Meny

Trekker seg i protest

Liv Ullmann og Ghita Nørby reagerer mot politisk overstyring av Den internasjonale Ibseprisen og trekker seg fra juryen i protest (Foto: Scanpix)

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Liv Ullmann, Ghita Nørby og tre andre jurymedlemmer i Den Internasjonale Ibsenprisen reagerer mot politisk overstyring.

I et brev til kulturministeren skriver Liv Ullmann at hun ikke lenger ønsker å fungere som juryleder fordi departementet har endret vilkårene for å dele ut prisen.

Etter at Ullmann trakk seg har også den danske skuespilleren Ghita Nørby og ytterligere tre andre jurymedlemmer fulgt hennes eksempel. Dermed blir bare to medlemmer av juryen sittende igjen, skriver Aftenposten.

Må holde foredrag

Ibsenprisen (med 2,5 millioner kroner i prispotten) skulle bli en prestisjetung pris til kunstnere eller organisasjoner som jobber i Ibsens ånd.

Men vilkårene for prisen har endret seg, og i september innførte departementet et formelt krav om at prisvinner må holde et foredrag i forbindelse med Ibsen-konferansen i Skien. Det mener Ullmann, Nørby og de tre andre jurymedlemmene som har trukket seg må oppfattes som politisk overstyring.

- At våre retningslinjer har endret seg og blitt mer og mer uoverskuelige og ugjennomsiktig, skaper ikke noe godt grunnlag for å være en komité, en jury, hvor det kunstneriske syn er i høyesetet, skriver Nørby i brevet til kulturminster Anniken Huitfeldt.

Ikke fått svar

Ifølge Aftenposten har komitéen bedt om en redegjørelse for kravet om at vinneren må holde foredrag, men Departementet skal ikke ha gitt noe tilfredstillende svar på dette.

(Saken er kun publisert i Aftenpostens papirutgave, og kan derfor ikke lenkes til)

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus