Nå starter kaoset

Det kan ta uker før Storbritannia har en ny regjering.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

LONDON (ABC Nyheter): Mens de aller siste meningsmålingene tikker inn i britiske redaksjoner, synes bare en ting å være sikkert. Det vil ta tid før man har svaret på hvem som blir den neste statsministeren.

Gordon Brown og Labour har de siste dagene sakte krøpet oppover meningsmålingene, mens momentet som De konservative og David Cameron så ut til å fått, nå virker å ha stoppet opp.

Nick Clegg og Liberaldemokratene, som uten tvil er partiet som har fått fart på denne valgkampen, begynner å sakke mer og mer etter. Ikke minst fordi både Labour og De konservative bruker alle sine krefter på å advare mot følgende av «hung parliament».

Tettes til

Selv om Cameron nå leder de fleste meningsmålingene med en oppslutning på cirka 35 prosent, foran Labours 30 prosent, så er det ingenting som foreløpig tyder på at det vil gi De konservative et flertall i parlamentet.

Faktisk viser BBCs valgomat at et resultat på dette nivået gir Labour flere plasser i parlamentet enn Camerons folk. Tallene viser også at Liberaldemokratene og Nick Clegg, med cirka 24 prosent, kan få mer enn nok plasser til å plassere seg trygt på vippen.

Men hva som faktisk kommer til å skje etter at resultatene er kommet inn vet ingen.

Vil kreve seieren

I et kontroversielt utspill sier David Cameron at han ikke føler seg bundet av en avtale som gir den sittende statsministeren første forsøk på å danne regjering, hvis ingen av partiene har rent flertall.

Herr Cameron mener at dette var en avtale som ble inngått uten han som part, og at han derfor ikke trenger følge den.

Ifølge britisk tradisjon og lov har den sittende statsministeren faktisk fram til Dronningens tale med å danne regjering. Den holdes først 25. mai, så i verste fall må britene vente godt over to uker før de får en ny regjering på plass.

Kraftig fall for Clegg

Nick Clegg og Liberaldemokratene har lenge sett ut til å få en mye større oppslutning enn vanlig.

Men til tross for gode meningsmålinger, kan antallet parlamentsplasser bli heller skrøpelig. Igjen viser BBCs valgomat at gode tall på målingene ikke nødvendigvis omsettes i makt.

Hvis resultatet blir stående som de fleste meningsmålingene tyder på, kan antallet representanter bli så lat som 67. Det til tross for at man får cirka en fjerdedel av de avgitte stemmene.

Frir til velgerne

Partiledere og kandidater bruker nå de siste timene de har tilgjengelig til å overbevise velgerne. David Cameron har satt ut på en 30 timer lang reise over de britiske øyene. Hans mål er å vinne nok seter, så han uten tvil kan kalle seg statsminister i løpet av fredagen.

- Vi slåss for alle som vil gjøre det rette, som vil stå på for familiene sine og gjøre en innsats for landet. Det er derfor vi vil ha forandring, det er derfor vi slåss for å vinne, sa Cameron da han besøkte Belfast.

Onsdag morgen befant Nick Clegg seg i Eastbourne. Til tross for tung kritikk fra begge de andre store partiene henger han seg fast i håpet om å gjøre det beste valget for sitt parti siden andre verdenskrig.

- I hjertet vet dere at ingen av de to andre partiene vil forandre på noe som helst. Dere har blitt sviktet hundrevis av ganger før, og vet hvor lite dere kan forvente, sa Clegg foran en samling tilhørere.

Kjemper for livet

Gordon Brown drar onsdag kveld hjem til sitt valgområde i Skottland. Dagen har han blant annet brukt ved universitetet i Bradford. Der forsøkte å få studentene til å støtte ham ved stemmeurnene torsdag.

Samtidig kom han med uttalelser om at de tv-sendte debattene ikke hadde hjulpet folket til å ta avgjørelser, men heller bidratt til å dekke til politikken til partiene.

- Vi må ta store avgjørelser om helsevesenet, skolene, jobber og industrien, i tillegg til økonomien. Jeg mener vi ikke har fått diskutert nok om hvilken hvilken risiko håndteringen av økonomien faktisk betyr, sa han til BBC Radio 5 Live.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden