Meny

Soldat drept i Bangkok

Thailandske soldater forsøkte å stanse demonstrantene i Bangkok onsdag. Foto: EPA, Scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En soldat ble drept i sammenstøt med demonstranter. 18 har blitt skadd så langt.

Det brøt ut voldsomme kamper i Thailands hovedstad Bangkok onsdag. Etter at 2000 «Rødskjorter» hadde flyttet seg fra dere hovedkvarter mot hovedstadens nordre områder kom det til sammenstøt mellom dem og sikkerhetsstyrkene som er lojale mot statsminister Abhisit Vejjajivas regjering.

Her skyter soldatene mot demonstrantene

Konfrontasjonen fant sted da politi og militære forsøkte å blokkere en konvoi med pickup-trucker som Rødskjortene kjørte i.

En skutt i hodet

- En soldat ble skutt i hodet, sier generalmajor Dithapron Sasasamit, som er talsmann for hæren til AFP. Soldaten døde onsdag kveld av skadene.

Samtidig ble det sagt at regjeringsstyrkene hadde skutt skremmeskudd.

Ifølge sykehuspersonell har 18 personer blitt innlagt med skader etter sammenstøtet, som fant sted i nærheten av den internasjonale flyplassen i Bangkok.

Ifølge lokalt media brukte soldatene gummikuler i sammenstøtet, og lederen for Rødskjortene anklaget soldatene for å bruke krigsvåpen mot demonstrantene, som ønsker et øyeblikkelig nyvalg for å erstatte Vejjajivas regjering.

- Det ser ut som en krig

- Det ser ut som krig. De slåss mot ubevæpnede, sier lederen for Rødskjortene, Nattawut Saikuar. Han befinner seg midt i byens handelsdistrikt, som har blitt Rødskjortenes improviserte hovedkvarter de siste ukene.

- Regjeringen vil at vi skal dra ut dit, så de kan komme hit for å spre de som er igjen. Vi er klare til å slåss til døden, fortsatte Nattawut.

Så langt har den siste uroligheten i Thailand ført til 26 dødsfall, og hundrevis har blitt skadd. Situasjonen blir beskrevet som den verste politiske uroligheten i landet på flere tiår.

Forrige uke var det flere granatangrep som rystet hovedstaden, og norske forsikringsselskap utstedte terrordekning, som medførte at norske borgere som ønsket å reise hjem før tiden, fikk det dekket av forsikringen.

Regjeringen for retten

Rødskjortene, som i all hovedsak består av personer fra landsbygda og arbeiderklassen i byene, har forsterket sine barrikader som består av dekk fra lastebiler, og bambusplanker. De venter en stor konfrontasjon med sikkerhetsstyrkene.

Presset øker for statsministeren. Landets forfatningsdomstol har gått med på å høre et forslag fra landets valgkommisjon som innebærer at regjeringspartiet oppløses. Bakgrunnen er misbruk av tildelinger fra staten.

En talsmann for domstolen ville ikke si noe om når saken kommer opp, men sa at Demokratene, partiet til Vejjajiva, måtte komme med et skriftlig forsvar for sine handlinger.

Nekter å gå av

Statsministeren sa til BBC tirsdag at han ville trekke seg, hvis han mente at hans posisjon førte til ustabilitet.

- Dette er ikke bare et politisk problem. Det er også sikkerhetsproblemer, og det er terrorister involvert.

Vejjajiva har avslått et tilbud fra Rødskjortene, der de lovte å spre seg, hvis det ble avholdt valg innen tre måneder.

Hærens talsmann Sunsern Kaewkumnerd sa tirsdag at sikkerhetsstyrkene er klare, og bare venter på det riktige øyeblikk for å slå til mot Rødskjortene. Han har tidligere advart om at demonstrantene kan møte skarpe kuler i nye sammenstøt.

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus