Meny

Ny instruks for Forsvarets sikkerhetsavdeling:

Innrømmer systemsvikt

_ Systemsvakhet, kaller forsvarsminister Grete Faremo den sterkt kritiserte forhistorien til Forsvarets sikkerthetstjeneste. Dermed legger heller hun ikke all skyld på FOST for de negative forholdene som EOS-utvalget har påpekt. Foto: Forsvarets mediesenter

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det var ikke bare Forsvarets sikkerhetstjeneste som sviktet. Forsvarsminister Grete Faremo aksepterer at det var en «systemsvakhet» som rammer bredere.

(ABC Nyheter):  I dag fikk Forsvarets sikkerhetsorganisasjon nytt navn og en ny åpen instruks. Og når de til sommeren får ny sjef vil kanskje tjenesten få en helt ny start.

Men først må det ryddes blant Forsvarets gamle skjeletter.

Forsvarsminister Grete Faremo aksepterte entydig kritikken som har kommet fra Stortingets kontrollutvalg (EOS-utvalget):

- Kritikken er berettiget, sier hun til ABC Nyheter.

Les også: Stolte ikke på hysj-forsvaret

Men i en av sakene hvor EOS-utvalget ytret kritikk spilte også departementet en aktiv rolle.

I januar 2006 fikk Forsvarets sikkerhetstjeneste (FOST) i oppdrag å sjekke et tips om at en person med øverste sikkerhetsklarering var voldelig mot sine familiemedlemmer, og at han muligens også kunne ha kompromitert sikkerhetsgradert informasjon.

Siden dette omhandlet en person som NSM hadde sikkerhetsklarert, så hadde det naturlige vært at NSM fikk oppdraget. Men det skjedde altså ikke, og med på den prosessen var - etter det ABC Nyheter kjenner til - departementet dypt involvert.

På spørsmål om dette svarer statsråden:

-I mitt arbeide har jeg lagt til grunn å kvittere ut de systemsvakhetene som denne saken har avdekket, og mener å ha gjort det med den nye instruksen.

- Men er det ikke grunnlag for å legge litt av ansvaret på Forsvarsdepartementet i denne konkrete saken?

- Jeg har ikke grunnlag for å gå inn i enkeltsaker nå, så for meg har det vært helt sentralt å legge opp til gode regler som sikrer tilgang på god juridisk kompetanse, som sikrer notoriteten og etterprøvbarheten og alle viktige ting knyttet til historikken for å få fram god dokumentasjon i enkeltsaker.

Fornøyd Forsvarssjef

Med dagens nye instruks slettes navnet FOST etter bare et drøyt års eksistens. Nå har tjenesten fått tilbake sitt gamle navn og en tydeligere militære tilhørighet.

Forsvarssjef Harald Sunde er glad for FOST nå igjen heter Forsvarets sikkerhetsavdeling (FSA).

Forsvarssjef Harald Sunde mottok i dag ny instruks for sin nye sikkerhetsavdeling fra forsvarsminister Grete Faremo. Foto: FMSForsvarssjef Harald Sunde mottok i dag ny instruks for sin nye sikkerhetsavdeling fra forsvarsminister Grete Faremo. Foto: FMS

- Det gamle navnet førte desverre til en misforståelse og en sammenblanding med de hemmelige tjenestene. At vi får ryddet opp i det med denne navneendringen, det er veldig bra, sier han til ABC Nyheter.

Sunde konkluderer med at den nye instruksen også vil styrke sikkerhetsarbeidet blant de militære:

- Sikkerhetsarbeidet vil så absolutt bli bedre med denne nye instruksen. Den klarlegger grensesnittene til alle etater vi skal samarbeide med.

- Dette er første gangen vi får en helhetlig instruks fra det departementale plan som regulerer grensesnittene mellom alle samarbeidende tjenester og sikkerhetsarbeidet i Forsvaret, sier han.

Les også: Sikkerhetstjenesten frifunnet for overvåkning

Les også: - Må få konsekvenser for forsvarsledelsen

Les også: FOST avslørte barenporno

Til sommeren forlater kommandør Geir Gade jobben som leder. Med  ham forsvinner også den siste topplederen som var aktiv deltager på forsvars-siden i det som førte til arbeidet med en ny instruks ble startet.

Forsvarsministerenhet Anne-Grethe Strøm-Erichsen og Forsvarssjefen Sverre Diesen da kritikken av FOST eksploderte i media i fjor vår. Siden den gang har de begge skiftet arena.

Dagens forsvarsminister arvet altså «FOST-saken» fra sin forgjenger.

Det var i januar 2008 at daværende statsråd fikk en bekymringsmelding fra Nasjonal sikkerhetsmyndighet (NSM) som har ansvar for tilsynet med denne type tjenester. Året etter kritiserte også Stortingets kontrollorgan FOST for arbeidet i tre konkrete saker.

Det hele toppet seg da departementet ba politiet undersøke om FOST hadde begått noe ulovlig, noe politiet tilbakeviste i fjor høst.

Systemfeil

Nå mener statsråden at dagens nye instruks vil fjerne de systemfeil som EOS-utvalget har påpekt.

- Sikkerhetstjenesten i Forsvaret får med dette en instruks som gir klare rammer for den viktige jobben, en jobb som er avhengig av tillit, Dette har vært en viktig sak å få på plass, sier Faremo til ABC Nyheter.

- Instruksen er ment å avklare alle uklare forhold. Vi skal jobbe godt både i Forsvarsdepartementet og Forsvaret for å sikre at eventuelle uklare forhold blir klarert så fort som mulig. Men vi etablerer også et sikkerhetsforum hvor alle aktører skal diskutere relevante spørsmål for tjenesten.

Faremo understrker at dette er en åpen instruks, noe hun mener er et viktig tillitsskapende tiltak.

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus