Like før liv gikk tapt

Artikkelen fortsetter under annonsen

Uten livreddende behandling under evakuering i et norsk helikopter, hadde en norsk soldat i 20-årene etter alt å dømme mistet livet i Afghanistan søndag. Nå er tilstanden hans stabil, etter to operasjoner.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

En norsk patrulje på rundt 20 mann kom under kraftig beskytning i et dalføre i Ghormach-området, rundt 80 kilometer fra den norske hovedleiren i Maimana nord i landet. Åtte norske soldater ble skadd, to av dem svært alvorlig.

Les også: Kan ha blitt tipset

De alvorlig skadde soldatene hjem med spesialfly

Forsvaret orienterte mandag detaljert om den ytterst dramatiske hendelsen som strakte seg over seks timer. Det kom flere bølger med kraftige skuddsalver mot den norske patruljen, som var ute på et rutineoppdrag. Opprørerne brukte både håndvåpen og granater.

– Vi er forberedt på denne type hendelser og var godt utstyrt med materiell og pansrede kjøretøyer. Men det var helt umulig å forutse at noe skulle skje akkurat der, på veien mellom to afghansk-kontrollerte sjekkposter, sier generalmajor Finn Kristian Hannestad, sjef for operasjoner ved Forsvarets Operative Hovedkvarter (FOH)

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Svært alvorlig

Både anestesisykepleier Lars Larsen, som var med i evakueringshelikopteret, og sjefen for den norske medisinske enheten, Harald David Meum, var koblet direkte opp på pressekonferansen i Forsvarsdepartementet.

Les også: Åtte norske soldater skadd

– Den ene norske soldaten var svært kritisk skadd, med skuddsår i brysthulen og buken. Med kuler i kroppen og store blødninger er tidsaspektet helt avgjørende. Vi foretok stabiliserende inngrep på vei inn mot Maimana, der det bar rett inn på operasjonsstuen. Den skadde ble senere sendt i et amerikansk helikopter til det tyske militærsykehuset i Camp Marmal i Mazar-i-Sharif, forteller Larsen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Den andre sterkt skadde, en mann i 40-årene, ble også stabilisert på den norske sykestuen før også han ble sendt videre til det tyske sykehuset. Mandag ettermiddag var tilstanden stabil for dem begge.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Forsterkninger

Hannestad betegner hendelsen som et kraftig bakholdsangrep. Den norske patruljen stanset opp og begynte å trekke seg tilbake. Det ble bedt om forsterkninger fra den norske hovedleiren, og en større styrke ble sendt ut.

– En robust infanteristyrke på mellom 50 og 100 mann rykket ut med det tyngste utstyret vi har. De kom fram da skytingen var over, og deltok dermed ikke i skuddvekslingene, sier Hannestad.

Han legger til at hele den norske styrken først kom seg tilbake til hovedleiren i Maimana i løpet av natt til søndag. De som ble lettere skadd i angrepet, var til behandling på det norske sykestuen søndag kveld og mandag morgen.

FOH har ikke nok opplysninger til å si med sikkerhet hvem som sto bak angrepet. Hannestad snakker om «uformelle maktstrukturer» og «opprørere», uten å kunne si at det var Taliban-styrker.

– Siden Norge tok oppdraget i Ghormach, er situasjonen blitt mer og mer utfordrende. Antallet trefninger bare øker. Dette skyldes nok mye at vi opererer sammen med afghanske styrker i områder hvor vi tidligere ikke hadde kontroll. Det kan være mange som ikke liker militært nærvær her, sier operasjonssjefen. (©NTB)