Valget er i gang

Valget i Storbritannia er i gang. Valglokalene åpnet klokken 07.00 lokal tid torsdag morgen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er ventet at valget vil bli det mest spennende siden 1992, og at ingen av partiene vil få rent flertall.

Valglokalene stenger klokken 22 lokal tid. Rundt 45 millioner briter er stemmeberettigede, og det antas at fremmøtet blir høyt.

De første resultatene er ventet i løpet av et par timer etter at valglokalene stenger. De konservative ligger best an på meningsmålingene.

Spennende

Statsminister Gordon Brown, toryleder David Cameron og LibDem-leder Nick Clegg innrømmet alle tre at det blir et spennende valg.

At valgkamp var viktig til siste slutt, ble understreket av de siste meningsmålingene onsdag som viste at nesten fire av ti velgere ennå ikke hadde bestemt seg.

SE VIDEO: Det mest spennende valget siden krigen er igang

Toryene øker

To meningsmålinger onsdag kveld viste at de konservative øker ledelsen, men likevel ikke får nok mandater til flertall alene.

Målingen i Daily Express viser at de konservative har økt med 2 prosentpoeng til 35 prosent, mens Labour og Liberaldemokratene begge har tapt 1 prosentpoeng og ender på henholdsvis 27 og 26 prosent.

I en måling som er gjort for The Times, har de konservative en ledelse på 9 prosentpoeng over arbeiderpartiet.

Se også:- Forbudt å fornærme folk

Hele natta

Den konservative lederen Cameron var fortsatt ute på stemmefiske onsdag kveld etter å ha tilbrakt hele natten på møter med fiskere og skiftarbeidere i valgdistrikter i Nord-England som de konservative må ta om de skal vinne.

Han sa at maratonvalgkampen det siste døgnet viser at han ikke tar en seier på forskudd og at han kjemper for hver eneste stemme.

Les også: - Vi lever i et diktatur

Se også: Islamhatere i marsj


Advarer

Brown talte til en folkemengde i Bradford i Nord-England og advarte mot en konservativ regjering som han sa ville føre landet tilbake til resesjon på grunn av altfor harde nedskjæringer.

– I morgen er dagen da vi skal stå fast på det vi alle vet er sant. Jeg er besluttsom, og jeg slåss ikke bare for meg selv, men for Storbritannias framtid, sa han. Valgkampen avsluttet han senere i Dumfries i Skottland.

Se også: Klissvåte og engasjerte

Ikke taktisk

Clegg la sin siste jakt på stemmer til valgdistrikter over hele England, fra Eastbourne i sørøst, til Durham i nord og Sheffield i Midt-England.

Han sa til velgerne at de ved å stemme på ham kan unngå at alt blir bestemt av de to store, og han ba alle holde seg unna taktisk stemmegivning.

Liberaldemokratene er ofte blitt rammet av at sympatisører til slutt stemmer på et av de to store partiene for å unngå at det andre får sin kandidat valgt. (©NTB)

Les flere nyheter på ABC Nyheters forside.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden