Voldsomme protester

Minst tre personer er omkommet i omfattende opptøyer i Aten. Store deler av Hellas er lammet av en to dagers generalstreik i protest mot myndighetenes omfattende sparetiltak.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Krisen i Hellas

* Det internasjonale pengefondet (IMF), EU og Hellas ble nylig enige om å gi Hellas 110 milliarder euro over tre år i kriselån for å hjelpe landet med å betjene gjeld.

* Som en del av avtalen forplikter Hellas seg til å spare 30 milliarder euro på sitt statsbudsjett over tre år, blant annet ved hjelp av kutt i lønnsutbetalinger og pensjoner til offentlig ansatte, økt pensjonsalder og økte skatter og avgifter.

* Hellas’ sosialistiske regjering skal stemme over sparetiltakene denne uken.

* Onsdag protesterte inntil 50.000 mennesker i Aten og Thessaloniki mot tiltakene, og tre personer mistet livet i en brann i en bank i byen. Protestene var de mest omfattende siden desember 2008. Landet var samme dag lammet av generalstreik.

* Et budsjettunderskudd på 13,7 prosent og en statsgjeld på 300 milliarder euro har ført Hellas opp i et økonomisk uføre.

* Krisen i Hellas er blitt den største utfordringen de 16 eurolandene har stått overfor siden fellesvalutaen ble innført for ti år siden. (©NTB)

To kvinner og en mann mistet livet da demonstranter kastet brannbomber inn i en bank i sentrum av den greske hovedstaden onsdag. Fem personer ble sendt til sykehus med brannskader, opplyser brannvesenet og sykehuskilder.

Les også: Merkel frykter for Europas fremtid

Statsminister George Papandreou fordømmer ildspåsettelsen og kaller den en «morderisk handling».

– Dette begynner å bli dramatisk, sier Norges ambassadør til Hellas, Sverre Stub.

Ambassaden ligger et steinkast fra Syntagma-plassen i Aten, der urolighetene var på sitt mest intense.

– Vi ser svart røyk stige opp, og det er mange ambulanser og brannbiler. Det skjer mye her nå, sa Stub til NTB onsdag ettermiddag.

Lammet

Over 45.000 mennesker deltok i demonstrasjonene i Aten og Thessaloniki, Hellas’ nest største by. Samtidig ble hele landet lammet av en omfattende generalstreik, som vil pågå også torsdag.

Les også: - Kan gi verdensomspennende finanskrise

All kollektivtrafikk står stille, mens skoler, sykehus og offentlig virksomheter er stengt.

Onsdag kom det flere steder til omfattende sammenstøt mellom politi og demonstranter, som kastet stein og brannbomber mot politiet og flere bygninger. Politiet svarte med tåregass.

– Rundt 50 personer forsøkte å ta seg inn i nasjonalforsamlingen. Politiet brukte tåregass og lysbomber mot dem, sier et øyenvitne til nyhetsbyrået Reuters.

Øker skattene

Demonstrantene protesterer mot de kraftige innsparingstiltakene den greske regjeringen vil innføre for å få utbetalt kriselån fra Det internasjonale pengefondet (IMF) og EU på til sammen 110 milliarder euro.

Tiltakene innebærer blant annet fryste lønninger og kutt i pensjoner til offentlige ansatte, samt økning av en rekke skatter og avgifter.

Les også: Sinte grekere stormet Akropolis

Målet er å kutte statsbudsjettet med 30 milliarder euro i løpet av tre år, slik at budsjettunderskuddet, som i dag er på 13,6 prosent, skal bli mindre enn 3 prosent.

Den greske nasjonalforsamlingen skal stemme over sparetiltakene i slutten av denne uken.

– Tar alt

Men den jevne greker raser over sparetiltakene og mener de rammer uskyldige.

– De tar alt fra meg. Jeg vet ikke hvordan jeg skal klare meg nå, sier Anargyros Bizianis (61), en kommuneansatt fra Pireus.

Flere nyheter på ABC Nyheters forside.

Han sier han tjener 900 euro i måneden, tilsvarende 7.000 kroner.

Flere av demonstrantene bar bannere med påskriften «IMF og EU stjeler et århundres sosial framgang», «De rike må betale for krisen» og «Ta pengetyvene, ikke arbeiderne». (©NTB)

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden