Meny

Kan få seks års fengsel for jaktvideo

Kan få seks års fengsel for jaktvideo

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Nordmennene som foreviget sin ulovlige jakt i New Zealand og deretter la videoen på YouTube kan få seks års fengsel.

(ABC Nyheter): I den mye omtalte videoen morer de fem nordmennene seg mens de skyter flere fredete dyr og begår miljøkriminalitet på New Zealand.

Videoen fikk newzealandske myndigheter til å rase.

Særlig drapet av den fredete Kereru-duen satte sinnene i kok.

Etter videoen ble kjent for en måned siden startet myndighetene på New Zealand en granskning for å identifisere alle de fem nordmennene og for å vurdere muligheten for reaksjoner.

Rystet

– Jeg er rystet. Jeg synes det er foraktelig, sa den newzealandske miljøvernministeren Kate Wilkinson til TV-kanalen 3 News like etter at videoen ble publisert.

Rapporten, som nå er nesten klar, skal med en rekke anbefalninger til den newzealandske miljøvernministeren Kate Wilkinson og til norske Økokrim, som ifølge 3 News, avgjør hvilke tiltak de mener det bør bli gjort mot de fem.

Les også: Vil tiltale norske jegere


Straffbart

Jakt på fredede arter kan gi bøter på 100 000 New Zealand-dollar (nær en halv million norske kroner) eller fengsel i seks måneder.

Nå som Økokrim blandes inn i saken kan mennene risikere å bli dømt etter paragraf 152 b i lovverket, skriver Dagbladet i dag.

– Lovverket og straffelovens paragraf 152 b åpner for det. Den har en strafferamme på seks års fengsel, har politiadvokat Aud Slettemoen ved Økokrim tidligere sagt til Dagbladet.


Slettemoen bekrefter overfor NA24 at det er hun som vil se på rapporten når den oversendes fra New Zealand. Men hun sier også at Kereru-fuglen ikke står på den internasjonale listen over truede dyrearter.

Les også: Nordmenn skjøt fredete dyr

- Ingen kommentar

ABC Nyheter har tidligere vært i kontakt med en av nordmennene på videoen, en 27-åring fra Hedmark. Han ville da ikke uttale seg om saken.

Da ABC Nyheter ringer vedkommende i 19-tiden torsdag er svaret fortsatt det samme.

– Nei, jeg har ingen kommentar til dette. Vi har blitt enige om å ikke kommentere.
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus