Meny

- Ny test kan gi langt færre kreftdødsfall

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En rask og smertefri tarmtest ved 55-årsalderen kan forhindre hvert tredje tarmkreftdødsfall, ifølge stor britisk studie. - Veldig lovende, mener norsk forsker.

Mer om tarmkreft

Tarmkreft eller kolorektal kreft er ondartede svulster i tykktarmen (kolon) eller endetarmen (rektum).

Svulstene sitter oftest i tykktarmens siste del eller i endetarmen. Kreft i tykktarm og endetarm omtales vanligvis under ett som tarmkreft.

I Norge påvises cirka 2200 nye tilfeller av kolonkreft og ca. 1000 nye tilfeller av rektumkreft hvert år.

De siste 50 årene har man sett en 50 prosents økning i antall tilfeller av tarmkreft i Norge.

Jo eldre man blir, jo større er sjansen for å utvikle kreft i tykktarmen.

Lavt inntak av rødt kjøtt, bearbeidede kjøttvarer og fett anbefales. Mye grønnsaker og fysisk aktivitet anbefales som forebyggende tiltak.

Kilder: NHI.no og Kreftforeningen

(ABC Nyheter): Norge er på verdenstoppen når det kommer til tarmkreft, og i 2007 fikk cirka 3400 påvist denne typen kreft. Samme år døde cirka 1500 av sykdommen.

Forskning viser at forekomsten øker verden over. Nå har britiske forskere vist at en ny type test kan redusere sjansen for å få tarmkreft og for å dø av sykdommen betraktelig.

Ifølge forskerne kan testen gi 31 prosent redusert dødelighet, noe som i Norge ville bety nesten 500 liv spart hvert år.

Studien, som er publisert i det anerkjente tidsskriftet The Lancet, ble gjennomført på 170.000 friske deltagere, som ble fulgt av forskere ved Imperial College London i gjennomsnittlig 11 år.

Testen som ble gjennomført tar fem minutter, er ikke ubehagelig og krever ikke bedøvelse.

Den går ut på å undersøke den nederste delen av tarmen med et lite, fleksibelt instrument, et sigmoidoskop, og fjerne det som eventuelt finnes av små utvekster, eller polypper, som kan utvikle seg til kreft dersom de ikke behandles.

De britiske ekspertene mener at de fleste utvekstene som potensielt kan føre til kreft, vil være til stede allerede i 50-årsalderen, og at man ved å fjerne dem kan redusere risikoen for at de utvikles til kreft med så mye som 80 prosent. (Mer om testen nederst i artikkelen.)

- Et gjennombrudd

Resultatene er så imponerende at lederen for Cancer Research UK, Harpal Kumar, appellerer til det partiet som danner regjering etter valget i Storbritannia i mai, om å prioritere et nasjonalt tarmkreftscreening-program som bruker denne testen.

- Dette er en av de sjeldne anledningene man kan bruke ordet gjennombrudd. Det er ekstremt sjelden at man ser resultater fra kliniske studier som ser så uimotståelige ut som disse. Det er åpenlyst at dette må introduseres, sier han ifølge The Telegraph.

Ifølge studien må 191 mennesker screenes med denne testen for å forebygge ett tilfelle kreft, mens 400 mennesker må screenes for å redde ett liv.

Man forventer enda bedre tall ettersom deltakerne i studien følges opp over enda flere år.

- Vår studie viser for første gang at man kan redusere tilfeller av tarmkreft og antallet som dør av sykdommen ved å bruke denne engangstesten. Ingen annen tarmkreftscreeningteknikk har vist seg å kunne forebygge sykdommen, sier hovedforfatter av studien, professor Wendy Atkin.

Lignende resultater i norsk studie

Norske forskere har allerede gjennomført en lignende studie med denne metoden. Professor Geir Hoff som er forsker ved Universitetet i Oslo og Kreftregisteret, og ledet den norske studien, mener de nye resultatene er veldig lovende.

- Vi publiserte vår studie for ett år siden. Den var noe kortere og mindre, så resultatene våre nådde ikke signifikans, men de funnene som foreligger i den britiske studien er veldig like våre resultater, sier han til ABC Nyheter.

Mens den britiske sigmoidoskopi-studien viser en 31 prosent reduksjon av dødeligheten, var den norske reduksjonen på 27 prosent. Begge deler langt høyere enn screening for blod i avføringen som er vanlig i de fleste europeiske land og som det er foreslått at man skal teste ut i Norge. Reduksjonen ved denne metoden er 15-20 prosent, forklarer Hoff.

Les også: Utsetter avgjørelsen om tarmkreftscreening

Norge 1 av 6 land som ikke har screening

En undersøkelse som ble gjort for tre år siden viste at av 39 europeiske land så var det bare 6 land som ikke hadde screening eller en pilot for screening. Det var Russland, Ukraina, Moldova, Estland, Malta og Norge.

Hoff mener det er skuffende at Norge, som har så høy forekomst av tarmkreft, ikke ennå har fått i gang forsøk med screening. Samtidig synes han det er feil at mange land har satt i gang med screening som ikke har dokumentert god effekt:

- De fleste europeiske land har allerede innført screening uten å ha noe skikkelig dokumentasjon. De fleste landene bruker screening av blod i avføringen. Dette baserer seg på tre studier fra 90-tallet. Der er det 15-20 produsent reduksjon av dødeligheten og undersøkelsen må gjentas annet hvert år. Og det er et problem å få folk til å møte gjentatte ganger.

- Frem til nå har man ikke hatt skikkelige beviser for at noen av de andre metodene gir gode resultater, det er veldig betimelig at vi har fått det nå, sier Hoff.

- Når de andre landene har screeningprogrammer som ikke har vitenskapelig dokumentert effekt, kan det vært positivt at Norge ikke har startet opp med screening ennå?

- Ja, men det vil hele tiden dukke opp nye og mer kostnadseffektive screeningmetoder for tarmkreft, i motsetning til for bryst- og livmorhalskreft. Og det er ikke bevilget penger for å gjøre slike store studier som vi trenger, sier Hoff.

Han mener det eneste naturlige er å bruke de nasjonale programmene for å teste ut nye screeningmetoder og på den måten optimalisere programmene for å redde stadig flere liv.

- Det synes jeg vi må ha innbakt i et nasjonalt program i Norge. Vi må ta et ansvar for å finne ut av dette og for ikke å innføre programmer som man ikke har testet ut, til folk som i utgangspunktet er friske og ikke har bedt om undersøkelsen.

- Man ville aldri innført en ny medisinsk behandling som ikke er testet grundig, så man bør heller ikke gjøre det når det kommer til screening, sier professor Hoff til ABC Nyheter.

- Viktig å komme i gang

Kreftforeningen mener resultatene fra den nye studien er med på å underbygge at man bør komme i gang med forsøk i Norge:

- Det vi har sagt hele tiden er at det primære for oss er at man får satt i gang forsøk.

- Det som er foreslått i Norge i første omgang er å teste for blod i avføringen, men man åpner også for å teste andre metoder parallelt. Det er positivt, og i så måte er denne undersøkelsen et viktig innspill, sier assisterende generalsekretær i Kreftforeningen, Ole Alexander Oppdalshei, til ABC Nyheter.

Les også: - Vestlig livsstil gir mer tarmkreft

MER OM SIGMOIDOSKOPI OG SCREENING

  • I utgangspunktet skal sigmoidoskopi-testen gjennomføres ved sykehusene, men på sikt kan dette overlates til legekontorene, foreslår de britiske forskerne.
  • Testen tar fem minutter å gjennomføre, er ikke ubehagelig og krever ikke bedøvelse.
  • Hvis man oppdager polypper kan de fjernes der og da, ved at man brenner dem eller kutter dem av, noe som heller ikke er smertefullt og som kun tar fem minutter ekstra.
  • Testen kan også potensielt oppdage kreft på et tidlig stadium, og små svulster kan fjernes på samme måte som polyppene.
  • I studien ble slike svulster oppdaget i gjennomsnitt fire år tidligere enn det som er vanlig.
  • Hvis man finner veldig mange eller veldig store polypper, kan pasienten henvises til videre undersøkelse av tarmen med kolonoskopi.
  • Forskerne foreslår at alle 55-åringer får tilbud om denne testen, og at man følger opp med annen type screening i 60-årsalderen.
  • Norske helsemyndigheter vurdere å startet opp et testprosjekt med tarmkreftscreening. Helsedirektoratet har anbefalt det, men Helse- og omsorgsdepartementet må avgjøre om penger skal bevilges til dette. Avgjørelsen er foreløpig utsatt.
  • Forslaget fra Helsedirektoratet går ut på å starte et norsk screeningprogram for kolorektal kreft i aldersgruppen 50-74 år, basert på å teste for blod i avføringen (FOBT-screening) etterfulgt av koloskopi (en undersøkelse der en bøyelig fiberoptisk slange føres inn i tarmen) ved positive testresultater.
  • Men under lanseringen av Nasjonalt handlingsprogram for tarmkreft åpnet direktør Hans Petter Aarseth for at man kan teste flere typer screening parallelt med dette.

Les også:

- Sjeldne operasjoner dårlig for pasientene

Vil teste ut tarmkreftscreening

Får ikke penger til tarmkreftscreening

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
04:32 Mann omkom i trafikkulykke i Moss04:10 Kreftforeningen krever høyere priser på røyk04:07 Høyrevridd militsmedlem pågrepet i USA for å ha anholdt migranter03:32 Dødstallet stiger etter at gjeng åpnet ild mot storfamilie i Mexico02:38 Sorgtung minneseremoni 20 år etter Columbine-massakren02:31 MC-fører til sykehus etter kollisjon med elg01:39 Fredsbevarer for FN drept i mineeksplosjon i Mali01:15 Fem hentet ned fra fjellet i Sør-Norge00:48 KKK-leder drept i USA – kona dømt til livstid00:25 15 år gammel sjåfør stoppet i kontroll00:10 Sudans militærjunta og protestleder enige om flere samtaler23:40 Norwegian vant søksmål om «kundenapping»23:15 Pave Frans holdt påskemesse i Peterskirken22:43 Kosovo hentet hjem 74 barn fra Syria22:32 Trakk 66 Lotto-millionærer påskeaften22:13 Ødegaards hjørnespark ga tre Vitesse-mål21:56 Carlsen med sliteseier mot tysk 14-åring21:23 Fem til legevakt etter brann i Masfjorden21:05 Forbrukerrådet: Taushetsplikt ikke godt nok ivaretatt på mange legekontor20:51 Ghulam (42) var beryktet gjengleder i Oslo: – Nå vil jeg gi noe tilbake20:15 Hund angrep politi19:43 Sommertemperaturer flere steder påskeaften19:39 Over 700 klimaaktivister pågrepet i London19:04 Nytt tennissjokk i Monte Carlo: Nadal feid av banen i semifinalen18:45 Nordmann tilstår drap i Latvia18:11 Sudans protestledere skal møte militærrådet18:06 Skogbrann i Larvik truer bebyggelse17:43 – «Ukjente Bjørnar»? Den lappen blir hengende på kontordøra17:37 Røde Kors: 17 redningsoppdrag påskeaften17:28 Over 200 pågrepet under gule vester-protest i Paris16:52 Tripoli-regjeringens styrker går til motangrep15:46 Røde Kors: Økende fare for tunge snøskavler som utløser skred15:39 Ruter advarer mot svindel-sms15:23 18-åring sikret Manchester City revansj mot Tottenham15:18 Ruter advarer mot svindel-sms15:08 Kabul-angrep avsluttet – angriperne drept15:02 Målpoeng for norske Shenzhen-profiler14:55 Nord-Korea kritiserer Boltons rolle i atomforhandlingene14:43 Sent baklengsmål kan skape trøbbel for Milans mesterligahåp14:32 Forbund vil stoppe undersjøiske tunneler14:30 Politikilde: – Notre-Dame-brannen startet i midten av taket13:57 Fant 3.500 år gammel grav i Luxor – oppsiktsvekkende funn13:50 Svømming: Årets raskeste tatt for doping13:46 Tre City-spillere nominert til årets Premier League-spiller av spillerne selv13:33 Mueller-rapporten i bokform inn på bestselgerliste13:04 Russisk agent innrømmer skyld12:58 Kenyansk OL-mester utestengt i fire år for doping12:49 Det er fisket skrei for en milliard kroner i Lofoten12:09 To alvorlig skadd da buss på vei fra Norge kjørte av veien i Sverige12:03 Betydelig snøskredfare i Nord-Norge11:54 – 27 soldater drept av IS i Syria11:49 Brannvesenet gikk brannvakt på fjellet i Bergen i natt11:45 Nøkkelen til Vipers-suksess mot Györ: – Aldri avskriv et lag med Lunde i mål11:37 Premier League framskynder kamper for å hjelpe Liverpool og Tottenham11:25 Jordskjelv registrert i Finnmark11:02 Flere unge chatter med Kirkens SOS i påsken11:00 Tretten festdeltakere drept av væpnet gjeng i Mexico10:54 Neymar kan gjøre comeback og sikre ligagull10:37 Zlatan scoret igjen for ubeseirede Galaxy: – Jeg er MLS10:26 Snur etter kritikk – tar ikke ned Assange-bilde likevel10:15 Nok et topplag slått ut av NHL-sluttspillet10:02 To tenåringer pågrepet etter drap på journalist i Nord-Irland10:00 Kongeparets reiser: Demonstrasjoner mot hvalfangst, selfangst og laks09:48 Brannvesenet tror gressbranner på Sørlandet er påsatt09:14 Cardiff-sjefen før Liverpool-møtet: – Håper vi ikke får juling08:34 Sp frykter nedlegging av frivillighetssentraler08:10 Egypterne bestemmer seg for om Sisi skal få sitte til 203006:30 Nordmenn ser fram til en hverdag uten stress som pensjonister06:20 Tysklands forsvarssjef: Russland truer freden i Europa05:58 Kosovo henter hjem IS-familier05:50 Dette skjer i dag05:36 Russ til legevakt med dypt kutt i hodet05:30 Dette skjedde i natt05:15 Demonstrasjonene vokser i Sudan04:47 Ettåring angrepet av ville hunder i Australia04:17 Saudi-Arabia angriper presidentpalasset i Jemen03:52 Kvinner mener likelønn er deres største utfordring03:12 Justisdepartementet avviser demokratenes Mueller-stevning03:05 Anders Mol friskmelder seg til Xiamen Open02:06 Sykepleier dømt til livstid for fire drap i Italia01:38 Ansatte i privat sektor drikker mer på jobb00:43 Ung mann kjørte nesten dobbelt så fort som tillatt00:18 Paven talte for de sårbare som «lider på korset»00:07 Isaksen vil ha taxiapper for billigere taxipriser23:11 Annonsører svartelister Resett.no etter Twitter-kampanje23:01 Over 20 grader i flere fylker22:54 Drama i Premier League-jakten: Norwich og Leeds snublet som storfavoritter22:49 Warren krever Trump stilt for riksrett22:33 Brannvesenet går brannvakt på fjellet i Bergen i natt21:58 Slanger regjerer på presidentkontoret i Liberia20:48 Norge fikk finsk juling i 0-7-tap: – Slipper inn for lette mål20:46 Kristne markerte Jesu vei til korset i Jerusalems gamleby20:32 Annonsører svartelister Resett.no etter Twitter-kampanje19:53 California-par fikk livsvarig for tortur av egne barn19:00 Faren over etter togavsporing i Sverige18:31 20 år siden massakren på Columbine18:23 Røde Kors: Roligste påske på fem år18:19 Trump hyller libysk krigsherre17:53 Fransk toppolitiker tapte injuriesøksmål17:41 To personer lettere skadd i saksangrep i Oslo
Siste nytt
04:32NorgeMann omkom i trafikkulykke i Moss04:10NorgeKreftforeningen krever høyere priser på røyk04:07VerdenHøyrevridd militsmedlem pågrepet i USA for å ha anholdt migranter03:32VerdenDødstallet stiger etter at gjeng åpnet ild mot storfamilie i Mexico02:38VerdenSorgtung minneseremoni 20 år etter Columbine-massakren02:31NorgeMC-fører til sykehus etter kollisjon med elg01:39VerdenFredsbevarer for FN drept i mineeksplosjon i Mali01:15NorgeFem hentet ned fra fjellet i Sør-Norge00:48VerdenKKK-leder drept i USA – kona dømt til livstid00:25Norge15 år gammel sjåfør stoppet i kontroll00:10VerdenSudans militærjunta og protestleder enige om flere samtaler23:40NorgeNorwegian vant søksmål om «kundenapping»23:15VerdenPave Frans holdt påskemesse i Peterskirken22:43VerdenKosovo hentet hjem 74 barn fra Syria22:32NorgeTrakk 66 Lotto-millionærer påskeaften22:13SportØdegaards hjørnespark ga tre Vitesse-mål21:56SportCarlsen med sliteseier mot tysk 14-åring21:23NorgeFem til legevakt etter brann i Masfjorden21:05NorgeForbrukerrådet: Taushetsplikt ikke godt nok ivaretatt på mange legekontor20:51Helse og livsstilGhulam (42) var beryktet gjengleder i Oslo: – Nå vil jeg gi noe tilbake20:15NorgeHund angrep politi19:43NorgeSommertemperaturer flere steder påskeaften19:39VerdenOver 700 klimaaktivister pågrepet i London19:04SportNytt tennissjokk i Monte Carlo: Nadal feid av banen i semifinalen18:45NorgeNordmann tilstår drap i Latvia18:11VerdenSudans protestledere skal møte militærrådet18:06NorgeSkogbrann i Larvik truer bebyggelse17:43Helse og livsstil– «Ukjente Bjørnar»? Den lappen blir hengende på kontordøra17:37NorgeRøde Kors: 17 redningsoppdrag påskeaften17:28VerdenOver 200 pågrepet under gule vester-protest i Paris16:52VerdenTripoli-regjeringens styrker går til motangrep15:46NorgeRøde Kors: Økende fare for tunge snøskavler som utløser skred15:39NorgeRuter advarer mot svindel-sms15:23Sport18-åring sikret Manchester City revansj mot Tottenham15:18NorgeRuter advarer mot svindel-sms15:08VerdenKabul-angrep avsluttet – angriperne drept15:02SportMålpoeng for norske Shenzhen-profiler14:55VerdenNord-Korea kritiserer Boltons rolle i atomforhandlingene14:43SportSent baklengsmål kan skape trøbbel for Milans mesterligahåp14:32NorgeForbund vil stoppe undersjøiske tunneler14:30VerdenPolitikilde: – Notre-Dame-brannen startet i midten av taket13:57VerdenFant 3.500 år gammel grav i Luxor – oppsiktsvekkende funn13:50SportSvømming: Årets raskeste tatt for doping13:46SportTre City-spillere nominert til årets Premier League-spiller av spillerne selv13:33VerdenMueller-rapporten i bokform inn på bestselgerliste13:04VerdenRussisk agent innrømmer skyld12:58SportKenyansk OL-mester utestengt i fire år for doping12:49NorgeDet er fisket skrei for en milliard kroner i Lofoten12:09VerdenTo alvorlig skadd da buss på vei fra Norge kjørte av veien i Sverige12:03NorgeBetydelig snøskredfare i Nord-Norge11:54Verden– 27 soldater drept av IS i Syria11:49NorgeBrannvesenet gikk brannvakt på fjellet i Bergen i natt11:45SportNøkkelen til Vipers-suksess mot Györ: – Aldri avskriv et lag med Lunde i mål11:37SportPremier League framskynder kamper for å hjelpe Liverpool og Tottenham11:25NorgeJordskjelv registrert i Finnmark11:02NorgeFlere unge chatter med Kirkens SOS i påsken11:00VerdenTretten festdeltakere drept av væpnet gjeng i Mexico10:54SportNeymar kan gjøre comeback og sikre ligagull10:37SportZlatan scoret igjen for ubeseirede Galaxy: – Jeg er MLS10:26NorgeSnur etter kritikk – tar ikke ned Assange-bilde likevel10:15SportNok et topplag slått ut av NHL-sluttspillet10:02VerdenTo tenåringer pågrepet etter drap på journalist i Nord-Irland10:00NorgeKongeparets reiser: Demonstrasjoner mot hvalfangst, selfangst og laks09:48NorgeBrannvesenet tror gressbranner på Sørlandet er påsatt09:14SportCardiff-sjefen før Liverpool-møtet: – Håper vi ikke får juling08:34NorgeSp frykter nedlegging av frivillighetssentraler08:10VerdenEgypterne bestemmer seg for om Sisi skal få sitte til 203006:30NorgeNordmenn ser fram til en hverdag uten stress som pensjonister06:20VerdenTysklands forsvarssjef: Russland truer freden i Europa05:58VerdenKosovo henter hjem IS-familier05:50NorgeDette skjer i dag05:36NorgeRuss til legevakt med dypt kutt i hodet05:30NorgeDette skjedde i natt05:15VerdenDemonstrasjonene vokser i Sudan04:47VerdenEttåring angrepet av ville hunder i Australia04:17VerdenSaudi-Arabia angriper presidentpalasset i Jemen03:52NorgeKvinner mener likelønn er deres største utfordring03:12VerdenJustisdepartementet avviser demokratenes Mueller-stevning03:05SportAnders Mol friskmelder seg til Xiamen Open02:06VerdenSykepleier dømt til livstid for fire drap i Italia01:38NorgeAnsatte i privat sektor drikker mer på jobb00:43NorgeUng mann kjørte nesten dobbelt så fort som tillatt00:18VerdenPaven talte for de sårbare som «lider på korset»00:07NorgeIsaksen vil ha taxiapper for billigere taxipriser23:11NorgeAnnonsører svartelister Resett.no etter Twitter-kampanje23:01NorgeOver 20 grader i flere fylker22:54SportDrama i Premier League-jakten: Norwich og Leeds snublet som storfavoritter22:49VerdenWarren krever Trump stilt for riksrett22:33NorgeBrannvesenet går brannvakt på fjellet i Bergen i natt21:58VerdenSlanger regjerer på presidentkontoret i Liberia20:48SportNorge fikk finsk juling i 0-7-tap: – Slipper inn for lette mål20:46VerdenKristne markerte Jesu vei til korset i Jerusalems gamleby20:32NorgeAnnonsører svartelister Resett.no etter Twitter-kampanje19:53VerdenCalifornia-par fikk livsvarig for tortur av egne barn19:00VerdenFaren over etter togavsporing i Sverige18:31Verden20 år siden massakren på Columbine18:23NorgeRøde Kors: Roligste påske på fem år18:19VerdenTrump hyller libysk krigsherre17:53VerdenFransk toppolitiker tapte injuriesøksmål17:41NorgeTo personer lettere skadd i saksangrep i Oslo
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus