Meny

Nattens konge

Grande lager IKKE retromusikk selvom han selv lytter til mye musikk fra gamledager.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Grande har laget et album som får kritikerne til å juble.
Grande velger artister

- Nick Cave eller Iggy Pop?

- Iggy Pop med The Stooges er fantastisk, selv om Nick Cave serverer mer av de ulike elementene som gjør helheten i musikken spennende. Lys og skygge, sårt eller fandenivoldsk, mystikk og drama. Så jeg nærmer meg vel helst Nick Cave.

- Lou Reed eller John Cale?

- De har jo begge like bra utgangspunkt i The Velvet Underground, og har begge fulgt opp siden med mye fett. Har for min egen del lyttet mer til Lou Reed og føler derfor at jeg må velge han.

- Tom Petty eller Bruce Springsteen?

- Tom Petty. Som borger i et av verdens mest «Bruce-Springsteen-forbrukende» land har det for meg vært vanskelig å ta til meg Bruce.

- Radiohead eller Teenage Fanclub?

- Definitivt Radiohead. De har laget noen fantastiske album og låter fengende, men samtidig utfordrende.

- Nirvana eller Pixies?

- Jeg hatet Nirvana da de på 90-tallet gjorde unge «gitar-nerds» til duster. Kurt Cobain fikk gitaristene som hadde brukt tre måneder på å lære og spille til å bli hippere enn de som hadde brukt tre år. Det likte man ikke som «Jimmy Page-kid». Etter hvert som man ble mer opptatt av attitude enn gitarspill måtte Nirvana skivene anskaffes. Nirvana er mitt valg.

- Pulp eller Oasis?

- Skulle jeg sette på en plate nå, hadde jeg satt på Pulps «I Spy» fra «Different Class», ja den vil jeg faktisk høre nå. Pulp er mye nærmere hva jeg driver med og mer spennende enn Oasis. Samtidig er det noe med «You do the experimenting, we’ll just tear the roof down»- holdningen til Oasis. På slutten av 90-tallet hørte jeg en del på Oasis, og har derfor et nært forhold til plater som «Morning Glory». Jeg velger Pulp i dag, men godt mulig at jeg setter på noe Oasis i morgen selv om jeg antakelig ender opp med å sette på noe fra 30 tallet.

- T. Rex eller Roxy Music?

- Selv om de har hovedskylden for mye ekkel Glam-Retro har jeg mest forhold til Marc Bolan og T.Rex.

- David Bowie eller Scott Walker?

- Vanskelig! Mest fordi at jeg elsker Scott Walker, og at det er kjipt å måtte sette ham til side for David Bowie. Bowie har laget fantastiske plater og låter i en mannsalder, og er i besittelse av gaven det er å kunne skrive fengende låter som likevel utfordrer og er spennende. David er valget.

- Dr. Feelgood eller Sex Pistols?

- Sex Pistols.

- Television eller Blondie?

- Ingen av disse banda er min greie. Må bli Television på grunn av «Marquee Moon».

- The Rolling Stones eller Neil Young?

- Neil Young. Jeg har aldri fått det store kicket av Stones. Men fra tid til annen hører jeg Stones-låter som får meg til å tenke at jeg MÅ sette meg ordentlig inn i bandet, det er jo så mye gull der. Men Neil Young har ei gullgruve av låter jeg skulle ønske jeg selv hadde skrevet.

- The Beatles eller The Kinks?

- Da jeg overtok LP-samlingen til mine foreldre var det en The Kinks samleplate som inneholdt galskap som «Lazy Old Sun», «Two Sisters» og «End Of The Season» som tok langt mer tak i meg enn «She loves you, yeah yeah yeah». Men da jeg oppdaget galskapen som The Beatles litt senere hadde levert, ble Beatles er klar favoritt. Dessuten stoppet The Beatles i tide, og ble dermed en mer fullendt og komplett greie. Ray Davies er en fantastisk låtskriver, men The Beatles er til sist mitt valg.

- Big Star eller The Who ?

- The Whos originalbesetningen er et ganske perfekt rockeband.

- Cat Stevens eller Rod Stewart?

- Cat Stevens , selv om Rod gjorde fine greier på 70 tallet. Jeg fikk Rod Stewart i halsen da han temmet og skjemmet The Great American Song Book for noen år siden. Det preger vel også mitt valg her.

- New York Dolls eller The Clash?

- Vanskelig. New York Dolls med Johnny Thunders var jo et veldig bra band. Men jeg foretrekker nok The Clash, «London Calling» står jo høyt.

- Chris Isaak eller Elton John?

- Elton John uten tvil. Helst 70-talls Elton.

- The Beach Boys eller The Byrds?

- The Beach Boys etter at Brian begynte å skrive større og surfe mindre.

- Elvis Costello eller Nick Lowe?

- Elvis Costello, har ikke noe forhold til Nick Lowe.

- Elvis eller Johnny Cash?

- Veldig sjeldent at jeg setter på Elvis. Jeg var igjennom Cash som alle andre da han komme tilbake med Rick Rubin. Og siden jeg har hørt såpass mye på Johnny så setter jeg på en annen konge, Elvis Presley.

- Madrugada eller Dumdum Boys?

- Kjartan Kristiansen er en fantastisk gitarist og låtskriver, og Dumdum Boys et drittbra rockeband. Madrugada er mørkere og står generelt nærmere min smak. Det er vanskelig å ta et valg her. Jeg liker mørk rock, tror jeg setter på Ricochets mens jeg tenker over saken.

ABC Nyheter har snakket med Kjetil Grande, som i disse dager har sluppet det kritikerroste albumet «You Are The Night». Vår anmelder rullet en sekser samtidig som han utbasunerte at dette er årets beste norske album så langt. 

- Beskriv musikken du lager. 

- «You Are The Night» er romantisk og pompøs, lys og skyggefull, til tider overdramatisk. Du finner dramatikken som preget de gamle ballroom-big bandene, noir-filmene, komponistene og utøverne. Jeg er inspirert av de sprø og psykedeliske 1930-årene, de romantiske og dramatiske 40- årene, de eksperimenterende og søkende 50-årene, og de sexy og vågale 60-årene pluss en liten dose back to basics jordnærhet fra 70-tallet. Jeg lager IKKE retromusikk.

- Plukk ut to favorittlåter fra skiva.

- «The Desert» og «Leave & Live On».

- Hva har Morten Martens betydd for skiva?

- Morten Martens satte seg ekstremt nøye inn i mitt utgangspunkt for prosjektet fra starten av. I-tunes-biblioteket hans var stappfullt av gammel 30-40-talls musikk allerede før vi var i gang. Bortsett fra at jeg skrev låtene, lagde vi plata i sammen.

- Hvordan har nattens lumske påfunn påvirket musikken din?

- Det vet bare natten selv. Men enten det er en lys sommernatt i den villeste fest, eller en gloomy høstnatt så er natten en tid på døgnet som påvirker dem som holder seg våkne til å våge det de ikke ville våge morgenen etter. Av og til kan man ta opp sitt nattarbeid og morgenen etter tenke: «shit, var nok litt overtrøtt siden jeg ble gira på det der». Men det forekommer absolutt også at man tenker: «Oi... hva er det jeg har drevet med i natt!? Dette er jo kult!»...

- Hvor lang tid brukte du på å spille inn plata?

- 3-4 uker... noe sånt.

- Hva handler «Take The Low Road» om?

- Soundmessig, å hive seg i en tidsmaskin tilbake til 1935 og utstyre Al Bowlly & The Ray Noble Orchestra med elektriske gitarer og hissige amper. «Take The Low Road» og dens «Overture» (sporet før den) handler om å være relativt ubemidlet og ustrukturert i et pengesterkt og strømlinjeformet samfunn. Likevel trives jeg og de fleste av mine musikkompanjonger på «low-road'n». Spesielt når man en gang i blant treffer på en gammel bekjent, nå etablert og med fremtiden linet opp foran seg, som lemper ut av seg «high-road´ns frustrasjoner...

- Vinyl, CD-er eller iPod?

- Vinyl

- Hva slags forhold har du til foreldres platesamlinger?

- Jeg har beslaglagt alt av gammel vinyl og sortert mellom inn- og utgående. Har gjort noen meget fine funn der som har preget min smak. Jeg har et mer anstrengt forhold til foreldres platesamlinger i form av CD´er de har kjøpt inn de siste 20 årene.

- Tre beste platene gjennom tidene?

- Mye av den musikken jeg ville trukket frem er fra 30, 40, og 50- tallet, i en tid da plater var singler. Mitt svar begrenses derfor fra å gå langt nok tilbake i tid. Jeg har veldig sterkt forhold til Ray Charles’ «A Portrait of Ray», Frank Sinatras «Only The Lonely» og Hendrix’ «Axis Bold As Love». Men «de tre beste» er for snevert for min del. «Strange Days», «Pet Sounds», «Abby Road», og da har jeg ikke en gang kommet til 80, 90-tallet og nåtid, ikke engang vandret utenom populærkultur... huff... jeg har altfor mye beslutningsvegring til å svare på slike spørsmål.

Hva slags forhold har du til The Pirate Bay?

- Jeg bruker det ikke selv. Jeg streamer.

- Hva slags forhold har du til Melodi Grand Prix?

- Jeg har intet forhold til MGP. Jeg klarer ikke å finne interesse for musikk-konkurranser generelt.

- Favorittbok?

- Jeg leser stort sett bare biografier.

- Favorittfilm?

- «Things To Come» fra 1936. Genialt soundtrack av Arthur Bliss, Fantastiske noir-bilder, overdramatisk og dommedagsprofetisk film.

- Hvem er tidenes kuleste artist?

- Al Bowlly 

- Hvem er tidenes beste vokalist?

- Jeg er gal etter Billie Holiday, men det føles aldri komfortabelt å kalle noe(n) best.

- Hvem er tidenes mest underkjente artist?

- Vet ikke, men på nasjonal basis er det Ole Bull.

- Hva heter Norges beste album gjennom tidene?

- Det er mye bra, men jeg klarer ikke forholde meg til at noe skal være best gjennom tidene.

- Beste konsertopplevelse?

Det blir helt umulig å si etter hvert som man har vært på utallige konserter og blitt fascinert. Men et minne som sitter for alltid er da jeg som guttunge stod klemt mot scenefront-gjerdene en meter fra Slash som var kommet ned foran scenen i anledning gitarsolo under G’nRs konserten på Valle Hovin en sommer for lenge siden. Hadde jeg ikke vært paralysert så hadde jeg nok begynt å grine.

- Hvilke plate var den siste du kjøpte?

- LP av Frank Sinatra, «Sings For Only The Lonely».

- Hva ville du spurt Paul McCartney om hvis du hadde ham til bords?

- Do you need a guitarplayer for your next world tour? I can do backing vocals too.

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus