Hvordan kom han seg på flyet?

Terrortiltalte Faisal Shahzad slapp både unna overvåkning fra FBI og kom seg ombord på et fly.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tirsdag tok amerikanske myndigheter ut terrortiltale mot Faisal Shahzad, som skal ha tilstått den mislykkede bombeaksjonen i New York lørdag.

Hvorfor og hvordan terrortiltate Faisal Shahzad slapp unna FBI og kom seg inn på et fly er uforståelig, skriver avisen New York Times.

Først mistet et FBI team sporet av hanm, etter å ha observert ham i Connecticut.

I tillegg feilet flyselskapet Emirates' medarbeidere på John F. Kennedy internasjonale flyplass å følge opp den elektroniske beskjeden fra myndighetene, om å være obs på det nye navnet på «flyforbud»-listen, og sjekke alle passasjerene nøye.

- Flaks

Obama-administrasjonen og flere medlemmer av Kongressen roste tirsdag regjeringens håndtering av situasjonen, og bemerket at Shahzad tross alt ble identifisert, funnet og arrestert før han rømte ut av landet.

New Yorks borgermester Michael R. Bloomberg sa han ikke ønsker å kritisere de som har ansvar for sikkerheten på flyplassen, men legger til: - Vi hadde flaks.

På en pressekonferanse i Washington i går sa justisminister Eric H. Holder Jr. at han til tross for at de mistet ham av syne en liten stund, aldri var bekymret for at Shahzad skulle forsvinne.

- Jeg var klar over overvåkningen som foregikk, og var aldri redd for at vi kom til å miste ham, sa Holder.

Betalte kontant

Shahzad betalte reisen sin med kontanter flere timer før avreise.

Rundt klokken 12.30 mandag var FBI ganske sikre på hvem den mistenkte var, og etterforskere ba myndighetene om å sette ham på flyforbud-listen.

Tre minutter senere ble den oppdaterte listen sendt ut til alle flyselskapene, inkludert Emirates. Klokken halv fem ble en oppdatert beskjed sendt ut, med Shahzads passnummer.

Shahzad ringte flyselskapet og booket flybilletten til Pakistan via Dubai klokken 18.30, altså flere timer etter at han ble satt opp på flyforbud-listen. Klokken 19.35 ankom han flyplassen, betalte kontant og ble gitt et boardingpass.

Flyselskaper er ikke pliktige å rapportere om slike kontantkjøp, sier en talsmann i det amerikanske sikkerhetsdepartementet.

Flyet kalt tilbake to ganger

Emirates rapporterte derimot kjøpet til Transportation Security Administration, en offentlig etat med ansvar for sikkerhet innen transport. Men det ble gjort flere timer etterpå, da Shahzad allerede satt i varetekt.

Når ombordstigningen på Flight EK202 var i sin avsluttende fase, ble informasjon om den siste passasjeren sendt til toll- og grensesenteret National Targeting Center , noe som ifølge New York Times er en rutineprosedyre.

Først da, cirka klokken 23.00, oppdaget noen Shahzads navn. Alarmen fikk, og minutter senere, mens flyet ennå var ved gaten, gikk politiet om bord og tok han med seg.

Flyet kjørte så fra gaten, men ble fort kalt tilbake. Ytterligere to passasjerer ble fjernet og senere avhørt. Resten av passasjerene og deres baggasje ble sjekket, og flyet kunne til slutt ta av, om lag sju timer forsinket.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden