Meny

- Migrenemedisin gir ikke fosterskader

SKADER IKKE: Det er trygt for gravide å ta migrenemedisiner i moderate mengder, ifølge ny forskning. (Illustrasjonsfoto: Colourbox.com)

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kvinner som bruker migrenemidler under svangerskapet har ikke større risiko for å få barn med medfødte misdannelser enn andre kvinner, ifølge ny forskning.
Mer om saken

Migrene utløses ved at hjernenerven trigeminus frigir stoffer som fører til betennelse og utvidelse av blodkarene i hjernehinnene, som igjen fører til smertefull hodepine.

Triptaner* er en gruppe legemidler som gir sammentrekning av blodkar i hjernehinnen og hemmer frisetting av betennelsesfremmende stoffer.

Medisinenes handelsnavn er blant annet Imigran, Sumatriptan, Naramig, Zomig, Maxalt, Almogran og Elpax.

Kilde: Folkehelseinstituttet

Dette er ett av funnene i en fersk studie fra Folkehelseinstituttet i samarbeid med Universitetet i Oslo, St. Olavs Hospital og NTNU.

De fleste migrenerammede kvinner opplever en tilstandsbedring under svangerskapet, særlig i de to siste trimestrene. Men fremdeles har 1-2 prosent av alle gravide så kraftige migrenesmerter at de har behov for medisiner. Hittil har kunnskapen om hvordan det påvirker barnet vært dårlig.

- Vi merker at det råder stor usikkerhet både blant gravide og helsepersonell med tanke på hvilke legemidler som er trygge og hvilke som bør unngås, forteller farmasøyt og forsker Hedvig Nordeng.

Hun forteller at en del kvinner har vært engstelige fordi de har tatt medisinene uten å vite at de er gravide, mens andre har utsatt å ta medisinene i det lengste i frykt for effekten det kan ha på fosteret.

Sammen med kolleger kartla hun derfor bruken av migrenemidler med tripetan (se boks til høyre) blant over 60.000 gravide deltakere i Folkehelseinstituttets mor og barn-undersøkelse.

Forskerne undersøkte så om bruken fikk noen konsekvenser for barnet. Funnene ble kontrollert for både annen sykdom og for bakenforliggende sosioøkonomiske variabler. Dette og det store antallet deltagere gjør dette til den mest omfattende studien i sitt slag.

Studien viste blant annet at:

  • 1535 kvinner (2,2 %) tok triptaner i løpet av svangerskapet.
  • 1387 (2,0 %) brukte legemiddelet i første trimester – når fosterets organer i all hovedsak dannes.
  • Det var ingen økt risiko for at barnet ble født med misdannelser etter mors bruk av triptaner under første trimester.
  • Det var ingen økt risiko for lav fødselsvekt eller for tidlig fødsel etter bruk av triptaner gjennom hele svangerskapet.
  • Kvinnene som hadde migrene i andre og tredje trimester hadde en noe høyere risiko for manglende sammentrekning av livmor og stort blodtap ved fødsel. Dette gjaldt uavhengig av om de tok triptaner eller ikke.

- Sistnevnte punkt kan like gjerne være en konsekvens av den underliggende migrenesykdommen som av triptanbruken. Det er gjerne også slik at det er kvinnene som er hardest rammet av alvorlig migrene som tar medikamenter mot dette tett opp mot fødsel, forklarer Nordeng.

Hun mener funnene kan berolige dem som har vært engstelige, likevel mener hun at det er viktig å føre en restriktiv linje når det gjelder legemiddelbruk under svangerskapet. - I tillegg er det helt nødvendig å følge tett opp de migrenerammede kvinnene som får legemidler - ikke minst med tanke på svangerskapskomplikasjoner. Disse var nemlig i litt større grad rammet av høyt blodtrykk, svangerskapsforgiftning og blødninger i begynnelsen av graviditeten enn kvinner som ikke hadde brukt triptaner.
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus