Vil dele legejournalen i to

Helse- og omsorgsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen må forklare Stortinget hvorfor Datatilsynet ikke får delta i arbeidet med helsregister.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(ABC Nyheter): Fredag meldte ABC Nyheter at Helse- og omsorgsdepartementet ikke vil ha Datatilsynet med i forarbeidet til ny forskrift om samordning av helseregistre.

Les også : Kaster ut vaktbikkja.

Nå havner saka i Stortinget. Stortingsrepresentant Bent Høie (H) reagerer nemlig kraftig på at tilsynet som skal sikre personvernet ikke får være med i forarbeidet.

- Dette er noe jeg vil ta opp som spørsmål i Stortinget. I innstillingen til helseregisterloven står det at Datatilsynet skal tas med i arbeidet.

- Stortinget har lagt føringer for at dette skal skje. Nå vil jeg spørre hvorfor dette ikke er gjort, sier Høie til ABC Nyheter.

Les også: Fire år uten lovpålagt kryptering

- Forakt for kunnskap

Datatilsynet mener de nåværende journalene ikke er godt nok strukturert for å kunne hindre at helsepersonell får tilgang til langt mer informasjon enn de har behov for.

Helse- og omsorgsdepartementet skriver i et brev til Datatilsynet at de ikke ser behov for nye møter i saken. De viser til at tilsynet har fått tilsendt et foreløpig utkast i fjor høst, og fått deltatt på et møte i vinter.

Bent Høie mener dette ikke er tilstrekkelig.

- De har hatt ett møte om dette i år. Det er ikke å involvere Datatilsynet, sier Høie.

Krfs representant i helse- og omsorgskomiteen Laila Dåvøy mener departementet skyver problemene foran seg.

- Det er rart og oppsiktsvekkende at departementet ikke vil ha med Datatilsynet i lovarbeidet, sier Dåvøy til ABC Nyheter.

- Nå skyver de ansvaret foran seg, sier Dåvøy.

Les også: Tier om brudd på personvernet

- Trenger ikke vite om kjønnsykdommer

Venstre mener regjeringen opptrer med forakt overfor personvernet.

- Dette føyer seg inn i rekken og litt forakt for kunnskap på dette området. Det er litt maktarrogant. Det er tydelig at dette er hensyn som det er plagsomt å ta med, sier partileder Trine Skei Grande.

- Regjeringen er prinsippløs når det gjelder hva som er individets eiendom og hva som er fellesskapets eiendom. Dersom det er noe som er privat, så er det helseopplysninger, sier hun.

Venstre-lederen har selv sukkersyke og astma. Nå tar hun til orde for å dele journalen i to, en kjernejournal med livsviktige opplysninger og en med mer sensitiv informasjon.

- Hvis jeg havner i koma etter bilulykke, vil jeg gjerne at legen skal vite at jeg har sukkersyke, astma og er allergisk mot penicilin. Det er livsviktig for meg at den behandlende legen har tilgang til dette. Vi mener dette skal stå i kjernejournalen.

- Men legen treng ikke vite om kjønnsykdommer, eller om folk har gått til psykolog etter samlivsbrudd, sier Skei Grande.

Les også: Forsvaret lagrer helseinfo ulovlig

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden