tillegg til politiske ledere i sør. Temaet er hvordan de skal klare å holde på den skjøre fredsavtalen fra 2005.

- Skulle sør bestemme seg for å løsrive seg, er vi bare seks måneder fra det punkt der vi har et nytt land, sier Crowley.

Valgfusk

Gration hadde mandag og tirsdag samtaler med den sittende presidenten, Omar al-Bashir. Han ble i april gjenvalgt etter det første demokratiske valget på 24 år.

Les også: Valgkaos i Sudan

Les også: Solheim: - Valget i Sudan en milepæl

Men gjennomføringen av valget ble amputert av at de største opposisjonspartiene boikottet valget, etter beskyldninger om at regjeringspartiet NCP (National Congress Party) skal ha fusket i forkant av valget.

Les også: Varsler boikott av valget i Sudan