Nick Clegg: Jokeren i britisk maktspill

Med sin selvsikre opptreden i TV-debattene før valget har Liberaldemokratenes partileder Nick Clegg blitt en seriøs motstander for storebrødrene i britisk politikk.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Clegg omtales som en «kingmaker», den som kan avgjøre hvem som får regjeringsmakten dersom verken Labour eller de konservative får flertall i Underhuset.

Les også: David Cameron: Folkefrieren fra eliten

Gordon Brown kjemper for sitt politiske liv

43-åringen ble partileder for Liberaldemokratene i 2007, to år etter at han ble valgt inn i Parlamentet for valgkretsen Sheffield Hallam nord i England. Men selv om han var en «outsider» i Westminster, har han mange års bakgrunn fra maktens korridorer – i EU. Hans år som byråkrat i EU-kommisjonen og medlem av EU-parlamentet gjør ham imidlertid vanskelig å svelge for de mange EU-skeptiske britene.

Les også: Les også: - Vinneren blir den store taperen

Halvparten har forlatt Cameron og Brown

Clegg snakker både nederlandsk, fransk, tysk og spansk og er en tilhenger av EU og euroen. Borgerrettigheter er også en av hans hjertesaker.

Se også: Slik fungerer det

Nicholas William Peter Clegg vokste opp i en velstående landsby i Buckinghamshire med sin nederlandske mor og en halvt russisk bankmann til far, skriver AFP. Etter skolegang ved den elitepregede skolen Westminster studerte han sosialantropologi ved Cambridge University, før han fortsatte utdanningen ved University of Minnesota i USA og Collège d'Europe i Brugge i Belgia. Det var i Brugge han møtte sin spanske advokatkone Miriam, som han har fått tre barn sammen med. (©NTB)

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden