Meny

Browns siste sjanse

Storbritanias statsminister Gordon Brown hilser på en arbeider på Piccadilly stasjon i Manchester i dag. (Foto: Reuters/Scanpix)

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Statsminister Gordon Brown må bruke kveldens partilederdebatt til å rette opp inntrykket.

Statsminister Gordon Brown kom ikke heldig ut av et møte med en av velgerne sine i går. Da Brown forlot stedet glemte han tydeligvis Sky News sin mikrofon, som fortsatt satt fast på skjorten hans.

- Det var en katastrofe. Dere skulle aldri puttet meg sammen med den kvinnen. Hvem sin ide var det? Det er bare latterlig, sa Brown til hjelperne sine inne i limousinen.

Hendelsen skapte store overskrifter i britiske medier, og ble kalt en skandale.

Les også: Kalte pensjonist rasist

I kveld må Brown bruke kveldens partilederdebatt til å rette opp inntrykket etter sin nedsettende kommentar. Klarer han ikke det, kan valget være tapt allerede.

Sa unnskyld

Torsdag, en uke før parlamentsvalget, er Browns blunder det store samtaleemnet i Storbritannia. Alle aviser skriver om fadesen, der han omtalte pensjonisten Gillian Duffy som en «ensporet fanatiker», uvitende om at mikrofonen han hadde på seg ikke var slått av.

Brown var ikke sen om å unnskylde seg for fru Duffy, men skaden var allerede gjort. Labours partistrateger fortviler mens motstanderne godter seg. Labour har allerede lenge ligget nederst på meningsmålingene, men dette kan være den endelige spikeren i kisten.

– Browns fadese kan koste Labour seieren, skriver avisa The Telegraph , mens Guardian skriver at en «angrende Brown kan ha torpedert valgkampen».

I rampelyset

Torsdag kveld sendes den tredje og siste av partilederdebattene direkte på TV. Etter de to første debattene var det Liberaldemokratenes leder Nick Clegg som stjal rampelyset og var på alles lepper. Denne gang er alles oppmerksomhet vendt mot Brown.

Kveldens tema er økonomi, et tema som opptar mange i det kriserammede Storbritannia, og et tema som Brown behersker til fulle, ikke minst på grunn av sine ti år som finansminister.

Går offensivt ut

Flere britiske valgkommentatorer mener imidlertid at Brown må bruke TV-debatten til enda en gang å be om unnskyldning for det han gjorde, selv om han sikkert vil være svært ivrig etter å legge episoden bak seg og heller fokusere på økonomien.

Brown går i hvert fall offensivt ut.

– Jeg håper at dere i morgen nok en gang vil se en som ikke bare er stolt over å være deres leder, men også en som har forståelse for de økonomiske utfordringer vi står overfor, sa han på en valgkamparrangement onsdag kveld.

Og Brown får fortsatt støtte fra sine egne. Som den Labour-vennlige avisa Independent skriver i sin lederartikkel:«Det er vel ikke den politiker i historien som ikke har vært fristet til å si det Gordon Brown sa i går om en av de stemmeberettigede».

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus