- Ny test kan gi langt færre kreftdødsfall

Artikkelen fortsetter under annonsen

En rask og smertefri tarmtest ved 55-årsalderen kan forhindre hvert tredje tarmkreftdødsfall, ifølge stor britisk studie. - Veldig lovende, mener norsk forsker.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
Mer om tarmkreft

Tarmkreft eller kolorektal kreft er ondartede svulster i tykktarmen (kolon) eller endetarmen (rektum).

Svulstene sitter oftest i tykktarmens siste del eller i endetarmen. Kreft i tykktarm og endetarm omtales vanligvis under ett som tarmkreft.

I Norge påvises cirka 2200 nye tilfeller av kolonkreft og ca. 1000 nye tilfeller av rektumkreft hvert år.

De siste 50 årene har man sett en 50 prosents økning i antall tilfeller av tarmkreft i Norge.

Jo eldre man blir, jo større er sjansen for å utvikle kreft i tykktarmen.

Lavt inntak av rødt kjøtt, bearbeidede kjøttvarer og fett anbefales. Mye grønnsaker og fysisk aktivitet anbefales som forebyggende tiltak.

Kilder: NHI.no og Kreftforeningen

(ABC Nyheter): Norge er på verdenstoppen når det kommer til tarmkreft, og i 2007 fikk cirka 3400 påvist denne typen kreft. Samme år døde cirka 1500 av sykdommen.

Forskning viser at forekomsten øker verden over. Nå har britiske forskere vist at en ny type test kan redusere sjansen for å få tarmkreft og for å dø av sykdommen betraktelig.

Ifølge forskerne kan testen gi 31 prosent redusert dødelighet, noe som i Norge ville bety nesten 500 liv spart hvert år.

Studien, som er publisert i det anerkjente tidsskriftet The Lancet, ble gjennomført på 170.000 friske deltagere, som ble fulgt av forskere ved Imperial College London i gjennomsnittlig 11 år.

Testen som ble gjennomført tar fem minutter, er ikke ubehagelig og krever ikke bedøvelse.

Den går ut på å undersøke den nederste delen av tarmen med et lite, fleksibelt instrument, et sigmoidoskop, og fjerne det som eventuelt finnes av små utvekster, eller polypper, som kan utvikle seg til kreft dersom de ikke behandles.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

De britiske ekspertene mener at de fleste utvekstene som potensielt kan føre til kreft, vil være til stede allerede i 50-årsalderen, og at man ved å fjerne dem kan redusere risikoen for at de utvikles til kreft med så mye som 80 prosent. (Mer om testen nederst i artikkelen.)

- Et gjennombrudd

Resultatene er så imponerende at lederen for Cancer Research UK, Harpal Kumar, appellerer til det partiet som danner regjering etter valget i Storbritannia i mai, om å prioritere et nasjonalt tarmkreftscreening-program som bruker denne testen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

- Dette er en av de sjeldne anledningene man kan bruke ordet gjennombrudd. Det er ekstremt sjelden at man ser resultater fra kliniske studier som ser så uimotståelige ut som disse. Det er åpenlyst at dette må introduseres, sier han ifølge The Telegraph.

Ifølge studien må 191 mennesker screenes med denne testen for å forebygge ett tilfelle kreft, mens 400 mennesker må screenes for å redde ett liv.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Man forventer enda bedre tall ettersom deltakerne i studien følges opp over enda flere år.

- Vår studie viser for første gang at man kan redusere tilfeller av tarmkreft og antallet som dør av sykdommen ved å bruke denne engangstesten. Ingen annen tarmkreftscreeningteknikk har vist seg å kunne forebygge sykdommen, sier hovedforfatter av studien, professor Wendy Atkin.

Lignende resultater i norsk studie

Norske forskere har allerede gjennomført en lignende studie med denne metoden. Professor Geir Hoff som er forsker ved Universitetet i Oslo og Kreftregisteret, og ledet den norske studien, mener de nye resultatene er veldig lovende.

- Vi publiserte vår studie for ett år siden. Den var noe kortere og mindre, så resultatene våre nådde ikke signifikans, men de funnene som foreligger i den britiske studien er veldig like våre resultater, sier han til ABC Nyheter.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Mens den britiske sigmoidoskopi-studien viser en 31 prosent reduksjon av dødeligheten, var den norske reduksjonen på 27 prosent. Begge deler langt høyere enn screening for blod i avføringen som er vanlig i de fleste europeiske land og som det er foreslått at man skal teste ut i Norge. Reduksjonen ved denne metoden er 15-20 prosent, forklarer Hoff.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Utsetter avgjørelsen om tarmkreftscreening

Norge 1 av 6 land som ikke har screening

En undersøkelse som ble gjort for tre år siden viste at av 39 europeiske land så var det bare 6 land som ikke hadde screening eller en pilot for screening. Det var Russland, Ukraina, Moldova, Estland, Malta og Norge.

Hoff mener det er skuffende at Norge, som har så høy forekomst av tarmkreft, ikke ennå har fått i gang forsøk med screening. Samtidig synes han det er feil at mange land har satt i gang med screening som ikke har dokumentert god effekt:

Artikkelen fortsetter under annonsen

- De fleste europeiske land har allerede innført screening uten å ha noe skikkelig dokumentasjon. De fleste landene bruker screening av blod i avføringen. Dette baserer seg på tre studier fra 90-tallet. Der er det 15-20 produsent reduksjon av dødeligheten og undersøkelsen må gjentas annet hvert år. Og det er et problem å få folk til å møte gjentatte ganger.

- Frem til nå har man ikke hatt skikkelige beviser for at noen av de andre metodene gir gode resultater, det er veldig betimelig at vi har fått det nå, sier Hoff.

- Når de andre landene har screeningprogrammer som ikke har vitenskapelig dokumentert effekt, kan det vært positivt at Norge ikke har startet opp med screening ennå?

- Ja, men det vil hele tiden dukke opp nye og mer kostnadseffektive screeningmetoder for tarmkreft, i motsetning til for bryst- og livmorhalskreft. Og det er ikke bevilget penger for å gjøre slike store studier som vi trenger, sier Hoff.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Han mener det eneste naturlige er å bruke de nasjonale programmene for å teste ut nye screeningmetoder og på den måten optimalisere programmene for å redde stadig flere liv.

- Det synes jeg vi må ha innbakt i et nasjonalt program i Norge. Vi må ta et ansvar for å finne ut av dette og for ikke å innføre programmer som man ikke har testet ut, til folk som i utgangspunktet er friske og ikke har bedt om undersøkelsen.

- Man ville aldri innført en ny medisinsk behandling som ikke er testet grundig, så man bør heller ikke gjøre det når det kommer til screening, sier professor Hoff til ABC Nyheter.

- Viktig å komme i gang

Kreftforeningen mener resultatene fra den nye studien er med på å underbygge at man bør komme i gang med forsøk i Norge:

- Det vi har sagt hele tiden er at det primære for oss er at man får satt i gang forsøk.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Det som er foreslått i Norge i første omgang er å teste for blod i avføringen, men man åpner også for å teste andre metoder parallelt. Det er positivt, og i så måte er denne undersøkelsen et viktig innspill, sier assisterende generalsekretær i Kreftforeningen, Ole Alexander Oppdalshei, til ABC Nyheter.

Les også: - Vestlig livsstil gir mer tarmkreft

MER OM SIGMOIDOSKOPI OG SCREENING

  • I utgangspunktet skal sigmoidoskopi-testen gjennomføres ved sykehusene, men på sikt kan dette overlates til legekontorene, foreslår de britiske forskerne.
  • Testen tar fem minutter å gjennomføre, er ikke ubehagelig og krever ikke bedøvelse.
  • Hvis man oppdager polypper kan de fjernes der og da, ved at man brenner dem eller kutter dem av, noe som heller ikke er smertefullt og som kun tar fem minutter ekstra.
  • Testen kan også potensielt oppdage kreft på et tidlig stadium, og små svulster kan fjernes på samme måte som polyppene.
  • I studien ble slike svulster oppdaget i gjennomsnitt fire år tidligere enn det som er vanlig.
  • Hvis man finner veldig mange eller veldig store polypper, kan pasienten henvises til videre undersøkelse av tarmen med kolonoskopi.
  • Forskerne foreslår at alle 55-åringer får tilbud om denne testen, og at man følger opp med annen type screening i 60-årsalderen.
  • Norske helsemyndigheter vurdere å startet opp et testprosjekt med tarmkreftscreening. Helsedirektoratet har anbefalt det, men Helse- og omsorgsdepartementet må avgjøre om penger skal bevilges til dette. Avgjørelsen er foreløpig utsatt.
  • Forslaget fra Helsedirektoratet går ut på å starte et norsk screeningprogram for kolorektal kreft i aldersgruppen 50-74 år, basert på å teste for blod i avføringen (FOBT-screening) etterfulgt av koloskopi (en undersøkelse der en bøyelig fiberoptisk slange føres inn i tarmen) ved positive testresultater.
  • Men under lanseringen av Nasjonalt handlingsprogram for tarmkreft åpnet direktør Hans Petter Aarseth for at man kan teste flere typer screening parallelt med dette.

Les også:

- Sjeldne operasjoner dårlig for pasientene

Vil teste ut tarmkreftscreening

Får ikke penger til tarmkreftscreening