Faller Brown i ryggen

Sterke krefter internt i Labour har allerede begynt letingen etter ny leder. Nå kan bare et mirakel redde Gordon Brown.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

LIVERPOOL (ABC Nyheter): Med valget bare dager unna begynner enigheten internt i Labour å ta slutt. En rekke britiske aviser skriver mandag om hvordan utenriksminister David Miliband allerede er favoritten til å erstatte Gordon Brown etter valget.

Ifølge avisen The Daily Telegraph er Miliband og hans støttespillere klare til å lansere den interne maktkampen allerede fredag, bare en dag etter parlamentsvalget. Ryktene blir ikke hemmet av at Labour fortsatt ligger sist på meningsmålingene.

45 prosent støtter Miliband

Avisen publiserer mandag en meningsmåling der det går frem at Miliband har 45 prosent oppslutning blant folket om å bli ny leder for Labour. Hans sterkeste konkurrent er utdanningsminister Ed Balls, som tidligere i valgkampen ble tatt for råkjøring. Han får bare 11 prosents oppslutning.

For Gordon Brown fortsetter den vanskelige valgkampen. Søndag besøkte han fire forskjellige steder i London for å drive valgkamp, men han fikk umiddelbart kritikk for å bare oppsøke støttespillere.

Et sted kom det til håndgemeng mellom støttespillere fra Liberaldemokratene, De konservative og Labour. Politiet måtte gripe inn, mens Gordon Brown og hans følge snek seg ut bakdøren.

Les også: - English till we die!

Nekter å samarbeide

Meningsmålingene viser at det neppe blir et rent flertall for noen partier, og det er høyst usikkert hva det vil medføre når valgresultatet er klart fredag. Ifølge britiske aviser nekter David Cameron å samarbeide med Nick Clegg, og Liberaldemokratene. Det skjer samtidig som Cameron har offentliggjort hva han vil gjøre de første dagene han er på plass i 10 Downing street.

Både Labour og Liberaldemokratene kommer med kraftig kritikk mot Camerons utspill, og mener han ikke viser nok respekt for velgerne ved å ta seieren på forskudd.

Uansett hva resultatet blir under torsdagens valg, ser situasjonen mørk ut for Gordon Brown. Akkurat nå ligger Labour an til å gjøre sitt dårligste valg noensinne, og David Miliband har allerede svært sterke medspillere som gjerne ser at han erstatter den sittende statsministeren.

Les også: - Vi lever i et diktatur

Bror kan bli konkurrent

Både Tony Blair og Lord Mandelson, samt en lang rekke tidligere nøkkelpersoner i Labour har gått åpent ut og støttet Miliband. Faktisk blir hans egen bror, Ed Miliband, miljøvernministeren, sett på som en av hans konkurrenter. Nå jobbes det for å unngå en intern maktkamp mellom brødrene.

Diskusjonen om hvem som skal ta over etter Brown pågår for fullt, men samtidig vet man ikke når han realistisk kan forlate statsministerposten.

Les også: - Bare et jordskjelv kan stanse Cameron

Kan bli kortvarig

Selv om De konservative ligger best an til å vinne valget, så er det ingenting som tyder på at de vil få et rent flertall i parlamentet, og med Camerons uttalelser om at han ikke vil samarbeide med Nick Clegg, så virker fremtiden uviss.

I 1974 var Harold Wilsons Labour det største partiet etter valget, men de hadde ikke flertallet de trengte. Taperen, Ed Heath, trakk seg raskt fra statsminister-jobben, og lot Wilson ta over styringen av landet. Likevel gikk det bare fire måneder før det ble skrevet ut nyvalg, fordi koalisjonen mellom Labour og Liberaldemokratene ikke var sterk nok til å få flertall.

SE VIDEO: Browns debatt etter tabben

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden