Terrortiltalt deltok på treningsleir i Pakistan

Faisal Shahzad som er tiltalt for å stå bak det mislykkede bombeforsøket på Times Square i New York, sier han lærte å lage bomber på en treningsleir i Pakistan.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Amerikanske myndigheter har tatt ut terrortiltale mot Faisal Shahzad som skal ha tilstått den mislykkede bombeaksjonen i New York.

– Dette var en terroristplan hvor målet var å drepe amerikanere på et av de travleste stedene i landet, sa justisminister Eric Holder tirsdag.

Les også: - Tiltales for internasjonal terrorisme

Bombemistenkt hevder han var alene


Faisal Shahzad har bakgrunn fra Pakistan skal ha innrømmet å ha plassert bilbomben på Times Square. Han ble tirsdag kveld formelt tiltalt for blant annet terrorisme og forsøk på å bruke masseødeleggelsesvåpen.

30-åringen ble pågrepet mandag på en flyplass i New York om bord i et fly på vei til Dubai. Etter arrestasjonen har han valgt å samarbeide med politiet, som forsøker å finne ut om terrorforsøket har forbindelser til væpnede grupper i Pakistan.

Les også: Bombemistenkt tatt på vei til Dubai

Mannen har innrømmet å ha tilbrakt fem måneder på en treningsleir i Pakistan drevet av militante opprørere der han lærte å lage bomber, ifølge dokumenter som distriktsdomstolen i New York har offentliggjort.

Politiet tviler

Ifølge en amerikansk politikilde hevder 30-åringen at han opererte på egen hånd. Men Taliban-bevegelsen i Pakistan har tidligere tatt på seg ansvaret for terrorforsøket, og politiet stoler ikke uten videre på mannens forklaring.

– Det virker som dette ville vært vanskelig å gjennomføre på egen hånd. Det er mye vi ikke vet ennå, sier den ikke navngitte politikilden til nyhetsbyrået Reuters.

Også president Barack Obama understreket tirsdag at det er viktig å finne ut om den mistenkte har bånd til utenlandske ekstremister.

– Pågrepet i Pakistan

Myndighetene i Pakistan lover å bidra til etterforskningen av det mislykkede bombeangrepet. Kilder i de pakistanske sikkerhetsstyrkene forteller at de allerede har gjort pågripelser i saken.

– Vi har pågrepet flere familiemedlemmer som har forbindelse til den hovedmistenkte, opplyser en sikkerhetskilde som ikke ønsker å bli navngitt.

Den amerikanske ambassadøren i Islamabad skal allerede ha diskutert etterforskningen med Pakistans utenriksminister.

Evakuerte fly

Den pågrepne 30-åringen har angivelig innrømmet å ha kjøpt bilen som ble brukt i terrorforsøket. Videre skal han ha forklart hvordan han fylte den med sprengstoff, forlot kjøretøyet på Times Square lørdag kveld og stakk av fra åstedet.

Mannen befant seg i et fly på flyplassen JFK da politiet stanset ham. Flyet ble kalt tilbake fra rullebanen og evakuert, og ifølge selskapet Emirates ble også to andre personer anholdt. 30-åringens endelige reisemål skal ha vært Pakistan.

Den pågrepne mannen er en av personene FBI hadde etterlyst i forbindelse med terrorforsøket, og han kom nylig tilbake til USA etter et opphold i Pakistan.

Kameraer

Amerikansk politi er i full gang med å undersøke opptakene fra over 80 overvåkingskameraer i området der bilen med bomben ble funnet. De er interessert i å snakke med en hvit mann i 40-årsalderen som ble filmet da han skiftet skjorte på fortauet i nærheten av stedet hvor bilen var parkert.

Taliban i Pakistan påtok seg ansvaret for attentatet allerede søndag. Politiet i New York og borgermester Michael Bloomberg tonet først ned påstanden og sa det ikke fantes noe bevis for at Taliban står bak. (©NTB)


Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden