Døra på gløtt for Cameron

Det konservative partiets leder David Cameron ligger best an til å bli Storbritannias neste statsminister, viser de aller siste meningsmålingene.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Mer om saken

* Storbritannia er et konstitusjonelt kongedømme. Landet har ingen overordnet grunnlov, «konstitusjonen» er summen av landets lover og sedvaner.

* Den utøvende myndighet ligger formelt hos monarken, men i praksis hos regjeringen, som dannes på grunnlag av et flertall i Underhuset.

* Lovgivende myndighet ligger hos Parlamentet, som består av det folkevalgte Underhuset og det oppnevnte Overhuset.

* Underhuset har mest makt og vil etter valget ha 650 medlemmer, mot 646 i 2005.

* Medlemmene velges fra énmannskretser. Kandidaten som får flest stemmer i den enkelte krets, selv om det er under 50 prosent, tar mandatet. Gjennomsnittlig antall velgere per krets er rundt 70.000.

* Valgordningen favoriserer de to største partiene.

* Underhuset velges for inntil fem år, men kan oppløses når som helst av dronningen etter råd fra statsministeren.

* Rundt 45 av Storbritannias 61 millioner innbyggere er stemmeberettigede. (Kilde: SNL, Wikipedia) (©NTB)

David Cameron har nøklene til Downing Street nummer 10 nærmest innen rekkevidde, skriver avisen The Times på valgdagen.

Målingen i The Times viser at de konservative kan få en fremgang på 6 prosent fra forrige valg, noe som er partiets største fremgang fra et valg til et annet siden 1945.

Les også: Valget er i gang

Toryene får en oppslutning på 37 prosent i målingen, mens Labour får 28 og Liberaldemokratene 27, viser resultatet fra meningsmålingsinstituttet Populus.

Et slikt utfall vil gi de konservative 289 av de 650 setene i Underhuset, noe som altså fortsatt er et stykke unna å gi partiet flertall alene.

Også målingen i avisen The Guardian viser at seier er innen rekkevidde for Cameron. De konservative får noe over 36 prosents oppslutning, Labour 28 og Liberaldemokratene 26, ifølge målingen utført av ICM.

SE VIDEO: Det mest spennende valget siden krigen er igang

Hvis utfallet blir slik målingene tyder på, kan Cameron kanskje få støtten han trenger fra nordirske unionister, skriver avisen.

Det er antydninger til at de konservative vil gjøre det bedre i de avgjørende marginale valgkretsene, valgkretser hvor det er spesielt tett løp mellom kandidatene, enn det nasjonale gjennomsnittet. Det kan i så fall gi Cameron opp mot 300 plasser i det nye Underhuset, skriver The Guardian.

69 prosent av de spurte i avisens meningsmåling sier de helt sikkert vil stemme i løpet av torsdagen. (©NTB)

Se også:- Forbudt å fornærme folk

Les også: - Vi lever i et diktatur

Se også: Islamhatere i marsj

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden