Hver tredje nordmann vil ha tortur

Et spansk maleri laget av det kjente motivet fra fengselet Abu Ghraib. (Foto: EPA/MARTA PEREZ)
Et spansk maleri laget av det kjente motivet fra fengselet Abu Ghraib. (Foto: EPA/MARTA PEREZ)
Artikkelen fortsetter under annonsen

Hver tredje innbygger her i landet mener at tortur er en god idé for å avsløre planer om terrorisme, viser undersøkelse.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Halvparten av de spurte er imidlertid sikre på at de ikke vil godta tortur for å få fram informasjon om terrorplaner, mens 20 prosent er usikre.

52 prosent av Frp-velgerne sier ja til tortur, mens det i SV er 75 prosent som er imot tortur.

Undersøkelsen er utført av Respons analyse på oppdrag for tankesmia Civita i forbindelse med konferansen Oslo Freedom Forum denne uken, skriver Aftenposten.

Over 90 prosent svarer samtidig at det er viktig at menneskerettighetene er universelle. 87 prosent av de spurte svarer at menneskerettighetene er viktige for dem. 52 prosent mener at fokus på menneskerettighetsbrudd bør veie tyngre i norsk utenrikspolitikk enn å ivareta Norges økonomiske interesser.

Videre mener 66 prosent av de spurte at det finner sted brudd på menneskerettighetene i Norge, og at de mest utsatte er barn, spesielt innvandrerbarn, samt innvandrerkvinner, eldre, varetektsfengslede, homofile og fattige.

Undersøkelsen avslører at 28 prosent ikke vet at menneskerettighetene er del av norsk lov gjennom en rekke konvensjoner som Norge er tilsluttet. (©NTB)