Meny

Ingen dum blondine

Marilyn Monroe var ikke bare fornøyd med å havne i kategorien som søt og dum blondine. Hennes intellektuelle ambisjoner kommer frem i dagboksnotatene til skuespilleren.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Marilyn Monroes dagbøker avslører.

Kanskje var det ikke bare hell som gjorde at Marilyn Monroe ble en av de største filmstjernene i det 20-århundre.

Med blekede lokker, kirsebærlepper og en stemme av fløyel har Monroe forført generasjoner av menn og kvinner lenge etter at hun døde.

Regissører og skuespillere skjønte ingenting da den litt vimsete blondina stjal scene etter scene i filmene hun spilte i.

Les også: Ukjente Monroe-bilder selges

Hun spilte gjerne nokså hjelpeløse fristerinner, overflatiske og overfølsomme, men så sjarmerende og vakker at det tok pusten fra filmpublikummet.

Hun hadde ikke et image som en dyp intelligent kvinne, men det ønsker nå franske og amerikanske forleggere å gjøre noe med.

I et samarbeid mellom det franske forlagshuset Editions du Seuil og Farrar, Straus og Giroux vil de to forlagene publisere en samling av tekster skrevet av Marilyn Monroe.

Tekstene består av dagboksnotater, refleksjoner og dikt skrevet fra Monroe var i midten av tenårene til hennes død i 1962.

Les også: Marilyn-sexfilm solgt for 7,5 millioner

Notatene ble gitt til Monroes skuespillerlærer og gode venn Lee Strasberg etter Monroes død, og etter Strasbergs død overlatt til hans kone Anna Strasberg.

-Dette kaster lys over hennes personlighet og gir henne en intellektuell og litterær dybde som nok vil overraske mange, sier redaktør Bernard Comment i et intervju med Reuters.

Monroe skal ha vært veldig glad i å lese og vært lidenskapelig interessert i den italienske renessansen.

Notatene vil også gi innsikt i hvilke personlige problemer og utfordringer Monroe hadde, forteller det amerikanske forlaget. Marilyn Monroe skal ha brukt dagboken sin til å komme seg gjennom vanskelige perioder.

- Jeg tror ikke bare at hun likte å skrive. Jeg tror hun behøvde det, for å finne ut av livet sitt og å takle de ekstreme reaksjonene hun kunne ha til visse situasjoner. Det er en gjennomløpende melankoli i disse bøkene, sier Comment.

Dato for utgivelsen er satt til oktober.

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus