Meny

- Valget er alt vi snakker om

STOR INTERESSE: Cirka 1000 studenter i Birmingham trosset pøsregn for å se debatten på storskjerm. Foto: Miriam Schjetlein.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Sist gang britene gikk til valgurnene var oppmøtet på magre 61 prosent. Det kan endre seg nå. I Birmingham sto tusen studenter ute i regn og kald vind for å få med seg partilederdebatten live.
BIRMINGHAM (ABC Nyheter):I ti kalde varmegrader, en lumsk sidevind og øsende regn møtte cirka 1000 studenter opp for å få med seg sendingen av den britiske partilederdebatten på storskjerm. I et land der politikerforrakten er stor, er det nærmest sjokkerende.

Studentene ABC Nyheter snakket med var samstemte i hva som var årsaken til den overraskende store interessen for valget. Tv-debattene er nøkkelordet.

Mens vi i Norge har en valgkamp som varer i mange måneder, har britene i uminnelige tider begrenset selve tvekampen om makten til fire uker. I praksis dreier det seg om 17 virkedager der man driver valgkamp.

Ikke nødvendigvis klokere

Og, i 2010 har man altså sin første tv-sendte partilederdebatt. Studenten Patrick Whittaker mener debattene har økt interessen for valget, men er ikke sikker på at folk blir klokere av det de ser.

- Tv-sendte debatter hjelper virkelig når det gjelder å få folk interesserte i politikk. Samtidig er det et mye større fokus på stilen til kandidatene, istedetfor politikken de kommer til å føre, sier han.

- Men sammenlignet med fem år siden er det mye enklere å få informasjon om kandidatene. Det at det er så tett mellom partiene gjør også at mange flere engasjerer seg i valget, Whittaker.

At studentene trosset regnet i drøye to timer for å få med seg debatten handler om stemning.

Se video: Klissvåte og engasjerte

- Vi ville komme ned hit for å få med oss litt atmosfære. Synd med været, men det slår å se det på en laptop på soverommet, sier Henderson.

Debatt og drikkeleker

Atmosfæren var absolutt tilstede. Ikledd ponchoer, regnjakker og med et utall paraplyer drakk studentene seg gjennom 90 minutter med debatt.

Ladbrokes, et av de største bookmaker-selskapene, hadde på forhånd delt ut skjemaer med ord som skulle utløse en skål blant studentene. Den konkursrammede banken Northern Rock sto høyt på skjemaet. Finanskrisen var et annet nøkkelord, ifølge selskapet.

- Valget er alt vi prater om

Sam Fraser og Vicky Lawton mener tv-sendingen av partilederdebattene på mange måter har revolusjonert måten de og vennene prater om valget på.

- Det har vært mange diskusjoner i klassen. At partilederdebattene er tv-sendte har framprovosert mer debatt. Tidligere har vi kanskje diskutert valget litt, men denne gangen er det nesten alt jeg og kompisene mine prater om. Det er en stor forskjell, sier Sam Fraser til ABC Nyheter.

- Det er bare mer spennende i år. De fleste har meninger om politikk, men tidligere har man ikke sett hvor de hører hjemme, altså hvilket parti man er mest enig med. Denne gangen klarer man på en bedre måte å få se hva de mener, og hvem man er enige med, sier Lawton.

Det som har vært den største konsekvensen av de tv-sendte debattene er Liberaldemokratenes store framgang. De siste 30 årene har partiet nærmest vært fraværende i parlamentet, og dermed fra folks horisont.

Stemmen vår teller igjen

I et valgår der man har et upopulært Labour, som har sittet ved makten i 13 år, og et Konservativt parti som satt med makten i 18 år før det igjen, har det tredje alternativet kommet tilbake i lyset. Det er noe studentene i Birmingham setter pris på.

- Jeg tror det er mange som føler at stemmen deres teller i år, i motsetning til før. Spesielt med at Liberaldemokratene har kommet fram i lyset igjen, og at det gjør det verdt å engasjere seg mer, sier Vicky Lawton.

Frykter Brown blir sittende

Framgangen har også medført at man for første gang siden 1974 står foran muligheten for at man ikke får et parti med rent flertall etter valget 6. mai. Den gang gikk det bare fire måneder før Labour Harold Wilson måtte skrive ut nyvalg.

- Jeg tror ingen kommer til å vinne direkte, og jeg tror fortsatt at Brown kommer til å fortsette som statsminister de kommende månedene. Jeg kommer nok til å stemme konservativt, selv om jeg har stor sans for Liberaldemokratene. Jeg har rett og slett lyst til å bli kvitt Gordon Brown, sier Patrick Whittaker.

Les flere nyheter på ABC Nyheters forside.

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus