Oljegigant stuper

Mens oljen spys ut i havet, stuper oljegiganten BP på børsen. Og enda har ikke regningen kommet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Fakta om oljeutslippet i Mexicogolfen

* 20. april ble en av British Petroleums (BP) oljerigger i Mexicogolfen rammet av en eksplosjon. Elleve arbeidere mistet livet da riggen sank, og to dager senere begynte lekkasjene fra oljebrønnen.

* Oljeflaket har kurs mot sørkysten av USA, er 200 kilometer langt og dekker nå et område på 9.000 kvadratkilometer.

* Forsøkene på å redusere lekkasjen har så langt vært mislykkede, og i verste fall kan utslippene kom opp i 100.000 fat olje om dagen.

* Fortsetter utslippet i nåværende tempo, vil utslippet være det største i USAs historie om åtte uker.

* Oljen lekker ut på 1.500 meters dyp, og BP planlegger nå å senke ned en kuppel over utslippsstedet. Kuppelen skal kanalisere oljen opp til overflaten der den skal pumpes om bord i oljetankere. (©NTB)

Verdien på BPs aksjer har falt med 200 milliarder norske kroner siden ulykken i Mexicogolfen.

20. april ble en av British Petroleums (BP) oljerigger i Mexicogolfen rammet av en eksplosjon. Elleve arbeidere mistet livet i ulykken, og to dager senere begynte lekkasjene fra oljebrønnen.

Les også: Iran vil hjelpe USA i Mexicogolfen

Forsøkene på å redusere lekkasjen har så langt vært mislykkede, og i verste fall kan utslippene kom opp i 100.000 fat olje om dagen.

Les også: Frykter lekkasje på 100.000 fat dagen

Kursen på BPs aksjer var på like over 60 dollar den 20. april, samme dag som ulykken skjedde. Siden har verdien sunket som en stein, og kursen er i dag på 48 dollar per aksje.

Det tilsvarer et tap på rundt 200 milliarder norske kroner.

Bare i dag har aksjeverdien falt med rundt sju prosent.

Les også: - Oljeutslipp i Mexicogolfen kan bli tidoblet

- Det blir dyrt

Oljeanalytiker Thina Margrethe Saltvedt i Nordea Markets sier at det i dag er umulig å si hvor stort tapet blir, men konstaterer at «det blir dyrt».

- Når BP har måttet gå ut og si at de dekker alle kostnader i forbindelse med ulykken, er det klart det blir dyrt. For det første vet man jo ikke hvor stort tapet blir før de klarer å stoppe det. Og så koster det jo litt å miste selve plattformen, sier hun.

BP har ikke gått ut med noe anslag, men ifølge eksperter kan kostnadene av oppryddingsarbeidet komme opp i flere milliarder dollar.

President Barack Obama gjør det helt klart at han holder BP ansvarlig for oljelekkasjen.

– La meg gjøre det helt klart: BP er ansvarlig for denne lekkasjen. BP skal betale regningen, sa Obama under et besøk i området søndag.

Les også: Erklærer unntakstilstand

- Det nye Exxon Valdez

Thina Margrethe Saltvedt i Nordea Markets.Thina Margrethe Saltvedt i Nordea Markets.

Ekspertene frykter også at konsekvensene kan bli like katastrofale for dyrelivet som da oljetankeren Exxon Valdez grunnstøtte utenfor Alaska i 1989. Utslippet regnes som det verste i USAs historie.

Saltvedt konstaterer følgende:

- Dette er det nye Exxon Valdez.

- BPs renommé har fått varige skader. Tenk på Exxon. Ulykken henger fremdeles ved dem. Det blir det samme med BP, og ulykken kommer til å sitte igjen lenge, lenge, lenge. Det kommer til å bli brukt som skrekkeksempel på hvordan man ikke skal gjøre det, sier Saltvedt.

Les også: Norge vil lære av oljeulykken

8.8 millioner dollar ut i havet hver dag

Oljeprisen har ikke blitt nevneverdig påvirket av ulykken. Verdens oljeprodusenter sitter med store oljelagre etter fjoråret.

- Det er fremdeles ikke noe problem å få olje. Og når det gjelder prisen, har ikke den økt særlig mye. Vi snakker kanskje om en dollar eller to per fat, anslår hun.

Tallene på hvor mye olje som slipper ut fra brønnen, varierer kraftig. Estimatene sier at alt fra 5.000 til 100.000 fat slippes rett ut i sjøen hvert døgn.

Tar man utgangspunkt i «worst case» og en oljepris på 88 dollar fatet, taper BP 8,8 millioner dollar bare i oljeinntekter hver eneste dag.

Til sammenligning produserer Norge mellom 1,8 og 2 millioner fat per dag.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden