- English ´til we die!

- English ´til we die!
- English ´til we die!

800 islamhatere marsjerte i den lille byen Aylesbury lørdag.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

AYLESBURY (ABC Nyheter): 800 medlemmer av English Defence League (EDL) inntok den søvnige småbyen Aylesbury lørdag formiddag.

Se bildene fra demonstrasjonen her

Med kraftige rop annonserte demonstrantene sin ankomst.

«England, England, England» og «English ´til we die!» gjallet utover Walton street mens demonstrantene forberedte seg på å marsjere en knapp kilometer til byens torg.

Les også: Voldelige hooligans inn i valgkampen

Stengte puber og butikker

Alle pubene i byen hadde fått anmodning om å stenge av politiet, og de fleste fulgte anmodningen. Det gjorde at byen klokken 12 minnet mer om en spøkelsesby enn noe annet.

Aylesburys største kjøpesenter stengte, og de fleste bygningene så fraflyttet ut.

- Vi skjønner ikke hvorfor de kommer hit, sier pubverten Val Batey, som sammen med mannen Gary driver The Aristocrat.

- Det skulle egentlig være bryllyp her i dag, med over 100 gjester, men de måtte flytte det ut av byen. Dermed taper vi masse penger på denne marsjen, sier hun.

Hun og familien står bak gittergjerdet inn til puben, mens de ser busslast etter busslast med demonstranter ankomme.

Les også: - Vi lever i et diktatur

- Vi er ikke fascister

Til tross for frykten om at det ville komme til alvorlig bråk i byen, forløp demonstrasjonen uten at det brøt ut voldeligheter.

- Vi er ikke rasister, nazister eller fascister. Jeg kjenner folk fra alle kulturer, og dette handler ikke om å være mot folkegrupper. Det vi er redde for er spredningen av radikal islamisme, sier en av medlemmene, som ikke vil si hva han heter mer enn Bob til ABC Nyheter.

Han er klar over at det er en reell fare for at organisasjonen blir sett på som et skalkeskjul for mørkebrune ideer, men mener det er viktig og riktig å stå for det man mener.

Les også: Bare et jordskjelv kan stoppe Cameron

- Det har vært tilfeller om at grupperinger på ytterkanten av EDL har fått all oppmerksomheten, og det er jeg mot. Jeg synes det er viktig at man viser hva man mener. Jeg vet at vi har mange støttespillere her i Aylesbury, men de tør rett og slett ikke delta, og det synes jeg er veldig synd, sier Bob, som reiste i to timer fra Bristol for å være med på demonstrasjonen.

- Jeg har ikke vært på noen demonstrasjoner før, men denne hadde jeg satt som mål å være en del av, sier han.

Innslag av hooligans

EDL ble stiftet sommeren 2009, og har i rekordfart fått avdelinger over hele England. Mens den i første omgang ble sett på som en anti-religiøs bevegelse, som var en motreaksjon på ytterliggående islamistiske grupperinger i England, vokste den raskt til å bli noe helt annet.

Voldelige fotballfans, såkalte hooligans, tok over. Og før man visste ordet av det var det stadige sammenstøt mellom EDL og Unite Against Fascism (UAF) i forskjellige britiske byer.

Les også: Håpet ikke ute for Brown

Marsjen som fant sted i Aylesbury lørdag har vært planlagt i flere måneder. Det var ventet at det ville komme mer enn 2500 demonstranter fra EDL, og lignende antall fra UAF. Det skjedde ganske enkelt ikke.

Jaget asiatisk journalist

De cirka 800 EDL-medlemmene som tok veien til Aylesbury lørdag skapte mye lyd, men lite bråk. Likevel var det tilløp til vold da en journalist av asiatisk opprinnelse blejaget vekk fra gaten der han prøvde å ta bilder.

På slutten av demonstrasjonen ble det kastet lightere og paraplyer på politiet, da de ikke ville la demonstrantene forlate Market Square før demonstrasjonen skulle være over klokken 16 lokal tid.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus