Meny

Kastet ut vaktbikkja

Hvor mye pasientinformason skal helsepersonell fra andre helseforetak ha tilgang til? Det er stridens kjerne i en ordkrig mellom Datatilsynet og Helse- og omsorgsdepartementet. Foto: Scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Regjeringen vil samordne sensitive helseopplysninger om millioner av nordmenn. Datatilsynet frykter for personvernet, men får ikke være med på å utforme forskriften.

(ABC Nyheter): Dagens helsejournaler er ikke sikret til å hente ut enkeltopplysninger, frykter Datatilsynet. 

Sikkerheten er god nok, mener Helsedepartementet som ønsker å samordne helseregistrene for å sikre at helsepersonell får tilgang til nødvendig informasjon.

Nå har det brutt ut full ordkrig mellom departementet og Datatilsynet som skal være statens personvernvaktbikkje.

Tilsynet mener de ikke blir tatt med på råd om utarbeidelsen om forskriften om tilgang på tvers i registrene.

Datatilsynets frykt kan illustreres ved følgende eksempel:

En ortoped ved et sykehuset som skal utføre en kneoperasjon vil ha behov for tilgang til deler av pasientens journal. Men Datatilsynet frykter ortopeden også vil få tilgang til pasientens andre opplysninger, i verste fall svært sensitive psykiatriske diagnoser.  

Les også: Tier om brudd på personvernet

- Alt eller ingenting

Bakgrunnen er at journalene i de fleste tilfeller ikke er strukturert for å hente ut kun enkeltopplysninger.

- I mange tilfeller blir det fort alt eller ingenting. Ut fra vår erfaring er det ingen som har strukturerte journaler slik at man får tilgang til kun det man har behov for, sier seniorrådgiver i Datatilsynet, Monica Fornes, til ABC Nyheter.

Datatilsynet mener departementet bryter med forarbeidet til lov om helseregistre, der det heter at «særlige krav for behandling av helseopplysninger må (…) gjøres i tett samarbeid med Datatilsynet».

Forskriften som åpner for tilgang til journaler på tvers av helseforetakene blir sendt ut på høring om kort tid. Datatilsynet har deltatt på ett møte under utformelsen av loven, men har ikke fått tilgang til et oppdatert utkast.  

- Helse- og omsorgsdepartementet har ikke levert det siste utkastet til oss. Dette fikk vi heller ikke på møtet. Vi føler at det ikke er mulig å få til samarbeid, sier Fornes.

Les også: Forsvaret lagrer helseinfo ulovlig

Får ikke samarbeide

I et brev til departementet skriver Datatilsynet de vanskelig kan utføre sin oppgave som tilsynsorgan, dersom et samarbeid ikke kommer på plass.

Brevet ble sendt i januar, men det var først denne uka at tilsynet fikk svar.

I svarbrevet avslår departementet tilsynets ønsker om flere møter.

De mener at forslaget til forskrift «presiserer, dels skjerper reglene i personopplysningsforskriften», og at samarbeidet med Datatilsynet har vært tilstrekkelig.

De viser også til at Datatilsynet fikk tilgang til et foreløpig utkast i november i fjor.

«Datatilsynet vil ha ytterligere adgang til å komme med innspill til forskriftsforslaget i den alminnelige høringsrunden. På denne bakgrunnen finner departementet det ikke nødvendig med et eller flere oppfølgingsmøter slik Datatilsynet etterspør i brevet,» heter det i brevet.

Les også: Fire år uten lovpålagt kryptering

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus