Meny

UTEN GRENSER:

Noe å skrive hjem om

To zimbawiske barn har pyntet seg med blomster i det det afrikanske landet feirer trettiårsjubileum. - Zimbabwere har om ikke annet en imponerende utholdenhet og kapasitet til å holde seg i bevegelse og holde motivasjonen oppe i møte med vanskelige omstendigheter, skriver vår kommentator Blessing Musariri. Foto: AFP / Scanpix.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

30 år med uavhengighet ble feiret med pomp og prakt denne måneden. Mens Mugabe hyller seg selv, holder zimbabwerne motet oppe med musikk, teater og galgenhumor.

Grenseløst

I spalten «Uten grenser» har vi samlet internasjonale spaltister som lever utsatt til. Prosjektet ble dratt i gang av det norske ukemagasinet Ny Tid for første gang i 2006 med bidrag fra den russiske journalisten og Putin-kritikeren Anna Politkovskaja (1958-2006).

Formålet med prosjektet er å la stemmer fra andre deler av verden komme til orde i vår hjemlige debatt.

Blessing Musariri er en av Zimbabwes ledende og prisbelønte forfattere.

Les tidligere kommentar:

Zimbabwes Zen-tilstand

Les også flere Uten grenser-kommentarer:


View Uten grenser in a larger map

HARARE, ZIMBABWE (Ny Tid/ABC Nyheter): April er den korte veien fra sommerens svimlende hete til vinterens bitende vind. Det er ubesluttsomhetens kamp mellom sola og skyene som bærer med seg høstens sursøte vær.

Interessant nok er april også en veldig sosial måned i Zimbabwe.

Dette årets april har såvisst rommet flere sosiale arrangementer allerede, inkludert tre dager med feiring av uavhengighetsdagen, bestående av musikalske gallaer, offentlig underholdning og en fotballkamp mellom lokale lag for uavhengighetscupen.

Tidlig i måneden var det håp om at Bob Marleys familie ville beære uavhengighetsfeiringene med sitt nærvær, til minne om sin fars støtte til det nylig uavhengige Zimbabwe i 1980. Dette viste seg imidlertid å ikke stemme.

Men folket, og spesielt rastafari- og reggae/dancehall-samfunnet var like fornøyd med deltakelsen til det jamaicanske reggaeikonet Sizzla Kalonji.

Den samme høytidshelgen bød også på Harare jazzfestival, med Silvia Manco Quartet fra Italia og flere velkjente og elskede afrikanske jazzlegender som Hugh Masekela, Sibongile Khumalo, Ladysmith Black Mambazo og vår egen Oliver Mutukudzi, Mbare Trio, Jazz Invitation, og The Cool Crooners.

Som om dette ikke var nok underholdning og sosiale obligasjoner for ens kalender, ser alle fram til Harares internasjonale kunstfestival, bedre kjent som HIFA (uttales «haifa»), som arrangeres fra 27. april til 2. mai.

Seks dager med internasjonale og lokale show i genrene dans, teater, musikk, visuell kunst, poesi og håndverk.

Ingen utelates, for de fleste av oppsetningene finner sted midt i byen og i andre nærliggende arenaer, i tillegg til arenaer ute i bydelene. Diplomatiske utsendinger og myndigheter har igjen gått sammen med HIFA for å bringe fantastiske stykker fra hjemlandene sine, og for å støtte ulike lokale kunstneriske initiativer.

En underholder det er knyttet høye forventninger til, er Salif Keita, en internasjonal afropop-sanger som sies å være «Afrikas gyldne stemme», og en etterkommer av maliske konger. Opptredenen hans er sponset av Alliance Francaise, Culture France og Aon Zimbabwe (lokale forsikringsmeglere).

Det er nesten nok til at en glemmer de siste årenes problemer, men skulle vi glemme, finnes fortsatt de enorme regningene (selv om ting har forbedret seg på dette området), asfalthullene, strømbrudd og generelt forfall og forsømmelse av offentlig eiendom.

Vi har nesten blitt vant til å se disse tingene nå, de er blitt til en del av vårt hverdagsliv.

Til og med strømbrudd har ikke lenger den desperat irriterende effekten det hadde tidligere: Når strømmen går og man ikke har en generator i bakhånd, da innretter man seg bare på alternativt vis, selv nå som strømmen forsvinner tolv timer eller mer i løpet av en dag minst to ganger i uka.

Zimbabwere har om ikke annet en imponerende utholdenhet og kapasitet til å holde seg i bevegelse og holde motivasjonen oppe i møte med vanskelige omstendigheter.

I en spørreundersøkelse utført av et lokalt livsstils- og underholdningsmagasin, i påvente av feiringen av 30 år med uavhengighet, ble dette igjen og igjen nevnt som noe zimbabwere elsker og beundrer hos sine landsmenn (og -kvinner).

Nevnt ble også den unike humoristiske sansen som ser ut til å ha fått folk gjennom frustrasjoner og traumer i møte med stengte sykehus, skoler og banker, stadige større mangel på faglært personell, brødkøer, drivstoffkøer og andre køer vi kan ha dannet de siste tolv årene.

En person nevnte til og med Zimbabwes kringkastingsselskap, og sa: «Ingen andre stasjoner i verden kan gjøre det de gjør». Det var riktignok en uttalelse av noe ubestemmelig art, og dermed åpen for den tolkningen en ønsker seg.

Uansett, dette fikk meg til å tenke på historiene det ofte rapporteres om i avisen The Herald. Det antas at de er plassert der ene og alene på grunn av sin komiske verdi i forhold til zimbabwernes sans for humor når kaoset er på sitt verste.

Et utmerket eksempel er en historie denne uka som handlet om en gjeng tyver ettersøkt av politiet for væpnet ran. Alle medlemmene i denne gjengen var i slekt – brødre, deres far og en fetter, eller noe sånt.

Da de oppdaget at lovens lange arm halet innpå dem, satte de i gang med en serie væpnede ran for å skaffe de nødvendige midlene for å betale en god advokat i tilfelle de til slutt ville bli arrestert og stilt for retten.

En av gjengmedlemmene skal angivelig ha ringt politiet for å fortelle dem at dette var grunnen til at de fortsatte med lovbruddene.

En kan anta at det var et noe misforstått forsøk på å redusere alvoret i situasjonen, og enn hvor trist deres skjebne vil bli når de blir tatt, var det også veldig underholdende å lese og heller typisk for den odde atferden til enkelte av våre landsmenn.

Mindre morsomt, og en sann indikasjon på fellesskapet som fortsatt eksisterer i dette landet, var landesorgen etter at musikeren Oliver Mutukudzis sønn døde så altfor tidlig.

Sam Mutukudzi (21 år), som selv var musiker, var del av en stor kunstnerfamilie både i Harare og i hjembyen Norton. Han var talentfull og elsket av sine jevnaldrende, og hans død i en bilulykke rørte ved mange mennesker, også de som bare kjente ham som hans fars øyensten.

Det er betegnende for livet i Zimbabwe at denne unge mannens død skapte slik en følelse av samhold at begravelsen hans var overfullsatt (i mangel av et bedre ord).

Mange zimbabwere følte tapet av et lovende og kjent talent, samtidig som de genuint kjente på smerten til Sams familie. Dermed satte de avsted for å kondolere og vise en siste ære.

Så mange gjorde dette at det nesten ikke var parkeringsplasser igjen på kirkegården, og sørgende gikk lange distanser fra kjøretøyene sine til gravstedet.

Dette ville imidlertid ikke vært en historie om en begravelse i Zimbabwe hvis den ikke også inkluderte en merkelig hendelse eller et lite drama, fra det smårare til det rent absurde.

Først må en (som alltid) poengtere at de sørgende for en stor del var som en liste over kjentfolk i Zimbabwe, kledd i siste mote.

Sammen med de vanlige menneskene var også noen useriøse som brukte anledningen til å begå tyveri av mobiltelefoner og andre mindre eiendeler. Det ble til og med rapportert at noen stjal en baby som hadde blitt etterlatt i en åpen bil!

Historien om baby-kidnappingen åpner for så mange spørsmål og vitner om at det enn så lenge ikke mangler på spenning. Det er simpelthen enda en av disse småtingene som gjør at livet i Zimbabwe er noe å skrive hjem om.

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
22:43 Mot ny valgomgang i Nord-Makedonia22:27 Oljelekkasje i Oslo22:14 Nadals overmann triumferte i Monte Carlo22:10 Travel påske på sjøen22:09 IS tar på seg ansvaret for angrep i Saudi-Arabia21:48 Britisk hjelpearbeider skutt og drept i Nigeria21:34 Bombe uskadeliggjort nær flyplass i Colombo21:28 Sudanske demonstranter stanser samtaler med juntaen21:27 Carlsen utvidet seiersrekken etter ny sjakkmaraton21:11 Rekordmange unge til fjells20:40 Reiseforsikring dekker hjemreise fra Sri Lanka20:27 TV-komiker stakk av med seieren i det ukrainske presidentvalget20:03 Crystal Palace slo Arsenal og hjalp Solskjærs United20:01 Hegerbergs Lyon seiret mot Chelsea i første semifinaleoppgjør19:59 Porosjenko erkjenner nederlag i Ukraina19:53 Udetonert bombe skal ha blitt funnet like ved kontoret til norsk organisasjon19:25 – En dag i 1941 kom læreren min på skolen med solkors på jakka. Alt raste sammen.19:24 Brann i enebolig i Skien19:09 Valgdagsmåling viser klar valgseier til komikeren Volodymyr Zelenskyj i Ukraina18:52 PSG tok serietittelen uten å spille18:25 Mann siktet for drap i Latvia er varetektsfengslet i fire uker18:11 Tre dansker drept på Sri Lanka18:08 Røde Kors: – Ingen skredulykker i påsken17:54 Vegtrafikksentralen om påsketrafikken: – Bilistene må regne opp mot én time i kø17:50 Muslimske grupper fordømmer angrepene på Sri Lanka17:34 Tungt for Eiking da van der Poel kopierte farens Golden Race-triumf17:14 Solskjær sa unnskyld til United-fansen etter stjernesmell: – Alt gikk galt17:08 PSG tok serietittelen uten å spille17:00 Aftenposten: Norsk basehopper omkommet i Italia16:53 En person til sykehus etter trafikkulykke i Rogaland16:37 Militærparade og salutt på dronning Elizabeths 93-årsdag16:23 Solskjærs mesterligahåp svinner etter Manchester Uniteds 0-4-tap borte mot Everton16:08 Dansk militærfly til Sri Lanka15:55 Boligbrann på Oppaker15:54 Europamester vil forlate Bayern München15:39 Målløst for Ajer og Celtic15:34 Dæhli ute med muskelskade15:22 Politiet foretar søk etter funn av tom kano i Siljan14:43 Søreide: – Vi jobber med å få oversikt over nordmenn på Sri Lanka13:29 Vegvesenet om påsketrafikken: – Ikke antydning til kødannelser12:23 Unike naturbilder fra Svalbard: – Dette er veldig spesielt!11:21 «1000 prosent sikkert» at Ronaldo blir i Juventus11:08 Sju pågrepet etter Sri Lanka-angrepene10:30 Roligste påske på mange år09:52 Chelsea-keeper var kreftsyk – nå vil hun stoppe Hegerberg08:34 Mann tiltalt for å ha stjålet over 200.000 kroner fra en han var verge for08:21 Fra skrekkslagen statssekretær til selvsikker statsråd07:38 Terrorangrep mot hoteller og kirker på Sri Lanka ryster verden07:33 Lotto-millionær tar ikke telefonen07:32 Boligbrann i Fredrikstad06:16 Mann siktet for drap i Latvia framstilles for fengsling06:15 Dødstallet øker etter skyting i Melbourne05:50 Dette skjer i dag05:44 Komiker ligger an til å bli president i Ukraina05:30 Dette skjedde i natt05:24 Dronning Elizabeth fyller 93 år04:32 Mann omkom i trafikkulykke i Moss04:10 Kreftforeningen krever høyere priser på røyk04:07 Høyrevridd militsmedlem pågrepet i USA for å ha anholdt migranter03:32 Dødstallet stiger etter at gjeng åpnet ild mot storfamilie i Mexico02:38 Sorgtung minneseremoni 20 år etter Columbine-massakren02:31 MC-fører til sykehus etter kollisjon med elg01:39 Fredsbevarer for FN drept i mineeksplosjon i Mali01:15 Fem hentet ned fra fjellet i Sør-Norge00:48 KKK-leder drept i USA – kona dømt til livstid00:25 15 år gammel sjåfør stoppet i kontroll00:10 Sudans militærjunta og protestleder enige om flere samtaler23:40 Norwegian vant søksmål om «kundenapping»23:15 Pave Frans holdt påskemesse i Peterskirken22:43 Kosovo hentet hjem 74 barn fra Syria22:32 Trakk 66 Lotto-millionærer påskeaften22:13 Ødegaards hjørnespark ga tre Vitesse-mål21:56 Carlsen med sliteseier mot tysk 14-åring21:23 Fem til legevakt etter brann i Masfjorden21:05 Forbrukerrådet: Taushetsplikt ikke godt nok ivaretatt på mange legekontor20:51 Ghulam (42) var beryktet gjengleder i Oslo: – Nå vil jeg gi noe tilbake20:15 Hund angrep politi19:43 Sommertemperaturer flere steder påskeaften19:39 Over 700 klimaaktivister pågrepet i London19:04 Nytt tennissjokk i Monte Carlo: Nadal feid av banen i semifinalen18:45 Nordmann tilstår drap i Latvia18:11 Sudans protestledere skal møte militærrådet18:06 Skogbrann i Larvik truer bebyggelse17:43 – «Ukjente Bjørnar»? Den lappen blir hengende på kontordøra17:37 Røde Kors: 17 redningsoppdrag påskeaften17:28 Over 200 pågrepet under gule vester-protest i Paris16:52 Tripoli-regjeringens styrker går til motangrep15:46 Røde Kors: Økende fare for tunge snøskavler som utløser skred15:39 Ruter advarer mot svindel-sms15:23 18-åring sikret Manchester City revansj mot Tottenham15:18 Ruter advarer mot svindel-sms15:08 Kabul-angrep avsluttet – angriperne drept15:02 Målpoeng for norske Shenzhen-profiler14:55 Nord-Korea kritiserer Boltons rolle i atomforhandlingene14:43 Sent baklengsmål kan skape trøbbel for Milans mesterligahåp14:32 Forbund vil stoppe undersjøiske tunneler14:30 Politikilde: – Notre-Dame-brannen startet i midten av taket13:57 Fant 3.500 år gammel grav i Luxor – oppsiktsvekkende funn13:50 Svømming: Årets raskeste tatt for doping13:46 Tre City-spillere nominert til årets Premier League-spiller av spillerne selv
Siste nytt
22:43VerdenMot ny valgomgang i Nord-Makedonia22:27NorgeOljelekkasje i Oslo22:14SportNadals overmann triumferte i Monte Carlo22:10NorgeTravel påske på sjøen22:09VerdenIS tar på seg ansvaret for angrep i Saudi-Arabia21:48VerdenBritisk hjelpearbeider skutt og drept i Nigeria21:34VerdenBombe uskadeliggjort nær flyplass i Colombo21:28VerdenSudanske demonstranter stanser samtaler med juntaen21:27SportCarlsen utvidet seiersrekken etter ny sjakkmaraton21:11NorgeRekordmange unge til fjells20:40VerdenReiseforsikring dekker hjemreise fra Sri Lanka20:27VerdenTV-komiker stakk av med seieren i det ukrainske presidentvalget20:03SportCrystal Palace slo Arsenal og hjalp Solskjærs United20:01SportHegerbergs Lyon seiret mot Chelsea i første semifinaleoppgjør19:59VerdenPorosjenko erkjenner nederlag i Ukraina19:53VerdenUdetonert bombe skal ha blitt funnet like ved kontoret til norsk organisasjon19:25Helse og livsstil– En dag i 1941 kom læreren min på skolen med solkors på jakka. Alt raste sammen.19:24NorgeBrann i enebolig i Skien19:09VerdenValgdagsmåling viser klar valgseier til komikeren Volodymyr Zelenskyj i Ukraina18:52SportPSG tok serietittelen uten å spille18:25NorgeMann siktet for drap i Latvia er varetektsfengslet i fire uker18:11VerdenTre dansker drept på Sri Lanka18:08NorgeRøde Kors: – Ingen skredulykker i påsken17:54NorgeVegtrafikksentralen om påsketrafikken: – Bilistene må regne opp mot én time i kø17:50VerdenMuslimske grupper fordømmer angrepene på Sri Lanka17:34SportTungt for Eiking da van der Poel kopierte farens Golden Race-triumf17:14SportSolskjær sa unnskyld til United-fansen etter stjernesmell: – Alt gikk galt17:08SportPSG tok serietittelen uten å spille17:00VerdenAftenposten: Norsk basehopper omkommet i Italia16:53NorgeEn person til sykehus etter trafikkulykke i Rogaland16:37VerdenMilitærparade og salutt på dronning Elizabeths 93-årsdag16:23SportSolskjærs mesterligahåp svinner etter Manchester Uniteds 0-4-tap borte mot Everton16:08VerdenDansk militærfly til Sri Lanka15:55NorgeBoligbrann på Oppaker15:54SportEuropamester vil forlate Bayern München15:39SportMålløst for Ajer og Celtic15:34SportDæhli ute med muskelskade15:22NorgePolitiet foretar søk etter funn av tom kano i Siljan14:43VerdenSøreide: – Vi jobber med å få oversikt over nordmenn på Sri Lanka13:29MotorVegvesenet om påsketrafikken: – Ikke antydning til kødannelser12:23NorgeUnike naturbilder fra Svalbard: – Dette er veldig spesielt!11:21Sport«1000 prosent sikkert» at Ronaldo blir i Juventus11:08VerdenSju pågrepet etter Sri Lanka-angrepene10:30NorgeRoligste påske på mange år09:52SportChelsea-keeper var kreftsyk – nå vil hun stoppe Hegerberg08:34NorgeMann tiltalt for å ha stjålet over 200.000 kroner fra en han var verge for08:21Helse og livsstilFra skrekkslagen statssekretær til selvsikker statsråd07:38VerdenTerrorangrep mot hoteller og kirker på Sri Lanka ryster verden07:33PengerLotto-millionær tar ikke telefonen07:32NorgeBoligbrann i Fredrikstad06:16NorgeMann siktet for drap i Latvia framstilles for fengsling06:15VerdenDødstallet øker etter skyting i Melbourne05:50NorgeDette skjer i dag05:44PolitikkKomiker ligger an til å bli president i Ukraina05:30NorgeDette skjedde i natt05:24VerdenDronning Elizabeth fyller 93 år04:32NorgeMann omkom i trafikkulykke i Moss04:10Helse og livsstilKreftforeningen krever høyere priser på røyk04:07VerdenHøyrevridd militsmedlem pågrepet i USA for å ha anholdt migranter03:32VerdenDødstallet stiger etter at gjeng åpnet ild mot storfamilie i Mexico02:38VerdenSorgtung minneseremoni 20 år etter Columbine-massakren02:31NorgeMC-fører til sykehus etter kollisjon med elg01:39VerdenFredsbevarer for FN drept i mineeksplosjon i Mali01:15NorgeFem hentet ned fra fjellet i Sør-Norge00:48VerdenKKK-leder drept i USA – kona dømt til livstid00:25Norge15 år gammel sjåfør stoppet i kontroll00:10VerdenSudans militærjunta og protestleder enige om flere samtaler23:40NorgeNorwegian vant søksmål om «kundenapping»23:15VerdenPave Frans holdt påskemesse i Peterskirken22:43VerdenKosovo hentet hjem 74 barn fra Syria22:32NorgeTrakk 66 Lotto-millionærer påskeaften22:13SportØdegaards hjørnespark ga tre Vitesse-mål21:56SportCarlsen med sliteseier mot tysk 14-åring21:23NorgeFem til legevakt etter brann i Masfjorden21:05NorgeForbrukerrådet: Taushetsplikt ikke godt nok ivaretatt på mange legekontor20:51Helse og livsstilGhulam (42) var beryktet gjengleder i Oslo: – Nå vil jeg gi noe tilbake20:15NorgeHund angrep politi19:43NorgeSommertemperaturer flere steder påskeaften19:39VerdenOver 700 klimaaktivister pågrepet i London19:04SportNytt tennissjokk i Monte Carlo: Nadal feid av banen i semifinalen18:45NorgeNordmann tilstår drap i Latvia18:11VerdenSudans protestledere skal møte militærrådet18:06NorgeSkogbrann i Larvik truer bebyggelse17:43Helse og livsstil– «Ukjente Bjørnar»? Den lappen blir hengende på kontordøra17:37NorgeRøde Kors: 17 redningsoppdrag påskeaften17:28VerdenOver 200 pågrepet under gule vester-protest i Paris16:52VerdenTripoli-regjeringens styrker går til motangrep15:46NorgeRøde Kors: Økende fare for tunge snøskavler som utløser skred15:39NorgeRuter advarer mot svindel-sms15:23Sport18-åring sikret Manchester City revansj mot Tottenham15:18NorgeRuter advarer mot svindel-sms15:08VerdenKabul-angrep avsluttet – angriperne drept15:02SportMålpoeng for norske Shenzhen-profiler14:55VerdenNord-Korea kritiserer Boltons rolle i atomforhandlingene14:43SportSent baklengsmål kan skape trøbbel for Milans mesterligahåp14:32NorgeForbund vil stoppe undersjøiske tunneler14:30VerdenPolitikilde: – Notre-Dame-brannen startet i midten av taket13:57VerdenFant 3.500 år gammel grav i Luxor – oppsiktsvekkende funn13:50SportSvømming: Årets raskeste tatt for doping13:46SportTre City-spillere nominert til årets Premier League-spiller av spillerne selv
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus