Meny

- Håpet ikke ute for Brown

TØFT: David Cameron, Nick Clegg og Gordon Brown utkjempet sitt siste slag før valgdagen torsdag i neste uke. Foto: REUTERS/Gareth Fuller/Scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Etter en dag der han ble smadret i den britiske pressen, fikk statsminister Gordon Brown støtte fra studentene i Birmingham.

BIRMINGHAM (ABC Nyheter): Den siste tv-sendte partilederdebatten i Storbritannia rommet hardt språk, og lederne kranglet om årsakene til den økonomiske krisen landet befinner seg i.

– For det første må vi belønne arbeid og løse problemet med avhengighet av velferd. For det andre må vi reparere bankene våre, skattelegge dem for å få pengene våre tilbake, regulere dem og få dem til å låne ut penger igjen. For det tredje må vi begynne å lage ting igjen i dette landet. For det fjerde må vi få valuta for pengene i våre offentlige tjenester, sa han.

Jublet for Brown

Åstedet for kveldens debatt var Great Hall ved Birmingham University. Mens et begrenset antall mennesker fikk plass i salen der debatten fant sted, var studentene ved universitetet henvist til skolens rugbybane.

Der hadde BBC satt opp en storskjerm som studentene flokket seg rundt, tross regnet og temperaturen.

Til manges overraskelse var det Gordon Brown som ble tiljublet her, mens bildene gikk over storskjermen, mens både Nick Clegg og David Cameron fikk bu-rop mot seg etter sine innlegg.

(Artikkelen fortsetter under bildet)


Nærmere tusen studenter trosset regnet for å se debatten på storskjerm. Foto: Miriam Schjetlein.Nærmere tusen studenter trosset regnet for å se debatten på storskjerm. Foto: Miriam Schjetlein.

De siste dagene har Gordon Brown blitt gjort til skamme over hele verden. Uten at han var klar over det tok nemlig tv-kanalen Sky News opp en kommentar der Brown kalte 65-årige Gillian Duffy for trangsynt.

Eksperter og motstandere, sågar også Labours egne har fordømt statsministeren for kommentaren, og mange frykter at Labours valgkamp i praksis endte med ordet «bigot».

En kommentar ødelegger ikke

Studentene ABC Nyheter snakket med torsdag kveld var ikke enige i at alt var over for den blamerte statsministeren.

- Nei, jeg tror ikke det ødelegger for ham. Hvis folk forventer at politikere skal være feilfrie, så er man ganske urealistiske. Han hadde uflaks med at Sky News fortsatte hadde en mikrofon på ham, og at avisene fikk tak i opptaket. Det er ikke ideelt, men jeg tror ikke det ødelegger for ham, sier Alex Henderson til ABC Nyheter.

Han og kameratene hadde trosset været for å få med seg debatten. Også Patrick Whittaker og Nick Jerhal var enige i at Brown fortsatt har en sjanse, selv om hans framtoning ikke hjelper i konkurransen med to ganske polerte motstandere.

- Stilen hans har aldri har aldri vært god. Men Brown har vært med så lenge, og det er den erfaringen han spiller på, og ikke stilen, sier Jerhal til ABC Nyheter.

Overrasket over Brown-jubel

Sam Fraser og Vicky Lawton. Foto: Miriam Schjetlein.Sam Fraser og Vicky Lawton. Foto: Miriam Schjetlein.

Sam Fraser sier han hører hjemme i David Camerons leir, og han lot seg overraske av den vokale støtten Gordon Brown fikk fra studentene som var samlet torsdag kveld. 

- Jeg forventet ikke at Brown skulle få noen poeng her, men jeg tror mange blant studentene støtter Nick Clegg, og det er helt sikkert at ikke mange liker De konservative utfra venner og sånn. Cameron har blitt buet på, men det er en god atmosfære her totalt sett, sier Fraser.

Venninnen Vicky Lawton synes angrepene Brown har blitt utsatt for i pressen har gått for langt.

- Skjønner frustrasjonen

- Jeg tror alle har forskjellige meninger om folk de møter, og hans kommentar har blitt blåst ut av alle proporsjoner, sier Lawton.

- Når du ser nyhetene, det var nok ganske uprofesjonelt, men jeg forstår frustrasjonen han. Hun var ganske pågående, og han fikk ikke svart på alle spørsmålene hun slang ut mot ham, og da blir man jo frustrert, sier Fraser.

Harde angrep fra Cameron

Inne i det mye varmere debattlokalet fortsatte David Cameron med sitt angrep på regjeringen.

– For det første må vi belønne arbeid og løse problemet med avhengighet av velferd. For det andre må vi reparere bankene våre, skattelegge dem for å få pengene våre tilbake, regulere dem og få dem til å låne ut penger igjen. For det tredje må vi begynne å lage ting igjen i dette landet. For det fjerde må vi få valuta for pengene i våre offentlige tjenester, sa han.

– Med Hellas så høyt i nyhetene, kan jeg garantere dere at jeg aldri vil gå over til euroen, men beholde pundet som vår valuta, la han til.

Nick Clegg har hittil vært den store vinneren i valgkampen. Hans parti, Liberaldemokratene, har vært totalt fraværende fra maktkampen mellom De konservative og Labour.

De tv-sendte debattene har med rakettfart sendt hans parti inn i kampen om statsministerembetet.

Tøffere for Clegg

Torsdag slo han fast at det var behov hos politikerne for å være åpne med velgerne om de tøffe valgene man står overfor.

– Vi må være ærlige om de kuttene som vil bli nødvendige, påpekte han.

Men britisk politikks stjerneskudd måtte tåle at hans konkurrenter denne gangen i større grad enn før angrep hverandre, og han ble på en måte et tilheng til debatten, istedet for å prege den som han har gjort tidligere.

Statsminister Gordon Brown, viste til sin erfaring som regjeringssjef og tidligere finansminister i landet.

– Jeg vet hvordan økonomien skal styres i gode tider og i dårlige. Da bankene kollapset, tok jeg umiddelbart grep for å forhindre at krisen ble en katastrofe og resesjonen en depresjon, sa han.


Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus