Meny

Verre i Afghanistan

Tallet på voldshandlinger i Aghanistan har økt med 87 prosent siden februar i fjor.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Volden i Afghanistan har økt med 87 prosent det siste året, og bare hver fjerde afghaner slutter nå opp om president Hamid Karzai, går det fram av en fersk Pentagon-rapport.

Den drøyt 150 sider lange rapporten, som onsdag ble overlevert til Kongressen, stiller spørsmål ved om Karzai er i stand til å bistå USA og NATO med å snu utviklingen i Afghanistan.

– Selv om det er oppnådd noe framgang i kampen mot korrupsjon, særlig når det gjelder juridiske og institusjonelle reformer, er det smått med virkelige endringer og den politisk viljen synes heller tvilsom, heter det i rapporten.

Gjennomkorrupt

Afghanere flest ser på regjeringen i Kabul som gjennomkorrupt, og Karzai nyter støtte og sympati i bare 29 av 121 strategisk viktige distriktene som er undersøkt.

– Folks oppfatning av regjeringen som korrupt, regjeringens manglende evne til å dekke innbyggernes grunnleggende behov og enkelte tjenestemenns og politifolks utbytting, bidrar til den suksess opprørerne har, heter det videre.

President Barack Obama besluttet for en tid tilbake å sende ytterligere 30.000 soldater til Afghanistan, der Taliban står sterkere enn noensinne.

Kraftig økning

Antallet voldshandlinger økte fra februar i fjor til mars i år med hele 87 prosent, konstaterer Pentagon i sin statusrapport til Kongressen.

– Mer vold blir sett på som et bevis på at opprørerne seirer, og opprørerne ser på det lave frammøtet og anklagene om juks under presidentvalget i august 2009 som ytterligere tegn på egen suksess, heter det i rapporten.

Pentagon mener likevel at Obamas styrkeoppbygging i Afghanistan har gitt resultater og mener at Taliban nå sliter med moralen.

Sivile ofre

Onsdag ble tolv sivile afghanere, blant dem flere kvinner og barn, drept i et bombeangrep mot en minibuss i Khost-området nær grensa til Pakistan.

FN opplyser at 2.400 sivile ble drept i Afghanistan i fjor. De fleste ble rammet av veibomber, men mange ble også ofre for vestlige styrker og afghanske regjeringsstyrker.

Pentagon mener likevel at det er lyspunkter og er fast overbevist om at også afghanerne ser disse.

– Meningsmålinger tyder på at afghanerne opplever sikkerheten som bedret fra ett år tilbake, heter det i Pentagon-rapporten. (©NTB)

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus