BP starter opprydningsarbeidet

BP har tatt fullt ansvar for oljesølet i Mexicogolfen og lover opprydning. Nå har arbeidet med å bore en ny brønn startet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Oljeselskapet BP annonserte i dag på sine nettsider at arbeidet med å bore en avlastningsbrønn for å fange opp og isolere oljesølet i Mexicogolfen har begynt.

Den nye brønnen på cirka 1500 meters dyp, skal erstatte en eksisterende brønn på 4000 meter under havet. Boringen er beregnet å ta omtrent tre måneder.

- Dette er et viktig steg i arbeidet med å permanent stoppe oljelekkasjen. Samtidig fortsetter vi vår innsats for å stoppe lekkasjen og kontrollere oljen på havbunnen, slik at vi kan beskytte kystlinjen, sier BP konsernsjef Tony Hayward på BP’s nettsider tirsdag.

Siden ulykken i Mexicogulfen den 20.april har verdien på BPs aksjer falt med 200 milliarder norske kroner.

Les hele saken: Oljegigant stuper

Kursen på BPs aksjer var på like over 60 dollar den 20. april, samme dag som ulykken skjedde. Siden har verdien sunket som en stein, og kursen er i dag på 48 dollar per aksje.

Det tilsvarer et tap på rundt 200 milliarder norske kroner.

Skal betale alt

BP tar «fullt ansvar» for ulykken, og sier de vil betale for alle nødvendige kostnader i forbindelse med den omfattende oljelekkasjen.

Løftet fra den britiske oljegiganten ble gitt mindre enn et døgn etter at president Barack Obama gjorde det klart at USA vil holde BP ansvarlig for oljelekkasjen.

– La meg gjøre det helt klart: BP er ansvarlig for denne lekkasjen. BP skal betale regningen, sa Obama under et besøk i området søndag.

Dagen etter, på mandag, het det at BP vil betale for alle nødvendige og hensiktsmessige opprydningskostnader.

– Ingen skjønner

Oljeriggen Deepwater Horizon eksploderte og sank for ti dager siden, men først flere dager etter ulykken varslet BP om at det var oppstått en oljelekkasje på havbunnen. Ifølge amerikanske myndigheter kan utslippet i verste fall være på 100.000 fat om dagen.

I en rekke intervjuer mandag insisterte BP-sjef Tony Hayward at selskapet gjør alt som står i selskapets makt for å rydde opp oljesølet.

– BP er ansvarlig for lekkasjen. BP tar regningen. Ingen skjønner hva som gikk galt. Vi har samlet 160 selskaper i oljeindustrien for å finne ut av det, sier han.

Verst tenkelig tidspunkt

– Dette kunne ikke ha kommet på et verre tidspunkt for oss, sier John Kelly i de lokale myndighetene i byen Gulfport.

Byen har brukt en halv milliard dollar på gjenoppbygging siden orkanen Katrina raserte området i august 2005. Av det beløpet er 30 millioner dollar brukt på å bygge opp igjen havna, som er den tredje største konteinerhavna langs kysten av Mexicogolfen, melder cnn.com.

Den tjukkeste delen av oljeflaket, som nå er 200 kilometer langt og 110 kilometer bredt, ligger ennå litt utenfor kysten. Et tynt oljelag har nådd inn til sumpene og våtmarksområdene i overgangen mellom hav og land.

Flere saker fra ABC Nyheter

Personvernpolicy