Meny

Ny fangetortur avslørt i Irak

Iraks statsminister Nuri al-Maliki benekter enhver forbindelse med en ny torturskandale i et fengsel i utkanten av Bagdad. Men raseriet over den avdekkede torturen og mishandlingen kan få politiske konsekvenser likevel. Foto: REUTERS/SCANPIX.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Irakiske menn ble torturert, mishandlet og voldtatt med pistolløp og kosteskaft i et fengsel underlagt en regjeringsstyrt militær enhet, ifølge Human Rights Watch (HRW).

Fangemishandlingen har mange likhetstrekk med torturen og overgrepene i det beryktede Abu Ghraib-fengselet og den torturen Saddam Hussein utsatte sine motstandere for.

HRW har intervjuet 42 fanger som for kort tid siden ble overført fra fengselet der mishandlingen foregikk.

Deres beretninger er troverdige og sammenhengende, sier organisasjonen, som krever at det iverksettes en omfattende etterforskning av alle ansvarlige.

Tortur var normen

– Det forferdelige vi avdekket, antyder at tortur var normen i Muthanna-fengselet, sier HRWs visedirektør for Midtøsten, Joe Stork. Muthanna er navnet på fengselet vest i Bagdad der fangene ble holdt inntil for kort tid siden.

– Regjeringen må tiltale alle de ansvarlige for denne systematiske brutaliteten, tilføyer han.

Mennene som ble holdt fanget, var sunnimuslimske opprørere fra den nordlige Nineveh-provinsen. De var blitt arrestert i perioden september til desember i 2009.

Avdekkingen av den grove mishandlingen i dette fengselet førte til at det ble stengt for 14 dager siden og skal ha utløst alarm hos statsminister Nuri al-Maliki.

Hengt opp ned

Fangevoktere bandt bind for fangenes øyne og hengte dem opp ned når de skulle avhøres. Deretter ble de sparket, pisket og slått før de fikk en skitten plastpose over hodet til de besvimte av mangel på luft.

Deretter ble de vekket med elektriske støt mot kjønnsorganene eller andre steder på kroppen, ifølge HRWs rapport.

Fangene forteller også at noen ble voldtatt med kosteskaft eller pistolløp av dem som avhørte dem og andre sikkerhetsfolk. Noen yngre fanger ble tvunget til å utføre munnsex på fangevoktere. De fortalte at de ble pisket med tunge kabler, brent med sigaretter, svidd med syre og fikk slått ut tenner.

– Det som er skjedd i Muthanna, er et eksempel på det irakiske ledere sa de skulle ta et oppgjør med, sier Stork.

Politiske konsekvenser

De rasende reaksjonene blant sunnimuslimer på hva deres egne er blitt utsatt for av sjiamuslimske myndigheter, kan øke spenningen mellom Iraks folkegrupper akkurat idet volden så ut til å begynne å avta.

Fengselsbrutaliteten kan også få politiske konsekvenser. Iraks sjiamuslimske statsminister Maliki prøver nå å forhandle fram allianser med andre fraksjoner for å legge grunnlag for en ny periode som statsminister. Valget i mars ga ikke noe klart resultat.

Maliki benekter enhver forbindelse mellom ham selv og det nå beryktede fengselet. (©NTB)

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus