Meny

Tap av is forsterker oppvarming i Arktis

Fra 1989 til 2008 har den globale middeltemperaturen økt med 0,5 grader. I Arktis har den derimot økt med 2,1 grader. Foto: AP Photo / Scanpix.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Nedsmeltingen av isen i Arktis fører til at temperaturøkningen i området går raskere, ifølge en ny undersøkelse.

Den nye undersøkelsen, som er presentert i forskningstidsskriftet Nature, stadfester klimaforskernes teori om at temperaturøkningen i Arktis er selvforsterkende, sier James Screen ved University of Melbourne.

– Havisen fungerer som et blankt lokk over Arktis som har reflektert bort mesteparten av sollyset, forklarer Screen, som er en av forskerne som står bak undersøkelsen.

Når isen smelter, blir havet mørkere, og dermed absorberer det mer varme. Det fører i sin tur til at også atmosfæren over havet blir varmere.

– Som følge av dette tilbakekoblingssystemet har oppvarmingen av atmosfæren gått raskere enn den ellers ville gjort, sier Screen.

Fra 1989 til 2008 har den globale middeltemperaturen økt med 0,5 grader. I Arktis har den derimot økt med 2,1 grader. (©NTB)

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus