Forbereder fredssamtaler i Midtøsten

Palestinernes president Mahmud Abbas holdt samtaler i Saudi-Arabia tirsdag. Det pågår hektisk diplomatisk aktivitet i forkant av en ventet gjenopptakelse av fredssamtalene med Israel.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Abbas ble møtt av etterretningssjef prins Miqrin bin Abdul Aziz og var ventet å holde samtaler med kong Abdullah, melder det offisielle saudiarabiske nyhetsbyrået.


- Besøket kommer som ledd i den diplomatiske koordineringen i forkant av de såkalte nærsamtalene, sier en palestinsk diplomat til AFP, med henvisning til de amerikansk-meklede indirekte samtalene mellom palestinerne og israelerne.

Etter møtet med Abdullah vil Abbas reise til Egypt for samtaler med president Hosni Mubarak, i forkant av et planlagt møte fredag med den amerikanske midtøstenutsendingen George Mitchell, som ankom regionen tirsdag.

Mubarak møtte mandag den israelske statsministeren Benjamin Netanyahu i Egypt, der de to diskuterte gjenopptakelsen av fredssamtalene, melder den israelske statsministerens kontor.

Saudi-Arabia har spilt en nøkkelrolle i å støtte forhandlinger med sikte på en tostatsløsning, og lanserte i 2002 et arabisk fredsinitiativ med dette mål for øye. Egypt er også en sentral arabisk partner i forhandlingene.

- Støtten fra kongeriket til vår sak springer ut av dets sterke tror på at hva det gjør for den palestinske saken er en plikt diktert av samvittighet og tro, sier Abbas til avisen Okaz i et intervju før besøket.

15. april ba den amerikanske utenriksministeren Hillary Clinton arabiske ledere om å bevise sin forpliktelse til freden i Midtøsten med «handling, ikke bare retorikk», som ville gjøre det «lettere for palestinerne å forfølge forhandlinger og oppnå en enighet».

Hun oppfordret også land som oljerike Saudi-Arabia til å øke den økonomiske støtten til den palestinske selvstyremyndigheten ledet av Abbas.

- Arabiske stater må ta en større del av dette ansvaret, sa hun.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden