Gordon Brown kjemper for sitt politiske liv

En alvorets mann eller en bølle? Statsminister Gordon Brown kan i hvert fall ikke beskyldes for å flyte på sjarmen i valgkampen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

For mange ble Browns uheldige kommentar inn i en Sky News-mikrofon nylig, der han omtalte en lojal Labour-velger som sneversynt, bare beviset på inntrykket de hadde fra før: Statsministeren er en bøllete sinnatagg og fortjener ikke å beholde makten.

Les også: David Cameron: Folkefrieren fra eliten

Nick Clegg: Jokeren i britisk maktspill59-åringen innrømmer at han kan bli utålmodig. Hans oppgave i valgkampen har vært å framstå som mer menneskelig, lyttende og ikke minst en alvorets mann, den eneste rette til å håndtere landets økonomiske problemer.

I ti år var Brown finansminister i Tony Blairs regjering. Det lå i kortene, etter en mye omtalt avtale inngått på en London-restaurant i 1994, at han en dag skulle ta over roret. Men ventetiden ble lang for Brown, og først i 2007 fikk han jobben som partileder og statsminister.

Les også: Halvparten har forlatt Cameron og Brown

Brown er født i Skottland. Faren, som var prest, ga ham hans «moralske kompass», skriver AFP. Han gjorde det godt på skolen og kunne starte universitetsutdannelsen i Edinburgh allerede som 16-åring, der han etter hvert tok en doktorgrad i historie. Posten som studentleder ved universitetet ble springbrettet inn i politikken.

Men det var også i studenttiden han mistet synet på det venstre øyet i en rugbyulykke.

Etter å ha arbeidet som journalist og foreleser ble han valgt inn i Underhuset i 1983. Det var her han traff Tony Blair, og de to innledet et vennskap og samarbeid som skapte en ny epoke i britisk politikk. (©NTB)

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden