Vi ha mitraljøser på ambulansene i Afghanistan

En norsk militær ambulanse kjører på ringveien i Faryab-provinsen i Nord-Afghanistan. Foto: Lars Magne Hovtun / Forsvaret / Scanpix.
En norsk militær ambulanse kjører på ringveien i Faryab-provinsen i Nord-Afghanistan. Foto: Lars Magne Hovtun / Forsvaret / Scanpix.

De norske styrkene i Afghanistan vil ha kraftigere våpen på sine ambulanser og vil om nødvendig gi avkall på dagens røde kors-merker på kjøretøyene og sanitetssoldatene som bemanner dem.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det skapte debatt da det i 2007 ble kjent at forsvarets ambulanser i Afghanistan kjørte rundt med maskingevær på taket. Bilene var merket med rødt kors, såkalt Genferkors, og ble bemannet av sanitetssoldater.

Daværende forsvarsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen (Ap) slo fast at dette var i strid med folkeretten og at det bidro til å svekke respekten for røde kors-symbolet.

Nå ber øverstkommanderende for de norske styrkene i Afghanistan, oberst Gjermund Eide, på nytt om å få utstyre ambulansene med maskingevær eller mitraljøser, skriver Bergens Tidende.

Ikke konkludert

– Det stemmer at det pågår en diskusjon hos oss om bruken av tyngre våpen på sanitetskøretøy, og om det røde korset kan brukes eller ikke. Vi har ennå ikke konkludert, sier kommunikasjonsrådgiver Kjetil Eide ved Forsvarets operative hovedkvarter.

Argumentet for tyngre bevæpning er at afghanske opprørere uansett ikke respekterer det røde korset som symbol og angriper ambulanser på lik linje med andre militære kjøretøy.

Flere NATO-land som har styrker i Afghanistan, blant dem USA, Tyskland, Storbritannia og Frankrike har gitt avkall på å bruke det røde korset for å kunne bevæpne sanitetssoldatene bedre.

Det samme må norske sanitetssoldater gjøre dersom de vil utrustes med tyngre våpen, mener Norges Røde Kors.

Strid med folkeretten

– Dersom den norske saniteten i Afghanistan tar i bruk offensive våpen, vil de bli et legitimt militært mål. Kjøretøyene mister det vernet som Genferkorset gir. Dermed undergraver de også det vernet som syke og sårede har i dag, sier Mads Harlem som leder folkerettsseksjonen i Norges Røde Kors.

Han er helt klar på at det vil være i strid med folkeretten å bruke tyngre våpen på biler merket med rødt kors.

– Dersom Forsvaret ber om dette, vil vi protestere kraftig. Det vil også sette våre aktiviteter i fare, seier Harlem.

At Taliban og andre opprørere bruker det røde korset som blink, slik det hevdes fra forsvarshold, avviser han.

– Vi opererer i Afghanistan, både gjennom den afghanske søsterorganisasjonen vår, Røde Halvmåne, og med Den Internasjonale Røde Kors-komiteen. De får tilgang også i Taliban-kontrollerte områder, og vår erfaring er at korset blir respektert, seier Harlem. (©NTB)

Flere saker fra ABC Nyheter

Personvernpolicy