Meny

Et solid lykketreff

«Bad Things»-sangeren Jace Everett spiller på Bergenfest i kveld og på John Dee i Oslo i morgen kveld. Foto: Gitte Johansen (NTB)

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Bergenfest-aktuelle Jace Everett om livet og karrieren.

Jace Everett kan godt kjenne seg igjen i den snart ikoniske innledningssekvensen til «True Blood»-serien – for han var selv kristen predikant som tenåring.

– Det var full pakke med tungetaler og hopping over kirkebenkene, sier Everett (38) med et skeivt og ukristelig glis.

For han fant veien ut av den evangelikalske menigheten han ble født inn i.

Og etter en mangslungen karriere som grøftegraver, fotograf, kelner og lastebilvasker har han for lengst funnet den rette vei:

Det er musikken.

Les også: Vampyr møter varulv

På reisefot

Der Jace Everett som tenåringspredikant reiste rundt og talte i Haiti og i Mexico for å preke for de fattige, turnerer han i disse dager Europa med «Bad Things» på repertoaret.

Onsdag spilte han i Trondheim, og de neste dagene står Bergen og Oslo for tur. Da er det tredjealbumet «Red Revelations» som rødtoppen og bandet hans spiller musikk fra – og der den fem år gamle låten «Bad Things» måtte bli lagt til som bonuslåt.

For platen var i ferd med å bli til da «True Blood»-skaperen Alan Ball tilfeldigvis kom over låten på iTunes, og ville ha den med i filmsnutten som innleder hver eneste episode av vampyrserien fra de dype sørstatene.

– Det er mulig at jeg vil bli husket som «True Blood»-fyren. Det kunne skjedd verre ting, sier Jace Everett og trekker litt overbærende på skuldrene.

Han liker låten, som har gjort utrolig mye for ham.

– Hardt arbeid og et solid lykketreff. Derfor er jeg her jeg er nå.

– Kinky

Da NTB traff ham, var det i TV2s studio i Nydalen i Oslo der opptakene til «Senkveld» skulle foregå. Der skal han snakke og synge med sin karakteristiske mørke stemme og sørstatsdialekt, som vi her i nord synes er riktig eksotisk.

Det synes Jace Everett for så vidt selv også. Hans karakteristikk av USAs sørstater er at der er det bare «weird stuff».

Enkelt og greit. Og akkurat som i innledningen til «True Blood», der sexy scener fra barer og soverom klippes inn med elvedåp, menigheter i bønn, dyrekadavre og dampende sumper.

– Det er et tilsynelatende dypt kristent samfunn der det er masse rasisme, sexisme og lovløshet. På utsiden er det puritansk, under overflaten er det rufsete og forfallent. For meg er Jackson, Mississippi mer kinky enn Amsterdam, fastslår Jace Everett – som sammen med familien var på evig flyttefot i Sørstatene som guttunge og kjenner det meste.

– Det gir mange gode og kraftfulle bilder å bruke i sangene jeg skriver. Jeg er en annerledes predikant nå, ler han.

Mystiske ideer

På tredjeskiven sin, nevnte «Red Revelations», bruker han dette for alt det er verdt. Det er en mørk og rugende skive, mener han selv. Med elementer fra rockabilly så vel som rock, country og blues.

Han synger om kjærlighet. Men ikke på den helt vanlige måten.

– Mer en underlig og metafysisk innfallsvinkel. Jeg er besatt av monogami. Jeg er gift, så det må jeg være. Og det er ikke alltid lett. Jeg liker også å skrive om kampen mellom det onde og det gode, sier han uten å blunke.

Men neste plate blir antagelig annerledes – igjen. Der debuten var country, mest diktert av andre, var plate nummer to akustisk blues. Fjerdeskiven kommer i 2011 og blir ifølge Everett sjøl en ny venstresving, dog ikke så skarp.

– Jeg har noen ideer, men de er foreløpig nokså mystiske! Jeg gjør ikke dette med vilje, jeg kjeder meg bare raskt og vil gjøre noe nytt. Musikken betyr mer for meg enn penger og berømmelse. Derfor bryr jeg meg ikke om å passe inn i noen sjanger, selv om det hadde vært lettere for meg, innrømmer han.

Usher og Howlin’ Wolf

I dag bor Everett i Nashville, Tennessee, mest kjent for countrymusikk. For ham betyr det mer at det også er et miljø av yngre rockemusikere der – med Jack White i spissen, som tar musikken videre.

– Jeg skriver sanger hele tiden, 5-10 i måneden. Ikke alle er gode, kanskje en av ti blir med videre, sier Jace Everett.

Det siste året har han prøvd seg på å skrive både R&B-sanger og hiphop.

– Jeg møtte Usher gjennom noen felles venner, og vi drev på litt sammen og skrev. Det er ikke sikkert det blir til noe, men det var morsomt å prøve.

En ting som iallfall blir noe av, er at han skal spille inn en ny låt til «True Blood»-serien, et cover av en gammel klassiker som han også gjør på sin korte Norges-turné. Hvilken det er? Stikkord er Howlin’ Wolf.

Jace Everett spiller på Bergenfest i kveld, og i morgen kveld inntar han John Dee i Oslo. (©NTB)

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus