- Avstengningsventilen er defekt

- Avstengningsventilen er defekt
- Avstengningsventilen er defekt

Den lekkende oljebrønnen i Mexicogolfen kan i verste fall slippe ut over 100.000 fat olje per dag, sier USAs innenriksminister Ken Salazar.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Det er liten tvil om at avstengningsventilen på havbunnen som skal forhindre lekkasje, er defekt, og i verste fall kan over 100.000 fat olje lekke ut fra brønnen hver dag, sa Salazar til CNN søndag.

Ifølge ham vil Det hvite hus legge hardt press på oljeselskapet BP for å sikre at oljelekkasjen blir stanset.

USAs president Barack Obama besøker i dag Louisiana.

For å stanse lekkasjen skal det bores en avlastningsbrønn. Til fjernsynskanalen NBC sier Salazar at det kan ta opptil 90 dager å ferdigstille denne brønnen.

Les: Norge vil lære av oljeulykken

Fredag viste satellittbilder at oljeflaket i Mexicogolfen er tre ganger så stort som tidligere beregnet, sier forsker Hans Gruber ved Miami University.

Oljeflaket dekker et område på 9.000 kvadratkilometer og er dermed omtrent like stort som Puerto Rico. Flaket nærmer seg kysten i delstaten Louisiana, og værforholdene gjør opprydningsarbeidet vanskelig.

Les: Innsatte skal renske oljesøl

Ifølge Louisianas guvernør Bobby Jindal er oljeutslippet en trussel mot selve levesettet i delstaten. Han kritiserer BP og USAs kystvakt for ikke å ha lagt fram tilstrekkelig informasjon om hvordan kysten skal vernes.

Oljelekkasjen ble utløst av en eksplosjon på en oljeplattform i Mexicogolfen 20. april.

Les: Kan bli økologisk katastrofe

- Oljesølet i Mexicogolfen truer ikke bare våtmarksområdene og fiskerinæringen, men hele vår livsstil, sier Louisianas guvernør Bobby Jindal.

Jindal, som søndag får besøk av president Barack Obama, frykter at oljeutslippet fra den havarerte boreplattformen Deepwater Horizon skal bli en katastrofe for hele regionen.

Les: Voksende uro for Floridas strender og vårmarker

Dårlig vær skaper problemer for arbeidet med å hindre at oljesølet når land, fordi bølgene er for høye til at lenser er effektive.

– Det er svært lite som kan gjøres nå, konstaterte Mark Floegel fra miljøorganisasjonen Greenpeace lørdag.– Området er enormt. Det finnes antakelig ikke nok lenser i hele verden til å beskytte det som trengs å beskyttes, sier Floegel.

Les: Louisiana ber om krisehjelp

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus