KONSERT: Manic Street Preachers, Grieghallen, Bergen – lørdag 1. mai 2010

Manisk energikick

James Dean Bradfield og Nicky Wire i Manic Street Preachers på scenen i Bergen for aller første gang, mer enn ti år etter at de opprinnelig skulle ha vært der. Foto: Paul A. Nordal
James Dean Bradfield og Nicky Wire i Manic Street Preachers på scenen i Bergen for aller første gang, mer enn ti år etter at de opprinnelig skulle ha vært der. Foto: Paul A. Nordal

Manic Street Preachers gjorde jobben sin da de endelig fikk innta en scene i Bergen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

BERGEN (ABC Nyheter): Et av Wales’ beste band gjennom de to siste tiårene, Manic Street Preachers, kom endelig tilbake til Bergen. Mer enn ti år etter at de skulle ha spilt der, men den gangen måtte de avlyse i siste liten fordi uvær forhindret utstyret deres til å nå frem til byen mellom de syv fjell.

Pangåpning

James Dean Bradfield, Nicky Wire og Sean Moore, for anledningen utvidet med gjestemusikere, lot det stå til fra første strofe da de pangåpnet med klassikeren «Motorcycle Emptiness» fra 1992-debuten «Generation Terrorists» i Griegsalen lørdag kveld.

Les også: Tilbake i elitedivisjonen

Herfra og ut briljerte de tre waliserne fra scenen med sine mange og sterke låter fra sin nærmere 20 år lange platekarriere.

Tilstedeværelse

James Dean Bradfield er en energisk og stødig vokalist og frontfigur som formidler bandets budskap med en kraft og tilstedeværelse som det er umulig å ikke bli imponert av.

Etter at han innledningsvis beklaget at de aldri fikk spilt for bergenserne den vinterkvelden tilbake i 1999, ble unnskyldningen umiddelbart akseptert fra de fremmøtte i salen.

Etter noe år med mindre engasjerende plateutgivelser bak seg, kom Manic Street Preachers tilbake med full styrke da de tok for seg Richey Edwards’ etterlatte tekster og melodisatte dem på albumet «Journal For Plague Lovers» i fjor.

Utenfor sesongen

Bergenskonserten er innlemmet på turneen bandet har gjort med denne platen, til tross for at turneen egentlig er over, klarte likevel å overtale dem til å komme å spille i byen.

Manics gjør kun denne ene konserten i Skandinavia i år, og foruten et par-tre spillejobber på europeiske festivaler senere i sommer, er 2010 satt av til å ferdigstille bandets tiende album.

Manic Street Preachers leverte likevel varene i Bergens storstue Grieghallen. De fremsto som energiske og spillekåte, men selv om James Dean Bradfield gjorde sitt ytterste for å få publikum med seg, var det mer glissent i lokalet enn da Ultravox spilte der en liten halvtime tid før dem.

Glissen entusiasme

Blant de som fremdeles var igjen i hallen, var entusiasmen likevel stor. Bandets mange hitlåter er da også av et kaliber som gjør dem udødelige, noe gatepredikantene ble møtt med økende respons på utover i settet.

Storhetsperioden til gruppen, i hvert fall kommersielt sett, med låter fra suksessalbumene «Everything Must Go» (1996) og «This Is My Truth Tell Me Yours» (1998), er nok de som fremdeles sitter best hos tilhørerne. Noe ikke minst hitparaden med «A Design For Life», «Kevin Carter», «Tsunami», «The Everlasting», «You Stole The Sun From My Heart» og nummer én-hiten «If You Tolerate This Your Children Will Be Next» skulle bli et tydelig bevis på etter responsen å dømme.

Også James Dean Bradfields akustiske soloparti midt i settet, med hans tolkning av «Suicide Is Painless», temalåten fra TV-serien «M*A*S*H», bidro til å sette publikum i riktig stemning.

Flere sider

Manic Street Preachers har likevel mange andre sider å by på, og materiale fra de noe mørkere plateutgivelsene «The Holy Bible» (1994) og fjorårets «Journal For Plague Lovers», fremhever gruppens grunnleggende råhet på en helt annen måte enn de noe mer tilgjengelige hitlåtene fra 90-tallet.

Alt i alt serverte Manic Street Preachers en solid konsert hvor de bød på låter fra hele karrieren. Bradfield og kompani viste ellers at deres tidligere makker Richey Edwards på ingen måte er glemt, og de rundt tusen tilskuerne i salen vil heller ikke glemme denne konserten med det første.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus