Nigerias president død

Artikkelen fortsetter under annonsen

Nigerias president Umaru Yar’Adua døde onsdag etter lang tids sykdom, 58 år gammel. Han har ikke vært sett offentlig siden i november.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Statlig fjernsyn opplyser at fungerende president Goodluck Jonathan raskt ble informert. Han blir nå tatt i ed som president for resten av perioden Yar’Adua og han var valgt for, fram til april neste år.

Yar’Adua var borte fra den politiske scenen i Afrikas mest folkerike land siden november, da han reiste til Saudi-Arabia for å få behandling for nyre- og hjerteproblemer.

Han kom tilbake til hjemlandet i februar, men var ikke frisk nok til å gjenoppta sine plikter som president.

Konstitusjonell krise

Det lange fraværet førte Nigeria til randen av en konstitusjonell krise som truet med å lamme landet med sine 155 millioner innbyggere.

Krisen ble først løst da visepresident Jonathan overtok som fungerende president i februar. Han utnevnte siden sin egen regjering og sitt eget rådgiverkorps.

Det er uklart om Jonathan stiller til valg igjen neste år, siden det fins en uskreven lov om at lederen for regjeringspartiet og dermed presidenten skal gå på omgang mellom det kristne sør og det muslimske nord. Mens Yar’Adua var muslim fra nord, er Jonathan kristen fra sør.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Avgjørende blir hvem han utpeker til visepresident. Hvis vedkommende er fra nord, vil han være den naturlige kandidaten ved valget neste år.

Ærlig i korrupt land

Yar’Adua var tidligere guvernør i Katsina i nord og ble valgt til president i 2007. Han ble sett på som et friskt pust etter åtte år med Olusegun Obasanjo, en tidligere militærleder med et avslappet forhold til lov og rett.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Yar’Adua var Nigerias første universitetsutdannede president, og han hadde ry på seg for å være en sjelden ærlig mann i et gjennomkorrupt samfunn.

Selv om valget av ham var preget av trusler og juks, var det likevel den første fredelige maktoverdragelsen fra en sivil president til en annen siden uavhengigheten i 1960.

Men optimismen la seg raskt. Han fikk tilnavnet Baba Go-Slow, som en referanse til de evinnelige trafikkorkene i Nigeria, fordi alt gikk langsomt, fra økonomiske reformer til reformer i energisektoren.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Roet Niger-deltaet

Hans fremste bedrift var å roe ned situasjonen i det urolige Niger-deltaet, der Afrikas største olje- og gassindustri holder til.

Etter at opprørere i lengre tid hadde angrepet oljeinstallasjonene og kidnappet oljearbeidere, førte et tilbud om amnesti i fjor til at flere tusen væpnede menn la ned sine våpen.

Situasjonen var relativt fredelig i et halvt års tid, men i den siste tiden har uroen i deltaet igjen tatt seg opp.

Det er nok av andre problemer i Nigeria som presidenten må prøve å takle. De siste månedene har det vært kraftige sammenstøt mellom kristne og muslimer i de sentrale delene av landet, som har kostet hundrevis av mennesker livet.

Yar’Adua begraves torsdag i sin hjemstat Katsina. Deretter blir det sju dagers landesorg. (©NTB)

Les flere nyheter på ABC Nyheters forside.