Åtte norske soldater skadet i Afghanistan

Norske soldater skadet i angrep i Afghanistan søndag kveld. En er livstruende skadet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Soldaten som ble livstruende såret i et angrep i Ghormach-distriktet i Nord-Afghanistan søndag, ble operert mandag morgen, melder NTB.

- Tilstanden har stabilisert seg, men det er for tidlig å si noe endelig, sier John E. Lien til ABC Nyheter.

En annen soldat som ble alvorlig såret, ble også operert i løpet av natten. Tilstanden er stabil, opplyser Forsvaret.

Til sammen åtte norske soldater ble såret da de ble angrepet søndag. Den norske styrken på 15-20 soldater var på vei for å møte afghanske sikkerhetsstyrker og lokale ledere da de ble angrepet.

Én av de seks soldatene er livstruende skadet, mens tilstanden til en annen er alvorlig, men stabil.

- Angrepet skjedde i forbindelse med et møte med afghanske ledere og sikkerhetsstyrker. Det er en del av de viktige oppgavene vi gjør. Styrkene ble altså angrepet, og til sammen seks stykker ble skadet, sier oberstløytnant John Espen Lien, kommunikasjonssjef i Forsvarets operative hovedkvarter, til ABC Nyheter.

Den norske stabiliseringsstyrken PRT Meymaneh ble angrepet ved 14.00-tiden lokal afghansk tid. Styrken er et såkalt MOT team.

Opprørerne som angrep de norske soldatene brukte håndvåpen og granater.

- Hvor mange opprørere var det snakk om?

- Det har vi ikke tall på.

- Hva skjer videre nå?

- Først og fremst er vi opptatt av de to som er hardest skadd. De ble evakuert til det tyske sykehuset i Camp Marmal i Mazar-e Sharif for videre behandling, etter å ha først fått stabiliserende behandling.

- Det vil alltid være reaksjoner når man havner i slike hendelser. Samtidig har vi en viktig jobb vi må gjøre. Sånn sett er situasjonen ganske preget nå. Med det som har skjedd, og sikkerheten som skal ivaretas samtidig, forteller Lien.

Han beskriver Ghowrmach-distriktet som et urolig område.

- Det har vært en god del hendelser der de siste månedene, og det er ikke uvanlig at det skytes i dette området. Selve leiren har vært angrepet flere ganger. Det skjer relativt ofte når de er ute i felten, at de blir beskutt.

De øvrige fire soldatene som ble såret, slapp unna angrepet med lettere skader.

Pårørende til de to alvorlig skadde er varslet, og soldatene som ble evakuert til Meymaneh med lettere skader har selv varslet sine pårørende.

Ghowmach er i samme område der en norsk soldat ble drept 25.januar i år.Vis større kart

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden