Greske opptøyer ryster verdensmarkedene

Et dødelig brannbombeangrep kastet skygge over den greske generalstreiken onsdag. Dette skapte frykt i markedene for at demonstrasjonene kan avspore en omfattende tiltakspakke, og euroen nådde årets laveste notering.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tre mennesker mistet livet da hettekledde ungdommer kastet brannbomber mot en bank i Athen. Det brøt ut opptøyer i forbindelse med massedemonstrasjonene mot de tøffe kuttene den greske regjeringen har beordret for å hindre den gjeldstyngede nasjonen fra å gå konkurs.

Les også: Frykter EU mister kontrollen over gjeldskrisen

Den greske regjeringen har sagt seg villig til å kutte i utgifter og øke skattene i bytte mot 110 milliarder euro i lån fra land i Eurosonen og det internasjonale pengefondet IMF.

Men verdensmarkedene ble påvirket da frykten spredde seg fra Europa og Wall Street til Asia for at den treårige redningsplanen for Hellas ikke ville være nok til å hindre at krisen sprer seg til gjeldstyngede Spania og Portugal.

Les også: Gresk raseri

Tapene var begrenset på europeiske børser etter et skarpt fall tirsdag, men euroen falt under 1,29 dollar til sitt laveste nivå på over et år, mens virkningene fra Hellas viste tegn på å påvirke eurosonen.

Dow Jones

Den greske krisen rammet også asiatiske børsmarkeder og Dow Jones-indeksen falt brått onsdag da bilder av demonstrantene ble sendt på børsen i New York.

Les også: Merkel frykter for Europas fremtid

Børsen i Athen falt med nærmere fire prosent, mens den i Madrid falt med tre prosent.

- Vi vet ikke hva politiske og finansmyndigheter kan gjøre for å roe ting ned, gitt den rådende panikkstemningen i markedet, sier analytikere ved den franske banken BNP Paribas.

Les også: - Kan gi verdensomspennende finanskrise

Gresk politi ble stilt i full alarmberedskap etter de dødelige sammenstøtene i Athen onsdag. Disse skjedde samtidig som parlamentet avholdt en debatt om nøysomhetsplanen.

Det kom til sammenstøt da demonstranter forsøkte å storme parlamentet, og politi skjøt tåregass mot den opphissede folkemengden, mens maskerte ungdommer angrep butikker med bensinbomber i sentrum av Athen.

To kvinner og en mann mistet livet i et brannbombeangrep mot en filial av banken Marfin, som tok fyr med 20 mennesker fanget på innsiden.

- Ansvarlige beslutninger

Statsminister George Papandreou fordømte den «morderiske handlingen», og lovet å bringe de ansvarlige for retten. Han forsvarte den smertefulle nøysomhetsplanen som den eneste løsningen for Hellas.

- Vi tok ansvarlige, vanskelige beslutninger for å redde landet, sier Papandreou.

Athens internasjonale flyplass lå øde og t-banen ble stengt da arbeiderne gjennomførte sin tredje generalstreik på like mange måneder.

- Dette er bare begynnelsen på en stor krig, advarte Helene Galani, en gresk journalist som sluttet seg til titusener av andre ved hovedmarsjen i sentrum av Athen.

Mens den greske befolkningen ga uttrykk for sitt raseri forsøkte EU-myndigheter og IMF å roe ned frykten for at sammenbruddet i Hellas vil påvirke Spania eller Portugal.

Personvernpolicy