Meny

Flere overgrep meldes inn

Biskop Bernt Eidsvig og den katolske kirke har mottatt tilsammen 18 meldingenrfra anonyme kilder som mener å kjenne til overgrep mot andre. Mange av de er så gamle at den aktuelle presten antas å være død nå. Foto: Lise Åserud / Scanpix.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den katolske kirke har i løpet av én uke mottatt sju nye meldinger om seksuelle overgrep mot mindreårige.

Ingen av meldingene er tilknyttet Trondheim stift eller biskop Georg Müller, skriver Adresseavisen.

Det er ikke aktuelt å gå til politiet med noen av sakene på det nåværende tidspunkt, forteller Rønnaug Aaberg Andresen, som er leder for Fagetisk Råd.

– Vi har veldig lite konkret informasjon ennå. Det er den som er utsatt for overgrep eller pårørende som må vurdere om de vil gå til politiet. Noen av dem har sagt at de vil overveie det, sier Andresen.

Les også: En innskjerping av reglene


Gamle forhold

Det var under et møte i Fagetisk Råd tirsdag at det ble klart at kirken hadde mottatt sju nye meldinger. Disse meldingene kommer i tillegg til elleve meldinger som den katolske kirken tidligere har mottatt.

Av de til sammen 18 meldingene som kirken har mottatt til nå, kommer to fra anonyme kilder som mener å kjenne til overgrep mot andre. Tre meldinger gjelder jenter, blant dem to søstre. Resten av meldingene gjelder gutter.

Andresen sier at de fleste meldingene dreier seg om forhold som ligger opptil 50 år tilbake i tid.

I ett av de sju nye tilfellene som er meldt inn, blir det pekt på samme gjerningsmann som i en av de elleve sakene kirken hadde fått fra før. Saken går så langt tilbake i tid at kirken antar at den aktuelle presten er død.

Trenger mer informasjon

Andresen sier at meldingene dreier seg om alle alvorlighetsgrader av seksuelt misbruk og grenseoverskridende atferd.

Den katolske kirken har ikke spurt den enkelte om han eller hun ønsker å anmelde sakene, men Andresen sier at de nok vil spørre.

Videre er det for få opplysninger i de fleste av sakene, og kirken vil derfor prøve å innhente mer opplysninger, før det blir avgjort om det vil bli en sak ut av det. (©NTB)

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus