Rødskjortene godtar fredsforslag i Thailand

De demonstrerende rødskjortene i Thailand godtar deler av statsministerens forsoningsforslag.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Vi har blitt enige om å gå med i forsoningsprosessen, sier en av lederne for rødskjortene, Veera Musikapong, og viser til det såkalte veikartet som statsminister Abhisit Vejjajiva la fram mandag.

Les også: Rødskjortene stormet sykehus i Bangkok

Les også: Elleve såret i granatangrep i Bangkok

Musikapong opplyser at rødskjortene vil komme myndighetene i møte for å hindre at flere menneskeliv går tapt.

Men protestene fortsetter

Imidlertid går ikke demonstrantene med på hele forsoningsforslaget fra regjeringen. Statsminister Abhisit Vejjajiva har foreslått at det skal holdes valg i Thailand 14. november, men det går flere av rødskjortenes ledere imot. De krever at valgkommisjonen, og ikke statsministeren, skal sette dato for valget.

Dessuten kritiserer rødskjortene statsministeren fordi han ikke har sagt når dagens nasjonalforsamling skal oppløses.

Derfor vil protestene i Bangkok fortsette.

– Vi vil demonstrere fram til Abhisit tydelig kunngjør at han vil oppløse parlamentet. Først da kan vi diskutere neste steg, sier en annen rødskjorteleder, Jatuporn Prompan.

Advokatstøtte fra Thaksin

De rødkledde demonstrantene som har beleiret store deler av Bangkoks shoppingstrøk de siste to månedene, tilhører Den forente front for demokrati og mot diktatur. De er tilhengere av tidligere statsminister Thaksin Shinawatra, som tirsdag ga demonstrantene en hjelpende hånd.

Den landsforviste statsministeren har hyret inn et internasjonalt advokatbyrå, Amsterdam & Peroff, for å bistå rødskjortene i juridiske spørsmål. Flere opposisjonsledere er arrestert de siste ukene, og myndighetene har benyttet unntakstilstanden til å utstede arrestordre på flere rødskjorter.

Advokathjelpen kommer samme dag som regjeringen kunngjorde at den vurderer å tilby amnesti for flere etterlyste rødskjorteledere.

27 mennesker har blitt drept og over tusen såret i uroen i Bangkok de siste månedene.


Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden