Meny

– Den viktigste i norsk barnekultur gjennom 40 år

Gustav Lorentzen og Øystein Dolmen alias Knudsen og Ludvigsen. Det var fredag minnestund for Lorentzen som døde av hjertestans i forrige uke. (Foto: Scanpix)

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Med musikk, taler og bilder ble artisten Gustav Lorentzen minnet i Grieghallen ved bisettelsen fredag.
Gustav Lorentzen

* Gustav Lorentzen ble bisatt i Grieghallen i Bergen fredag. Han døde under et orienteringsløp 21. april. Han var født i Bergen 28. september 1947.

* Under studietiden ved NTH i Trondheim traff ham Øystein Dolmen. Sammen dannet de Knutsen & Ludvigsen som ble svært populære både blant barn og voksne.

* Gustav Lorentzen sang og spilte gitar, han var komponist, forfatter av tolv bøker, skuespiller og programleder.

* Han var Unicef-ambassadør gjennom mange år og mottok ærespris fra Unicef.

* Ga ut 17 plater og mottok seks spelemannspriser.

* Han har laget kjente sanger som «Grevling i taket», «Dum og deilig» og «Kanskje kommer kongen».

* Samarbeidet med Øystein Dolmen opphørte i 1986, men ble tatt opp igjen i de senere år. (©NTB)

– Gustav Lorentzen har vært den viktigste enkeltpersonen i norsk barnekultur gjennom 40 år. Han beholdt barnet i seg gjennom hele livet, sa NRKs Bård Ose under minnehøytideligheten.

Han la til at musikken vil bli overlevert fra generasjon til generasjon så lenge det finnes barn til.

Les også: Knutsens siste hilsen

– Fylte hus med latter

Familie, kunstnervenner og mange som ville gjøre ære på den populære artisten var samlet til en siste avskjed i Grieghallen i Bergen fredag.

Gustav Lorentzen, som var den ene halvparten av duoen Knutsen & Ludvigsen, døde brått under et orienteringsløp i Bergen 21. april. Det uventede dødsfallet har gjort dypt inntrykk blant alle som kjente ham, noe som kom til uttrykk under minnestunden.

– Du kunne fylle hus med latter og humør på et øyeblikk. Du var full av oppmerksomhet mot alle rundt deg, sa broren Bernt Lorentzen i sin minnetale på vegne av søsknene.

Les også: Hei på deg, Ludvigsen!

– Stjerne

– Vi er stolte av alt du har gjort og alt du har stått for. Du var så god å snakke med, så behagelig å være sammen med, så trygg. Du har vært slik bestandig. Det er ikke noe som har kommet med alderen. Du har alltid vært en stjerne, en fyrlykt. Selv om du er død, får vi forsøke å trøste oss med at du ikke er sluknet, sa Bernt Lorentzen.

Grieghallen var åpen for alle som ville følge bisettelsen av den populære artisten, komponisten og humanisten. Kisten var sentralt plassert på konsertlokalets scene, omgitt av mange kranser og Lorentzens gitarer. På kistelokket lå røde roser formet som en gitar.

Minnestunden ble ledet av teatersjef ved Den Nationale Scene (DNS), Bjarte Hjelmeland.

Forestilling

Hjelmeland mintes Gustav Lorentzens innsats for teateret, som musiker, forfatter og skuespiller.

Bare et par dager før dødsfallet var de to i samtale om en ny Knutsen & Ludvigsen-forestilling på DNS. Planene om en forestilling er ikke lagt på hyllen, sa Hjelmeland.

Han trakk også fram Gustav Lorentzens innsats som Unicef-ambassadør, noe som ble utdypet av psykolog Magne Raundalen.

Raundalen fortalte om møter han og Lorentzen har hatt med flyktningbarn, og hvordan Lorentzen nådde fram til dem ved hjelp av musikken.

– Gustav – den gode, avsluttet Raundalen.

Tellefsen

Gustav Lorentzens venn Arve Tellefsen, de to medlemmene av DumDum Boys, Prepple Houmb og Kjartan Kristiansen og musikeren Julian Berntzen var blant artistene som deltok med musikk under bisettelsen.

Tellefsen avsluttet minneseremonien med sørgmodige toner fra sin fiolin før kisten ble båret ut av familiemedlemmer og det andre medlemmet av Knudsen & Ludvigsen – Øystein Dolmen. (©NTB)

Les flere nyheter på ABC Nyheters forside.

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus