Meny

Bo Hansson død

Hansson & Karlsson var store kulthelter i årene rundt 1970. Bo Hansson i aktivitet bak orgelet. (Foto: Flickr/Creative Commons)

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den svenske musikeren Bo Hansson, best kjent for albumet «Sagan Om Ringen», døde søndag 24. april. Han ble 67 år.

Hansson ble i sitt hjemland først kjent som del av den progressive duoen Hansson & Karlsson, som i slutten av 1960-tallet slapp tre album. Med Hansson på hammondorgel og Karlsson (Janne Carlsson) på trommer skapte de et lydbilde som skilte seg markant ut, og miksen av uptempo melodiøse låter og psykedeliske improviserte partier sikret dem en kultstatus som strakte seg langt utenfor Sveriges grenser.

En av deres tilhengere var Jimi Hendrix, som spilte sammen med Hansson & Karlsson på en Stockholmsklubb, og som seinere også spilte inn en av Bo Hanssons låter, «Tax Free». Den er med på Hendrix posthume album «War Heroes».

Internasjonalt gjennombrudd

Bo Hanssons store gjennombrudd kom likevel da han gikk solo, og spilte inn albumet «Sagan Om Ringen», inspirert av J.R.R Tolkiens store verk. LPen kom ut i Sverige i 1970, og fikk to år seinere internasjonal distribusjon (med den nye tittelen «Music Inspired by Lord of the Rings»). Den økte interessen ytterligere for Hansson, og i England kom albumet også inn på Top20-lista.

Under 1970-tallet ga han ut ytterligere tre album, som trass i gode kritikker solgte vesentlig mindre enn «Sagan Om Ringen». Han trakk seg deretter tilbake fra offentligheten, og har siden kun gitt ut en plate med ny musikk, «Mitt i livet» (1985).

Det siste tiåret har Hansson opplevd en liten renessanse, etter at «Sagan Om Ringen» ble gjenutgitt på CD og mange DJs begynte å sample hans musikk.

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus