Meny

Høyesterett sier nei til Søndre Land-saken

Vollheim gård i Søndre Land i Oppland der to menn ble funnet drept i jaunar i år. (Foto: Stian Lysberg Solum/SCANPIX)

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Høyesterett har sagt nei til å behandle ankene etter dobbeltdrapet på Søndre Land i Oppland.
Mer om saken:

* Hele saken omfatter to drap, to ran og bedrageri av trygdemidler. Fem personer ble dømt i Gjøvik tingrett i mars i 2009.

* I oktober 2009 ble fire av de opprinnelig fem tiltalte dømt til straffer fra tre til 16 års fengsel i ankesaken i Eidsivating lagmannsrett, men deler av juryens kjennelse ble satt til side og saken måtte derfor behandles nok en gang. I januar ble andre ankerunde avsluttet hvor drapet på Ragnar B. Abrahamsen (35) 28. desember 2007 ble behandlet.

*I april 2010 avviste Høyesterett å behandle ankesakene. Dommene er dermed rettskraftige.

* De fire dømte er:

– Ole Kristian Bjørnsen (32): Tiltalt for å ha utført drapet på Ragnar B. Abrahamsen. I tingretten dømt til forvaring i 19 år med en minstetid på ti år. Erkjente forsettlig drap, men nektet for overlegg. Dømt til 19 års fengsel i lagmannsretten.

– Knut Arne Thorstensen (35): Tiltalt for medvirkning til overlagt drap på Abrahamsen. Tidligere dømt til 14 års fengsel for drap på Jan Petter Aarstad (41) i november 2006 og for to grove ran. Dømt til 21 års fengsel for drap på Abrahamsen i lagmannsretten.

– Berit Thorstensen (53): Tiltalt for psykisk medvirkning til overlagt drap på Abrahamsen. Tidligere dømt til 16 års fengsel for et ran, medvirkning til drapet på Aarstad og for trygdebedrageri. Funnet medskyldig for drapet på Abrahamsen og dømt til 21 års fengsel i lagmannsretten.

– Mann (33): Tiltalt for medvirkning til drapet på Abrahamsen. Lagretten fant ham skyldig i medvirkning til overlagt drap og ran. Fagdommerne satte kjennelsen om medvirkning til drap til side, og konkluderte med fengselsstraff på tre år. Frifunnet i andre runde for medvirkning til drap på Abrahamsen.

* Mann (44) var tiltalt for overlagt drap på Aarstad. I tingretten dømt til 18 års fengsel. Lagretten frifant ham for drapet og fagdommerne lot kjennelsen stå. Han ble løslatt da retten ble hevet i oktober 2009.

(©NTB)

Dermed er endelig punktum satt i den omfattende kriminalsaken, skriver Oppland Arbeiderblad.

Saken fra Vollheim gård i Søndre Land omfattet to overlagte drap, to grove ran og trygdebedrageri.

Saken ble først behandlet i Gjøvik tingrett i januar 2009, før den gikk gjennom to runder i Eidsivating lagmannsrett. Saken måtte behandles på nytt etter at deler av juryens kjennelse ble satt til side.

Tre av de fire tiltalte i saken ble funnet skyldig da saken kom opp igjen for lagmannsretten. Et søskenpar, som ble dømt til 21 års fengsel, anket saken videre til Høyesterett. Men Høyesterett har nå avvist å behandle ankene. En tredje person ble dømt til 19 års fengsel, mens en fjerde tiltalt ble frikjent.

Det kriminelle miljøet ble rullet opp etter at Ragnar Bjertnæs Abrahamsen ble funnet drept i romjula 2007. Senere ble også liket av Jan Petter Aarstad funnet i en brønn på gården. (©NTB)

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus