Nervegift funnet i fisk fra Østersjøen

Artikkelen fortsetter under annonsen

Svenske forskere har funnet nervegiften BMAA i fisk og muslinger fra Østersjøen. Giften har blitt koblet til uhelbredelige sykdommer som ALS, Parkinson og alzheimer.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Nå jobber vi videre med å studere hvordan BMAA omsettes i kroppen, sier dosent Lars-Olof Ronnevi ved nevrologisk klinikk på Karolinska sjukhuset i Solna utenfor Stockholm.

Sammen med flere kolleger har han studert forekomsten av BMAA i Østersjøen. Resultatet, som forskerne selv kaller alarmerende, er publisert i det amerikanske vitenskapelige tidsskriftet Pnas.

For fem år siden påviste forskerne BMAA i blågrønne alger i Østersjøen. Nå har de også klart å påvise nervegiften hos arter som direkte eller indirekte livnærer seg på algene.

I

I piggvar har forskerne funnet forholdsvis høye nivåer av BMAAI piggvar har forskerne funnet forholdsvis høye nivåer av BMAA

i fiskens hjernevev, som normalt ikke brukes til menneskemat. Giften er også funnet i sik, laksefisken krøkle, ulke og flere typer muslinger.

Andre forskergrupper har tidligere funnet høye nivåer av BMAA hos mennesker som lider av uhelbredelige nevrologiske sykdommer som ALS, Parkinson og alzheimer. Men det er ikke klart om giften spiller en rolle i utviklingen av disse sykdommene. (©NTB)