Meny

Beskylder Høyre for kameraderi

Erling Folkvord er kritisk til Høyres resirkulering av gamle kommunetopper fra eget parti. (Foto: Scanpix)

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

IKT-skandalen kostet Oslo kommune 270 millioner kroner og fire toppledere jobben. Nå er en av dem konstituert som direktør for Munchetaten. Kameraderi, mener Erling Folkvord.

(ABC Nyheter): - Det er ganske forstemmende at Byrådet bruker en så viktig stilling til å resirkulere en gammel partifelle, kommenterer bystyremedlem Erling Folkvord (Rødt) utnevnelsen av Høyre-politiker Merete Johnson som konstituert direktør i Munchetat.

- Det er en så useriøs kommentar at den faller på sin egen urimelighet, svarer byråd for kultur og utdanning, Torger Ødegaard (H).

Trenger høy faglig kompetanse

Virksomheten i Munch- og Stenersenmuseet sorterer i dag under Kulturetaten, men flyttes 1. mai over i nyopprettede Munchetat. Folkvord mener det er av stor betydning at byråkrater som blir innstilt i slike stillinger har høy faglig kompetanse på området.

- Meg bekjent har ikke Merete Johnson noen kunstfaglig kompetanse, og hun viste seg lite egnet som administrator da hun var kommunaldirektør for finans. Nei, dette lukter resirkulering av en gammel partifelle lang vei, framholder Erling Folkvord.

Måtte gå

Den sterke kritikken av Merete Johnson bunner i hennes rolle i den så kalte IKT-skandalen i Oslo for et par år siden. Prosjektet, som ble startet i 2006, skulle gi kommunen årlige kostnadsreduksjoner på 50 millioner kroner, men vinteren 2008 ble det kjent at det i stedet hadde ført til en budsjettsprekk på 76 millioner kroner.

Ifølge Aftenposten ble dette beløpet kort tid etter oppjustert til 270 millioner kroner, et beløp etatsdirektør Gerd Robsahm Kjørven i Utviklings- og kompetanseavdelingen imidlertid ikke kan bekrefte.

Resultatet ble uansett hoderulling i Oslo kommune våren 2008. Fire ledere måtte gå, heriblant Merete Johnson - som nå altså har fått det administrative ansvaret for den nye etaten i dens første fase.

Problematisk

- Det er problematisk at en leder som har måttet gå grunnet manglende økonomisk oversikt puttes inn i en tilsvarende posisjon, på et område hvor hun mangler den faglige kompetansen. Jeg klarer likevel ikke å hisse meg opp altfor mye, siden hun bare er konstituert og tidsaspektet bare er noen få måneder. Det hadde vært langt verre hvis dette skulle vare over tid, kommenterer Trond Jensrud, bystyrerepresentant for Arbeiderpartiet og nestleder i finanskomiteen.

 Selv om han ikke hisser seg altfor mye opp, er han likevel kritisk til ansettelsen.

- Jeg undres over at det haster slik å løsrive dette saksområdet fra Kulturetaten til den nye Munchetaten. Det har jo fungert så pass greit i Kulturetaten at man burde kunne vente med Munchetaten inntil man har funnet en direktør med kunstfaglig kompetanse. Og den besitter Johnson ikke.

- Jensrud må gjerne undre seg, men dette er noe bystyret har bestemt, og da er det en selvfølge at vedtaket følges opp, repliserer byråd Torger Ødegaard.

Feilslått kritikk

Han mener kritikken av innsettelsen av Merete Johnson er helt uberettiget.

- Munchetaten skal være operativt fra første mai, og da er det viktig å få praktiske ting på plass. Merete Johnson har lang ledererfaring, hun kjenner kommunen og har evnene som skal til for å få ting på plass. Hun skal dessuten ikke ha noe med kunstfaglige spørsmål å gjøre, hun skal bare ivareta det praktiske i noen uker, mens vi venter på at den nye, faste direktøren for Munchetaten er på plass.

Ifølge Ødegaard vil det være klart hvem som blir ny direktør i Munchetaten «før sommeren».

Ingen kommentar

Verken Norsk Kulturråds leder Ole Jacob Bull eller leder i Munchs venner, Johannes Jaastad ønsker å kommentere valget av Johnson.

- Jeg syns konstruksjonen av Munchetaten er litt rar, og med utgangspunkt i IKT-skandalen høres valget av Merete Johnson ikke så betryggende ut. Men jeg vet ikke i hvilken grad hun hadde et personlig ansvar for det som skjedde, og det blir derfor vanskelig for meg å uttale meg om denne saken, sier Ole Jacob Bull.

Mens Munchvennen Johannes Jaastad sier han vet for lite om dette, og at foreningen velger å  forholde seg til det politikerne beslutter.

- Du kan vel si at slik Guds veier er uransakelig, slik er det vel også med Byrådets.

På ABC Nyheters henvendelse opplyser Merete Johnson at hun ikke ønsker å kommentere saken om seg selv. Hun henviser i stedet til Torger Ødegaard

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus